ΚΟΣΜΟΣ

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η συνάντηση με τον Πάμπλο Εσκομπάρ που έγινε «μύθος» και το φιλικό στη φυλακή

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η συνάντηση με τον Πάμπλο Εσκομπάρ που έγινε «μύθος» και το φιλικό στη φυλακή
Εσκομπάρ και Μαραντόνα. Συναντήθηκαν ή όχι;
Ap Images combined

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η θρυλική ιστορία για το φιλικό που διοργάνωσε ο Πάμπλο Εσκομπάρ στη φυλακή – παλάτι που είχε χτίσει ο ίδιος για τον εαυτό του. Οι δυο εκδοχές για την παρουσία του «Θεού» στο Μεντεγίν.

Ντιέγκο ΜαραντόναΠάμπλο Εσκομπάρ. Δυο ονόματα που σπάνια θα συναντήσεις κάποιον πάνω στη γη που να μην τα γνωρίζει. Δυο άνθρωποι που έφτασαν στο απόγειο του πλούτου, και της δόξας στη μια περίπτωση, αλλά στη συνέχεια έπεσαν κατακόρυφα.

Ο Εσκομπάρ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, ο Ντιέγκο κατρακύλησε λόγω των ναρκωτικών. Βέβαια, ο Ντιέγκο Μαραντόνα θα είναι για πάντα ο «Θεός» του ποδοσφαίρου, κι αν έκανε κακό στον εαυτό του με τη χρήση ουσιών πλέον θα κριθεί από τον Ύψιστο. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τον μεγαλύτερο βαρόνο ναρκωτικών στην ιστορία.

Αν είχαν δυο κοινά, αυτά θα μπορούσαν να είναι η αγάπη για το ποδόσφαιρο και η σύνδεση με την κοκαΐνη. Ο Εσκομπάρ έγινε για ένα διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πουλώντας τη, ο Μαραντόνα είδε μια τεράστια καριέρα να παίρνει την κάτω βόλτα όταν βρέθηκε θετικός σε χρήση της.

Όσο για την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο; Σίγουρα δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τι ήταν για τον Ντιέγκο η μπάλα. «Αν πεθάνω και γεννηθώ ξανά, θέλω να είμαι πάλι ποδοσφαιριστής. Θέλω να είμαι πάλι ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα», έλεγε συχνά ενώ στον τάφο του είχε ζητήσει να γράψουν «Μπάλα, σε ευχαριστώ».

Από την άλλη πλευρά, ο Πάμπλο Εσκομπάρ αγαπούσε το ποδόσφαιρο αλλά το ταλέντο του αφορούσε άλλα πράγματα κι όχι το να παίζει. Του άρεσε να παίζει από παιδί, φήμες λένε πως ήταν ένα συμπαθητικό εξτρέμ με δυνατό δεξί, αλλά προφανώς ούτε για αστείο δεν θα μπορούσε να γίνει Μαραντόνα. Με το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε, όμως, πάρα πολύ αφού στο απόγειο της «δόξας» του έχτισε γήπεδα στην Κολομβία, αγόρασε ποδοσφαιρικές ομάδες και όπως κάθε μαφιόζος που σέβεται τον εαυτό του, διέφθειρε διαιτητές, παράγοντες και αντιπάλους.

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ παρακολουθώντας αγώνα ποδοσφαίρου τη δεκαετία του '80AP Images

Η φημολογούμενη συνάντηση Μαραντόνα – Εσκομπάρ

Το 1991 ο Πάμπλο Εσκομπάρ είχε προκαλέσει κοινωνική αναταραχή στην Κολομβία. Η δολοφονία του Λουίς Κάρλος Γκαλάν από το 1989 ξεκινούσε μια πρώτη μεγάλη κόντρα της κυβέρνησης με τα καρτέλ ναρκωτικών, που ως τότε έκαναν το απόλυτο κουμάντο και στην πολιτική σκηνή της χώρας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «θύελλα».

Τα πράγματα πήραν μια περίεργη τροπή, με τον Εσκομπάρ να αποφασίζει να παραδοθεί, με τον όρο να εκτίσει την ποινή του σε μια φυλακή που θα χτίσει ο ίδιος.

Έτσι, δημιούργησε την περιβόητη «La Catedral». Μια φυλακή, που μόνο τέτοια δεν ήταν. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ εκεί μπορούσε να απολαμβάνει την ίδια χλιδή που απολάμβανε σε ένα από τα δεκάδες σπίτια του σε όλο τον κόσμο ή στη φημισμένη «Hacienda Napoles».

Είναι ενδεικτικό πως στη «φυλακή» που έφτιαξε για τον εαυτό του ο Πάμπλο Εσκομπάρ, είχε δημιουργήσει κι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Κανονικό. Όχι 5x5. Ένα κανονικό, πλήρες γήπεδο ποδοσφαίρου.

Το γραφείο του Πάμπλο Εσκομπάρ στη... φυλακή «La Catedral»AP Images

Σε αυτό πολλές φορές καλούσε διάσημους ποδοσφαιριστές της Κολομβίας (με τους περισσότερους είχε φιλικές σχέσεις) και όχι μόνο για να παίξουν φιλικά παιχνίδια με τη συμμετοχή και του ίδιου και των ανδρών του, έτσι ώστε να διασκεδάζουν. Πρωτεργάτης σε τέτοιες «φιέστες», ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ρενέ Χιγκίτα. Ο διάσημος τερματοφύλακας της Κολομβίας τη δεκαετία του ’80 και του ’90.

Σε ένα από αυτά τα φιλικά παιχνίδια, λοιπόν, φημολογείται πως συμμετείχε και ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Εσκομπάρ τον θαύμαζε απεριόριστα και θρυλείται πως του έδωσε απίστευτα πολλά χρήματα για την εποχή, έτσι ώστε να τον πείσει να ταξιδέψει στην Κολομβία και να παίξει ποδόσφαιρο… πριβέ για αυτόν και την παρέα του!

Ο Ρενέ Χιγκίτα αγωνιζόταν στην ομάδα του Μεντεγίν και είχε συλληφθεί για τις δοσοληψίες του με το καρτέλ του οποίου ηγούταν ο ΕσκομπάρAP Images

Οι δυο εκδοχές του Ντιέγκο για τον Πάμπλο

Είναι, όμως, αλήθεια; Συναντήθηκαν τελικά ο Πάμπλο Εσκομπάρ και ο Ντιέγκο Μαραντόνα; Ο ίδιος ο «Θεός» του ποδοσφαίρου, που πέθανε στα 60 του την Τετάρτη, είχε δώσει δυο διαφορετικές εκδοχές αλλά ποτέ δεν ανέφερε το όνομα του πιο διαβόητο βαρόνου ναρκωτικών στην ιστορία.

Σε μια συνέντευξή του το 2014, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε πει πως πράγματι έκανε το ταξίδι για την Κολομβία, με τον Χιγκίτα να είναι ο μεσολαβητής, βρέθηκε στην «Catedral» για ένα φιλικό που του απέφερε τρελά χρηματικά ποσά και μάλιστα συμμετείχε σε ένα πάρτι με γυναίκες, ποτά και ναρκωτικά που είχε διοργανώσει ο Εσκομπάρ για να ευχαριστήσει τους καλεσμένους του.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε μια από τις «περιπέτειές» του με τον νόμο λόγω ναρκωτικών.AP Images

«Το 1991 ο Γκιγιέρμο Κόπολα (σ.σ. ο ατζέντης του τότε), μου είπε πως ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στην Κολομβία με ήθελε για να παίξω σε ένα φιλικό, μαζί με κάποιους γνωστούς παίκτες όπως ο Ρενέ Χιγκίτα και πλήρωνε απίστευτα πολλά χρήματα για να πάω. Όταν πήγα στο Μεντεγίν, με πήγαν σε μια φυλακή που είχε γύρω της άπειρους στρατιώτες. Είπα "τι γίνεται εδώ; με βάζετε στη φυλακή;". Όταν μπήκαμε μέσα, όμως, έμοιαζε με ένα χλιδάτο ξενοδοχείο. Σαν αυτά που βλέπουμε στο Ντουμπάι. Εκεί με γνώρισαν μαζί του και μου είπαν "Ντιέγκο, από εδώ το αφεντικό". Με αντιμετώπισε με σεβασμό. Ήταν ψυχρός, αλλά είχε σεβασμό. Εγώ που δεν βλέπω τηλεόραση και δεν διαβάζω τα νέα, δεν ήξερα πραγματικά ποιος ήταν», ανέφερε στη ραδιοφωνική συνέντευξη ο Μαραντόνα.

«Με κάλεσε σε ένα γραφείο που είχε. Εκεί μου είπε πως ήταν μεγάλος θαυμαστής μου. Του άρεσε το ποδόσφαιρο που έπαιζα αλλά και ότι ένιωθε να έχει κοινά μαζί μου, γιατί όπως κι εγώ, ξεκίνησε από τη φτώχεια κι έφτασε στην επιτυχία», πρόσθεσε τότε ο Μαραντόνα που επιβεβαίωνε στην ίδια συνέντευξη ότι μετά το φιλικό είχε ακολουθήσει ένα πάρτι «με γυναίκες που τόσο όμορφες δεν είδα ποτέ ξανά στη ζωή μου».

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε αγώνα της Μπόκα ΤζούνιορςAP Images

Το 2019, όμως, ο ίδιος ο Ντιέγκο Μαραντόνα αναίρεσε τα πάντα. Για χρόνια η συνάντηση Μαραντόνα – Εσκομπάρ ήταν δεδομένη, ενώ είχε διανθιστεί και με περαιτέρω «λεπτομέρειες». Σύμφωνα με κάποιους την επαφή των δυο κανόνισε ο Κάρλος Μπιλάρδο, ο οποίος είχε προπονήσει την Αμέρικα ντε Κάλι και είχε επαφές με τους ανθρώπους των καρτέλ της Κολομβίας. Εν τέλει, όλα αυτά διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον Μαραντόνα, σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της ζωής του πριν από περίπου έναν χρόνο.

«Δεν πήγα ποτέ στην Κολομβία, δεν πήγα στην «Hacienda Napoles» το ορκίζομαι στα αλήθεια. Δεν τον γνώριζα καν. Ποτέ δεν μου έδωσε τίποτα και η αλήθεια είναι πως όσα έκανε είναι φρικτά. Για όλους, και για εμένα που έπαιρνα ναρκωτικά. Γιατί έκανε φιλανθρωπίες ξέρετε; Γιατί έβγαζε τόσα πολλά λεφτά από τα ναρκωτικά που όταν δεν είχε άλλο χώρο για να τα βάλει στο σπίτι του, τότε άρχισε να δίνει στους φτωχούς», είχε πει ο Μαραντόνα στο TyC Sports σχετικά με το αν πράγματι είχε παίξει ποδόσφαιρο στη φυλακή του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Μάλιστα, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε στείλει και το δικό του κοινωνικό μήνυμα για τα ναρκωτικά, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό σε κάποιους. «Στα παιδιά λέω αυτό: Πείτε όχι στα ναρκωτικά! Δεν είστε ο εαυτός σας με αυτά, η κοινωνία θα σας βάλει στην άκρη, το ίδιο και η οικογένειά σας. Το έμαθα από τον «γέρο» μου, γιατί δεν είμαι αγενής, μεγάλωσα φτωχός αλλά με αξίες στο σπίτι μου. Όταν είχα την οικογένειά μου και την αγάπη των γύρω μου, είχα τα πάντα. Όταν έπαιρνα ναρκωτικά, δεν είχα τίποτα», ήταν τα λόγια του.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνέντευξή του ένας από τους «Sicarios» (σ.σ. εκτελεστές), του Πάμπλο Εσκομπάρ, ανέφερε πως ποτέ δεν είχαν συναντηθεί με τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο «Ποπάι», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ανέφερε πως ο Πάμπλο Εσκομπάρ είχε σχέσεις με άλλους σταρ του ποδοσφαίρου αλλά όχι με τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ντιέγκο Μαραντόνα: Πώς θα μοιραστεί η περιουσία του - «Μάχη» ανάμεσα στα παιδιά του