ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Βρέφος γεννήθηκε με αντισώματα κατά του κορονοϊού

Βουλγαρία: Βρέφος γεννήθηκε με αντισώματα κατά του κορονοϊού
pexels.com

Η μητέρα του μολύνθηκε με κορονοϊό το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Το βρέφος γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου με καισαρική τομή και υπεβλήθη σε τεστ το οποίο έδειξε ότι έχει αντισώματα κατά του κορονοϊού, χωρίς όμως να έχει προσβληθεί από τη νόσο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο vesti.bg, η 28χρονη μητέρα του νεογέννητου μολύνθηκε από τον ιό το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της και εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονα συμπτώματα βήχα και πυρετού. Πριν τον τοκετό, η νεαρή μητέρα είχε αναρρώσει πλήρως, ωστόσο η λοίμωξη από τον κορονοϊό προκάλεσε προβλήματα στον πλακούντα καθιστώντας αναγκαίο τον τοκετό με καισαρική τομή.

Το νεογέννητο κοριτσάκι γεννήθηκε 2,750 κιλά και σύμφωνα με τους γιατρούς υπάρχει μία καθυστέρηση στην αύξηση του βάρους του λόγω της λοίμωξης. Μητέρα και βρέφος έχουν πλέον βγει από το νοσοκομείο, συνεχίζουν όμως να παρακολουθούνται από τους ιατρούς.

Να σημειώσουμε ότι αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό με βρέφος που γεννιέται με αντισώματα κατά του COVID-19. Δύο περίπου μήνες πριν, ένα αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στην Σιγκαπούρη.

Οι ειδικοί συνεχίζουν τις μελέτες για το εάν η ασθένεια ή τα αντισώματα μπορούν να μεταφερθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο έμβρυο, κάτι που ακόμα παραμένει άγνωστο.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος σημειώνει ότι αν και κάποιες έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού, ακόμη δεν είναι γνωστό εάν μία έγκυος που έχει μολυνθεί από τον COVID-19 μπορεί να περάσει τον ιό στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.