ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες νεκροί σε μεγάλη πυρκαγιά στο Ισραήλ

Δεκάδες νεκροί σε μεγάλη πυρκαγιά στο Ισραήλ
Δεκάδες άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος κοντά στην Χάιφα του Ισραήλ...

Δεκάδες άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος κοντά στην Χάιφα του Ισραήλ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος του εξέφρασε τη συμπαράστασή του και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τις πυροσβεστικές δυνάμεις του Ισραήλ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χάιφα. Από λεπτό σε λεπτό αναχωρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το Ισραήλ.

Μετά από σχετικές συνεννοήσεις των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε η αποστολή 4 πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου CANADAIR, τα οποία θα αναχωρήσουν για το Ισραήλ εντός των επομένων ωρών για να ενταχθούν το γρηγορότερο δυνατό στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 50 δεσμοφύλακες κοντινής φυλακής που προσπαθούσαν να διαφύγουν με λεωφορείο είναι νεκροί. Για το λεωφορείο, που τυλίχτηκε στις φλόγες, είχε αναφερθεί νωρίτερα ότι μεταφέρει κρατούμενους της φυλακής, όπου κρατούνται συνήθως Παλαιστίνιοι που έχουν μπει στη xώρα παράνομα.

Σε άλλο μέτωπο, είκοσι πυροσβέστες έχουν παγιδευτεί ενώ προσπαθούσαν να σώσουν πολίτες, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.

Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και έχει φτάσει στο λιμάνι της Χάιφας, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σε δύο περιοχές, στην Isfiyeh και την Daliyat al-Karmel, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει πολλά εκτάρια δάσους ενώ ορισμένα τμήματα του Πανεπιστημίου της Χάιφας εκκενώθηκαν επειγόντως, όπως και ένα κιμπούτς και ένα ξενοδοχείο.

«Λυπάμαι για αυτό που θα ανακοινώσω, αλλά υπάρχουν πολλοί νεκροί από την τεράστια πυρκαγιά. Ένας μεγάλος αριθμός από διασώστες προσπαθεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε σοβαρά τραυματίες που βρίσκονται διασκορπισμένοι στο δάσος», ανέφερε εκπρόσωπος του ισραηλινού Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Haaretz", ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απηύθυνε νωρίτερα έκκληση βοήθειας για την κατάσβεση στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ρωσία και την Κύπρο.

Η ανταπόκριση των ελληνικών υπηρεσιών πυρόσβεσης ήταν άμεση στο αίτημα των Ισραηλινών Αρχών για την παροχή βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη και φονική πυρκαγιά.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, αμέσως μετά το αίτημα των Ισραηλινών, με εντολή του πρωθυπουργού και συνεννόηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αναχώρησε, αμέσως ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ από 35 άτομα για το αεροδρόμιο της Ελευσίνας προκειμένου να μεταβεί στο Ισραήλ με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 ανταποδίδοντας τη βοήθεια στους Ισραηλινούς που είχαν στείλει 50 δασοκομάντος για τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2007.

Ροή Ειδήσεων