ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η φονική μετάλλαξη του ιού που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία

Κορονοϊός: Η φονική μετάλλαξη του ιού που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει τραβήξει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού που έχει ονομαστεί «614G» και είναι η αυτή, η οποία, έκανε τον ιό 10 φορές πιο μεταδοτικό

Στο μικροσκόπιο έχει βάλει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, από την αρχή της πανδημίας τον νέο κορονοϊό, ο οποίος όπως έχει αποδεχθεί έχει μια πολύ ενεργή συμπεριφορά αναφορικά με τις μεταλλάξεις του. Το γεγονός αυτό άλλωστε, είναι που καθιστά και ιδιαίτερη δύσκολη την καταπολέμησή.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες στους New York Times, ο νέος κορονοϊός, φαίνεται πως έχει ένα είδους συστήματος άμυνας το οποίο επιδιορθώνει τα λάθη του. Μάλιστα, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει τραβήξει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού που έχει ονομαστεί «614G» και έχει να κάνει με μια πρωτεϊνη του συστήματός του. Με αυτή τη μετάλλαξη ο κορονοϊός έχει καταστεί δέκα φορές πιο μεταδοτικός αλλά και πιο επιθετικός καθώς πολλαπλασιάζεται γρηγορότερα.

Αυτή είναι από τις λίγες μεταλλάξεις του ιού που έχει επηρεάσει τόσο πολύ την συμπεριφορά του και έγινε σύμφωνα με τους ειδικούς στην αρχή της πανδημίας. Η μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Κίνα, τον περασμένο Ιανουάριο και στη συνέχεια χτύπησε με σφοδρότητα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού επιβλήθηκε των περισσότερων μεταλλάξεων και κυριάρχησε μέσα στην πανδημία.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού έχει αποδειχθεί ότι σκότωσε τους περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης. Παράλληλα, όμως έχει αποδεχθεί ότι περιπλέκει και την ανεύρεση φαρμάκων και εμβολίων.

Πολλοί επιστήμονες πλέον αναφέρουν ότι η γιγάντωση της πανδημίας οφείλεται στο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Ντέιβιντ Ενγκελτχέιλερ, γενετιστή του Ινστιτούτο Γονιδιώματος της Αριζόνα, ο οποίος ανέφερε ότι «η μικρή αλλαγή στο γονιδίωμα του ιού φαίνεται να είχε μεγάλη επίδραση στο πανδημικό κύμα».

Τα πρώτα κρούσματα του ιού θα είχαν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο ακόμη και χωρίς τη μετάλλαξη αυτή, όπως διατείνονται οι περισσότεροι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Ενγκελτχέιλερ.

Η αρχική μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, τέλος του 2019, ήταν ήδη πολύ μεταδοτική, όπως εξηγεί. Αλλά η μετάλλαξη φαίνεται να έχει κάνει την πανδημία να εξαπλώνεται πιο γρήγορα και επιθετικά απ' ότι χωρίς αυτήν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους, 101 θανάτους και 2.135 νέες μολύνσεις