ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού «ίσως είναι πιο θανατηφόρο»

Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού «ίσως είναι πιο θανατηφόρο»
ASSOCIATED PRESS

Άκρως ανησυχητικά είναι όσα υποστήριξε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στην Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε απόψε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε πέρυσι στη χώρα ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή –η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία– ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη «βρετανική παραλλαγή» της Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, δήλωσε και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

«Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή», είπε ο Βάλανς.

«Αν πάρουμε (…) έναν άνδρα γύρω στα 60, κατά μέσο όρο ο κίνδυνος είναι ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους (σ.σ. αυτής της ηλικιακής ομάδας) που θα προσβληθούν, περίπου οι 10 αναμένεται ότι, δυστυχώς, θα πεθάνουν από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14», εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown όσο ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει στα σημερινά, υψηλά επίπεδα και μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού λειτουργεί. Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν τα σύνορα», όπως είπε, «επειδή δεν θέλουμε, μετά από όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουμε στη χώρα (…) να το διακινδυνεύσουμε επιτρέποντας να περάσει μια νέα παραλλαγή» του νέου κορονοϊού.

Εφόσον επιτευχθεί κάποια πρόοδος στη μείωση των κρουσμάτων, το πρώτο πράγμα που θα επαναλειτουργήσει στη χώρα είναι τα σχολεία.

Η AstraZeneca μπορεί και να μην παραδώσει στην Ε. Έ. τον συμφωνηθέντα αριθμό εμβολίων

Αποψινές πληροφορίες αρκετών Μέσων Ενημέρωσης στην Αυστρία, τα οποία επικαλούνται πηγές του αυστριακού υπουργείου Υγείας, αναφέρουν πως η AstraZeneca θα μπορούσε να παραδώσει λιγότερα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί και η αιτία είναι ότι η απόφαση της ΕΕ για την έγκριση του εμβολίου της εταιρείας αναμένεται για τις 29 Ιανουαρίου.

Για την Αυστρία, αυτό σημαίνει ότι αντί για 2.000.000 δόσεις εμβολίων αυτής της εταιρείας μόνον 600.000 θα μπορούσαν να παραδοθούν στη χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες - οι οποίες ωστόσο μέχρι απόψε δεν είχαν επιβεβαιωθεί ούτε από το υπουργείο Υγείας ούτε από την εταιρεία -- οι εγχώριες αρχές ενημερώθηκαν σήμερα σχετικά, μετά από συνομιλία που είχαν νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της AstraZeneca, η οποία προφανώς προτίθεται να παραδώσει πρώτα σε άλλες χώρες εκτός της ΕΕ.

Δεν είναι ακόμη σαφές, εάν αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων, το οποίο προβλέπει ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι άνω των 65 ετών θέλουν να εμβολιαστούν, δηλαδή, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Από την Αυστρία έχουν παραγγελθεί, προφανώς για μέχρι αυτή την ημερομηνία, 937.950 δόσεις εμβολίου της Pfizer, 200.000 δόσεις από τη Moderna και 2,16 εκατομμύρια από την AstraZeneca.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχιαστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είχαμε σχέση με την 11χρονη, δεν ήταν βιασμός»