ΚΟΣΜΟΣ

Ντιέγκο Μαραντόνα: Don’t cry for him Argentina - Ο «Θεός» αναπαύτηκε στη γη του Μπουένος Άιρες

Ντιέγκο Μαραντόνα: Don’t cry for him Argentina - Ο «Θεός» αναπαύτηκε στη γη του Μπουένος Άιρες
AP Images

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η Αργεντινή αποχαιρέτησε τον εθνικό της ήρωα με μια λαοθάλασσα να ξεχύνεται στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και να συνοδεύει τον 60χρονο μύθο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στην τελευταία του κατοικία.

Η κηδεία του Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν όπως κι εκείνος. Ροκ. Ανατρεπτική. Έξω από προγράμματα, καθωσπρεπισμούς και «καλούπια». Από τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Αργεντινή η ατμόσφαιρα ήταν περίεργη. Ένα μίγμα πένθους και ατμόσφαιρας ποδοσφαιρικού ντέρμπι. Η σορός του Ντιέγκο Μαραντόνα, όσο κι αν είναι δύσκολο να αποδεχθεί κανείς πως ο «Θεός» έχει πεθάνει, βρέθηκε από νωρίς στην Casa Rosada για να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Αν μπορούσαν και τα 45 εκατομμύρια των Αργεντινών πολιτών, θα περνούσαν από την αίθουσα όπου το φέρετρο με τη σημαία της Αργεντινής και τις φανέλες της Αρχεντίνος και της Μπόκα Τζούνιορς είχε τοποθετηθεί μαζί με το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, για να ειπωθεί το τελευταίο αντίο στον Ντιέγκο Μαραντόνα. Οι ουρές που σχηματίστηκαν για το λαϊκό προσκύνημα στον «Πίμπε ντ’ Όρο», καταλάμβαναν 20 οικοδομικά τετράγωνα και χρειαζόταν να περιμένει κανείς ως και τρεις ώρες για να βρεθεί εκεί και να τιμήσει τη μνήμη του «Θεού».

Την ώρα που όλος ο πλανήτης ακόμα προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, η Αργεντινή αποχαιρετούσε τον δικό της εθνικό ήρωα. Όλες οι μεγάλες προσωπικότητες της χώρας, από τον πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία του τόπου μέχρι τους αθλητές και απλούς ανθρώπους, βρέθηκαν εκεί. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν λόγω της κοσμοσυρροής, ενώ χιλιάδες άνθρωποι θρηνούσαν σαν να έχασαν ένα μέλος της οικογένειάς τους.

Πολλοί, όμως, έχοντας εμπνευστεί από τον ανένταχτο Μαραντόνα αντιμετώπισαν το τελευταίο αντίο σαν μια ποδοσφαιρική γιορτή. Με πανό, φανέλες, σημαίες και συνθήματα θέλησαν να αποχαιρετήσουν τον «Pelusa» που επέλεξε για τελευταία του κατοικία το Jardine Bella Vista, ένα ιδιωτικό κοιμητήριο 47 χιλιόμετρα μακριά από το Μπουένος Άιρες. Εκεί όπου είναι και η τελευταία κατοικία της μητέρας του και του πατέρα του.

Από την κηδεία του Ντιέγκο Μαραντόνα, δεν έλειψαν και τα έκτροπα. Όπως ο ίδιος είχε εκτραπεί στην προσωπική του ζωή, με καταχρήσεις και πάθη να τον οδηγούν σε ολέθριες καταστάσεις, έτσι και στο τελευταίο αντίο του δεν άργησε να εμφανιστεί και η κακή πλευρά.

Η μεγάλη αναμονή, η ένταση, τα νεύρα αλλά και η προσπάθεια της αστυνομίας να τηρηθούν τα υποτυπώδη μέτρα που είχαν παρθεί, έφερε σύντομα τη σύγκρουση. Στο Μπουένος Άιρες εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους για περίπου μια ώρα, με άγρια επεισόδια. Έγινε χρήση δακρυγόνων, έπεσαν ακόμα και πλαστικές σφαίρες ενώ χρησιμοποιήθηκαν και «Αύρες» για να διαλυθεί το συγκεντρωμένο πλήθος.

Δεν έλειψαν τα έκτροπα από την κηδεία του ΜαραντόναAP Images

Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι κατάφεραν να «σπάσουν» τον κλοιό και να βρεθούν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου η οικογένεια του Μαραντόνα – αν κι αρχικά είχε συναινέσει να δοθεί παράταση τριών ωρών (!) στο λαϊκό προσκύνημα – ζήτησε άμεσα να σταματήσει η διαδικασία και να προχωρήσουν στην τελετή της κηδείας. Το φέρετρο με τη σορό του Ντιέγκο Μαραντόνα μεταφέρθηκε σε άλλη αίθουσα αφού το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο κι ανεξέλεγκτο που κανείς δεν ήξερε τι θα συμβεί και για περίπου δυο ώρες στην πρωτεύουσα της Αργεντινής επικράτησε πανδαιμόνιο.

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, περίπου στις 18:00 τοπική ώρα, ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταφορά της σορού του Ντιέγκο Μαραντόνα στην τελευταία του κατοικία. Οι σκηνές ήταν μοναδικές. Θύμισαν την κηδεία της Εβίτα Περόν. Χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούσαν την πομπή με κάθε μέσο. Με μηχανές, με αυτοκίνητα, ακόμα και τρέχοντας με τα πόδια. Από όπου περνούσε η σορός του Ντιέγκο Μαραντόνα, ήταν σαν να «πάγωνε» ο χρόνος. Όλοι χειροκροτούσαν, φώναζαν στον «Θεό» και τον οδηγούσαν όπως του άξιζε στην τελευταία του κατοικία.

Στον αυτοκινητόδρομο που πήρε η πομπή για να φτάσει στο κοιμητήριο Jardin Bella Vista, οι ηλεκτρονικοί πίνακες είχαν σταματήσει να γράφουν μηνύματα για την κίνηση και για την οδική συμπεριφορά και έγραφαν μόνο μια φράση: «Gracias Diego».

Ήταν το μεγάλο «ευχαριστώ» της Αργεντινής, στο εθνικό της σύμβολο. Στον άνθρωπο που έκανε ό,τι ήθελε τη μπάλα, που σήκωσε στην πλάτη του μια ολόκληρη χώρα και την οδήγησε σε μια ψυχική ανάταση άνευ προηγουμένου σε μια δύσκολη εποχή για αυτή. Στον «Θεό», Ντιέγκο Αραμάντο Μαραντόνα.

Συγκλονιστικές στιγμές στη διαδρομή για την τελευταία κατοικία του Ντιέγκο ΜαραντόναTwitter

Από το βράδυ της Πέμπτης, λοιπόν, στην Αργεντινή όταν θα τους ρωτούν αν ξέρουν που βρίσκεται ο Θεός, θα απαντούν «αναπαύεται στη γη του Μπουένος Άιρες»…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Οργή για τις σέλφι με τον νεκρό Ντιέγκο Μαραντόνα - «Θα τους βάλω φυλακή» λέει ο δικηγόρος του

Η διαθήκη και η τελευταία επιθυμία του Μαραντόνα - Ήθελε να ταριχευθεί όπως ο Περόν και η Εβίτα

Ντιέγκο Μαραντόνα: Το δώρο του Πάπα στην οικογένεια του Θεού

Ντιέγκο Μαραντόνα: «Εγκληματική ηλιθιότητα» καταγγέλλει ο δικηγόρος του - Να ερευνηθεί ο θάνατός του