ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν - Ήταν ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Γαλλίας

Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν - Ήταν ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Γαλλίας
AP Images

Σύμφωνα με το Europe 1, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν πέθανε στα 94 του μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο της Γαλλίας από τα μέσα Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο, ο άλλοτε πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας έφυγε από τη ζωή στα 94 του το βράδυ της Τετάρτης (2.12). Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν νοσηλεύτηκε τον Σεπτέμβριο έχοντας λοίμωξη του αναπνευστικού και στα μέσα Νοεμβρίου χρειάστηκε να εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας παρόμοια προβλήματα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου CHU Trousseau στην Τουρ της Γαλλίας, όπου και κατέληξε.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας από το 1974 ως το 1981 και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους ηγέτες της σύγχρονης ιστορίας.

Ποιος ήταν ο ιστορικός Γάλλος πρόεδρος

Ο Βαλερί Μαρί Ρενέ Ζορς Ζισκάρ ντ’ Εστέν, όπως ήταν το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1926. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών πριν κερδίσει για πρώτη φορά τις εκλογές το 1974 με το 50,8% των ψήφων έναντι του Φρανσουά Μιτεράν. Η θητεία του χαρακτηρίστηκε από μια πιο φιλελεύθερη στάση σε κοινωνικά ζητήματα - όπως το διαζύγιο, η αντισύλληψη και η άμβλωση - και οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας και του γραφείου της προεδρίας, ξεκινώντας ιδίως εκτεταμένα έργα υποδομής όπως το TGV και η στροφή προς την εξάρτηση σχετικά με την πυρηνική ενέργεια ως κύρια πηγή ενέργειας της Γαλλίας.

Ωστόσο, η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα από την οικονομική ύφεση που ακολούθησε την ενεργειακή κρίση του 1973, σηματοδοτώντας το τέλος των «τριάντα ένδοξων ετών» μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Giscard d'Estaing είχε έντονη αντιπολίτευση και από τις δύο πλευρές του φάσματος: από την πρόσφατα ενοποιημένη αριστερή πλευρά του François Mitterrand και έναν ανερχόμενο Jacques Chirac, ο οποίος ανέστησε τον «Ντεγκολισμό» σε μια δεξιά γραμμή αντιπολίτευσης. Το 1981, παρά την υψηλή συσπείρωση που παρουσίασαν οι ψηφοφόροι του, έχασε την επανεκλογή ενάντια στον Mitterrand, με το 48,2% των ψήφων.

Ως πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Giscard d'Estaing ήταν μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Οβέρνης από το 1986 έως το 2004. Συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προέδρευσε κυρίως στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία συνέταξε την κακή Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης. Το 2003, εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία, παίρνοντας τη θέση που είχε ο φίλος του και πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Λεόπολντ Σεντάρ Σενγκόρ. Σε ηλικία 94 ετών και 304 ημερών, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν ο μακροβιότερος Γάλλος Πρόεδρος στην ιστορία.

Η σχέση του με την Ελλάδα και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν ένας από τους πλέον εμβληματικούς πολιτικούς της σύγχρονης εποχής, ενώ θεωρούταν κι ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο εκλιπών ήταν προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μάλιστα του είχε παραχωρήσει το προεδρικό αεροσκάφος της Γαλλίας για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1974 και να ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης μετά τη δικτατορία. Με την επίσκεψή του ένα χρόνο μετά στην χώρα μας, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν νομιμοποιούσε παγκοσμίως την μεταπολίτευση αφού η Ελλάδα είχε μπει στο περιθώριο λόγω της δικτατορίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr: Καλό Πάσχα! Τέλος Απριλίου η πρώτη «ανάσα» στο σύστημα υγείας