ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια κορονοϊού Pfizer και Moderna: Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ευρώπη

Εμβόλια κορονοϊού Pfizer και Moderna: Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ευρώπη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού - Τι ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19.

Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc κατά της Covid-19 και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα οι Financial Times ανέφεραν πως η διανομή του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο.

Αίτημα στην Ε.Ε για έγκριση από Pfizer και BioNTech

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech υπέβαλαν το πρωί της Τρίτης (1/12) αίτηση έγκρισης στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters οι δύο εταιρείες έχουν ήδη υποβάλει αντίστοιχο αίτημα σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η εταιρεία Moderna , η οποία υπέβαλε αίτημα στον αμερικανικό FDA που θα συνεδριάσει γι’ αυτό στις 17 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ότι και αυτή σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα έγκρισης στις ευρωπαϊκές αρχές .

Στα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσαν Pfizer και BioNTech στις 18 Νοεμβρίου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν της τάξης του 95% χωρίς να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλειά του «αυξάνοντας τις πιθανότητες για να πάρουν το “πράσινο φως” από ΗΠΑ και ΕΕ μέσα στον Δεκέμβριο».

Η Pfizer/BioNTech έχει υποβάλλει αίτηση στον αμερικανικό FDA για λήψη επείγουσας έγκρισης κυκλοφορίας από τις 20 Νοεμβρίου και πλέον ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αναμένεται να δώσει την έγκρισή του στις 10 Δεκεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η κυκλοφορία του εμβολίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Σενάριο για άνοιγμα σε «δύο ταχύτητες» - Ο γρίφος που καλούνται να λύσουν οι ειδικοί