ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αποκάλυψη - «βόμβα»! Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» - Πλησιάζει το τέλος του «σουλτάνου»

Ερντογάν: Αποκάλυψη - «βόμβα»! Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» - Πλησιάζει το τέλος του «σουλτάνου»

Ο άλλοτε κορυφαίος Τούρκους υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποιεί τον Ερντογάν για νέο πραξικόπημα και αφήνει να εννοηθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του – Ποιοι είναι αυτοί που θα «καθαρίσουν» τον «σουλτάνο»;

Στη σύγχρονη Τουρκία, στη χώρα που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν οραματίζεται να γίνει η προστάτιδα όλου του ισλαμικού κόσμου, η κατάσταση τείνει να εκτροχιαστεί εντελώς.

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην τουρκική κοινωνία έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο. Οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη, όπως ψωμί, με το αίσθημα της πείνας να είναι τόσο έντονο που δεν μπορεί κανένας πλέον να το ξεγελάσει με εθνικιστικές κορώνες και ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που δήθεν θα σώσουν από την ανέχεια το λαό.

Πρόκειται σαφώς για την απόλυτη αντίθεση. Στο εξωτερικό, η εικόνα της ισχυρής χώρας που διεκδικεί τα πάντα, απειλεί, τσαμπουκαλεύεται, δείχνει ότι δεν χαλιναγωγείται από κανέναν. Στο εσωτερικό, πείνα, διωγμοί, ένοπλες πολιτοφυλακές, φιμωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η μοιραία «λυκοφιλία»

Καθώς τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία του Τούρκου «σουλτάνου» παρουσιάζει σταδιακή πτώση, λόγω των πολυάριθμων οικονομικών σκανδάλων που ταλανίζουν την Τουρκία και εμπλέκουν τον ίδιο ή στενά συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και λόγω της πολύ κακής εικόνας της τουρκικής οικονομίας, βρήκε απρόσμενο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του πολιτικού μέντορα της υπερεθνικιστικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης, των «Γκρίζων Λύκων».

Η συμμαχία που οικοδομήθηκε κατά τις εκλογές του 2018, λόγω της αδυναμίας του κυβερνώντος AKP να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην τουρκική Βουλή, έχει εξαπολύσει έκτοτε απηνή διωγμό φιμώνοντας οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη φωνή, είτε πρόκειται για μεμονωμένους δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης, ακτιβιστές, είτε ακόμα και επιχειρηματίες.

Το στίγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, μετά από αυτές τις εκλογές, συνοψίζεται ίσως καλύτερα από καθετί στις δηλώσεις του τότε αντιπροέδρου του κόμματος Μπαχτσελί, Σεφέρ Αϊτζάν «Σώσαμε τον Ερντογάν... από εδώ και στο εξής ό,τι λέμε στο κοινοβούλιο θα γίνεται». Αν και ο εν λόγω κύριος αποπέμφθηκε αμέσως μετά τις δηλώσεις του από τον ίδιο τον Μπαχτσελί για λόγους «πολιτικής ορθότητας», εντούτοις αυτές χαρτογράφησαν εν πολλοίς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία επηρεάζεται, αν όχι διαμορφώνεται, σε μεγάλο βαθμό από αυτή την ανίερη συμμαχία.

Το κόμμα, που κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2018, «κοκκίνιζε» στο χάρτη όλη την Κύπρο, και υποστήριζε μετ’ επιτάσεως τη χορήγηση αμνηστίας σε ηγετικά στελέχη διαβόητων συμμοριών, όπως του Alaattin Cakici, που ευθύνεται για τους θανάτους δεκάδων αντιφρονούντων δημοσιογράφων, ακτιβιστών κλπ., επιτυγχάνοντας μάλιστα, με πρόσχημα την εξάπλωση του κορονοϊού, την πρόωρη αποφυλάκισή του, έγινε ο συνδιαχειριστής της εξουσίας στην Τουρκία.

Η στενή πλέον εξάρτηση του Ερντογάν με τον Μπαχτσελί αποδεικνύεται από την ακραία εθνικιστική ρητορική, που έσπευσε να υιοθετήσει ο πρώτος, επιστέγασμα της οποίας αποτελεί και η «Γαλάζια Πατρίδα». Η κρίση του ORUC REIS κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Υπαγορεύτηκε από την ανάγκη τέρψης των εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας αλλά και βέβαια του ίδιου του Μπαχτσελί ο οποίος απειλώντας θεούς και δαίμονες και πλειοδοτώντας του «συνεταίρου του» καλούσε τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τις προκλητικές τους ενέργειες δηλώνοντας στη γλώσσα, που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλη να μιλάει, αυτή του μίσους ότι «οι προβοκάτσιες στη θάλασσα τιμωρούνται με πνιγμό».

Αυτοί θα τον «τελειώσουν»

Ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, προχώρησε σε μία πρόβλεψη - «βόμβα για τον Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας πολιτικό σάλο στη γείτονα.

Ο έμπειρος πανεπιστημιακός δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται υπό την «κηδεμονία πραξικοπηματιών στρατιωτικών» και σύντομα «θα εξουδετερωθεί» από την φράξια που τον ελέγχει.

Ο Νταβούτογλου προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αιχμάλωτος του κυβερνητικού του εταίρου και ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κόμματος (MHP), Ντεβλέτ Μαχτσελί.

«Ο Ερντογάν βρίσκεται σήμερα υπό την κηδεμονία των υπολειμμάτων της 28ης Φεβρουαρίου» δήλωσε ο Νταβούτογλου αναφερόμενος στο πραξικόπημα του 1997, το οποίο θεωρείται ότι κινήθηκε από τον φόβο του κοσμικού στρατού έναντι της ισλαμιστικής ατζέντας του Νετσμεντίν Ερμπακάν, ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας (Refah).

«Απευθύνω μια προειδοποίηση. Ο κ. Ερντογάν θα εξουδετερωθεί σύντομα. Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι, θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτόν να κερδίσει τις εκλογές με την Συμμαχία του Λαού», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην σύμπραξη του κόμματος Ερντογάν με τους Εθνικιστές ακροδεξιούς του ΜΗΡ.

Ο Νταβούτογλου υπήρξε πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ από το 2014 έως το 2016, όταν τα έσπασε με τον Ερντογάν και αναγκάστηκε σε έξοδο από την κυβέρνηση. Παραιτήθηκε από το ΑΚΡ τον Σεπτέμβριο του 2019 και ίδρυσε το δικό του Κόμμα του Μέλλοντος τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Πρόκειται για έναν καταρτισμένο πανεπιστημιακό, έμπειρο πολιτικό και με πολλούς υποστηριχτές.

Αντίστροφη μέτρηση

Με κύριο εκφραστή τον Πρόεδρό της Ερντογάν, η Τουρκία του 21ου αιώνα, ισορροπεί ανάμεσα στις οθωμανικές της καταβολές και στον εθνικισμό των Νεοτούρκων.

Η Τουρκία του 21ου αιώνα παραμένει προσηλωμένη στην αναβίωση του οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού, ενώ η πολιτική του προέδρου Ερντογάν στηρίζεται στις απειλές, όπως το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1995 που διατηρείται μέχρι και σήμερα και στην παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, αφού το μόνο δίκαιο που αναγνωρίζει, είναι αυτό του συμφέροντος της, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα από το πλαίσιο μηδενικού αθροίσματος στο οποίο η Τουρκία τα παίρνει όλα και οι άλλοι τίποτα. Γνήσια βαρβαρότητα με λίγα λόγια!

Τα όποια όμως πρόσκαιρα οφέλη αποκομίζει ο Ερντογάν από την εφαρμογή των πολιτικών που τέρπουν τους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας, και του εξασφαλίζουν πολιτικό χρόνο και πιθανώς την πολιτική του διάσωση στις προσεχείς τουρκικές εκλογές, έχουν και το αντίκτυπό τους.

Τι εννοούμε; Η ακραία ρητορική που ικανοποιεί το πολιτικό του «στασίδι» τον έχει οδηγήσει σε μια επικίνδυνη ατραπό, τον έχει απομονώσει διπλωματικά και τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό είναι απλά ο «μπροστινός» που κάνει τη «βρώμικη δουλειά» και δυστυχώς για εκείνον, η προειδοποίηση Νταβούτογλου είναι το κρισιμότερο καμπανάκι. Αν δεν τη λάβει υπόψιν, ακόμα και αν αυτή είχε πολιτική στόχευση, τότε είναι βέβαιο πως το τέλος του Ερντογάν θα είναι δραματικό και μάλιστα πολύ σύντομα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι παίρνει σειρά μετά τα καταστήματα – Το χρονοδιάγραμμα για μετακινήσεις, εστίαση, Λύκεια