ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν - Lockdown: Στις 15/12 η μερική άρση - Όριο τα 5.000 κρούσματα για να ανοίξει η εστίαση

Μακρόν - Lockdown: Στις 15/12 η μερική άρση - Όριο τα 5.000 κρούσματα για να ανοίξει η εστίαση

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Τη σταδιακή άρση του lockdown ανακοίνωσε στις 21:00 ώρα Ελλάδας με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό ο πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου οι Γάλλοι πολίτες θα μπορούν να απομακρύνονται από τα σπίτια τους (μετακινήσεις για περίπατο και άθληση) σε απόσταση 20 χιλιομέτρων και για 3 ώρες. Επίσης θα επιτραπούν εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν ξανά το Σάββατο με περιορισμό τα 30 άτομα.

Τα μικρά μαγαζιά του λιανεμπορίου θα ανοίξουν και θα λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχει το όριο αυτό.

Επιπλέον την ίδια ημέρα θα ξεκινήσουν την λειτουργεία τους οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα μουσεία.

Όσον αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 15 Δεκεμβρίου θα ισχύει από τις 21:00 έως τις 07:00. Η κυκλοφορία δεν θα περιορίζεται τα βράδια τις ημέρες των γιορτών. Εντούτοις, απαγορεύονται οι συναθροίσεις αυτήν την περίοδο.

Όπως ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν οι επόμενες ανακοινώσεις θα γίνουν περίπου στις 20 Ιανουαρίου και αν μέχρι τότε τα ημερήσια κρούσματα πέσουν στις 5.000 περίπου θα επιτραπεί και το «άνοιγμα» της εστίασης και των γυμναστηρίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως οι προσπάθειες του γαλλικού λαού απέδωσαν και αποδείχτηκαν αποτελεσματικές για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού. «Όταν στις 28 Οκτωβρίου απευθύνθηκαν σε εσάς, δεσμεύτηκα να σας δώσω νεότερα για την εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος που τόνισε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε θεαματικά από τις 60.000 στις 20.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε το πικ του δεύτερου κύματος της πανδημίας πέρασε.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Γαλλία

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Γαλλία κατά του Covid-19 θα πρέπει να προσφερθούν σε αυτούς που έχουν "πιο εύθραυστη" υγεία, χωρίς να είναι υποχρεωτικοί, από τα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Υπογραμμίζοντας ότι ορισμένα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε ότι τα πρώτα εμβόλια "θα μπορούσαν να γίνουν μόλις επικυρωθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές" και ότι θα ακολουθήσει "μαζική εκστρατεία εμβολιασμού", χωρίς ωστόσο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός.

Η χώρα ξεπέρασε το όριο των 50.000 θανάτων

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στον Covid-19 ξεπέρασε σήμερα το όριο των 50.000 στη Γαλλία, με ένα σύνολο 50.237 νεκρών στα νοσοκομεία και τα άλλα προνοιακά ιδρύματα, ανακοίνωσαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές.

34.399 θάνατοι καταγράφηκαν σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 458 το τελευταίο 24ωρο, διευκρινίζει η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας στην καθημερινή της ενημέρωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας