ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Το νέο μήνυμά του από τη φυλακή - «Δεν προτίθεμαι να αυτοκτονήσω»

Υπόθεση Ναβάλνι: Το νέο μήνυμά του από τη φυλακή - «Δεν προτίθεμαι να αυτοκτονήσω»

Υπόθεση Ναβάλνι: Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης που κρατείται στη διάσημη φυλακή Matroskaya Tisina της Μόσχας, σε μήνυμά του που ανάρτησε στο Instagram ενόψει των αυριανών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την απελευθέρωσή του, διαβεβαιώνει τους υποστηρικτές του, ότι είναι καλά στην υγεία του και δεν προτίθεται να αυτοκτονήσει.

Στο μήνυμά του, ο Ναβάλνι ευχαριστεί όλους όσοι είδαν το ντοκιμαντέρ - έρευνα για το πολυτελές «ανάκτορο». Ο Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι αυτό ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο ωστόσο το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ως «ψέμα». «Ήταν μια μεγάλη δουλειά και ήθελα ο λαός να την δει. Ασφαλώς σε κάποιους θα ανοίξει τελικά τα μάτια», αναφέρει ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης ο οποίος ευχαριστεί ξεχωριστά τους μαθητές που «δημιούργησαν σύμφωνα με την έκφρασή του «χάος στο Tik Tok». Ο ίδιος αναφέρει πως η δικηγόρος του τον ενημέρωσε ότι την έρευνα αυτή την είδαν περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ οι θεάσεις σύμφωνα με αναφορές άλλων μέσων σε διάστημα τριών ημερών ανήλθαν σε 58 εκατομμύρια.

Ο Ναβάλνι προσθέτει ότι δεν προτίθεται να αυτοκτονήσει. « Περπατάω πολύ προσεκτικά στην σκάλα. Κάθε μέρα μου μετρούν την πίεση η οποία είναι σαν του κοσμοναύτη και επομένως αποκλείεται το αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο. Δεν πίνω οινόπνευμα και δεν τρώω μεζέδες. Η ψυχολογική και συναισθηματική μου κατάσταση είναι καθόλα σταθερή. Γνωρίζω καλά ότι έξω από την φυλακή μου υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι που με υποστηρίζουν».

Πριν από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι που έχουν προγραμματισθεί για αύριο 23 Ιανουαρίου και οι οποίες έχουν απαγορευθεί από τις αρχές, οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ρωσία άρχισαν να παίρνουν προληπτικά μέτρα. Σχεδόν σε 20 πόλεις της χώρας η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση τους επικεφαλής των τοπικών επιτελείων του Ναβάλνι και γνωστούς ακτιβιστές. Όλοι τους συλλαμβάνονται με την κατηγορία ότι απευθύνουν εκκλήσεις για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις χωρίς την έγκριση των αρχών. Ταυτόχρονα η Γενική Εισαγγελία, το υπουργείο Εσωτερικών, η ρυθμιστική αρχή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών και το υπουργείο Παιδείας έχουν καταδικάσει τις αυριανές διαμαρτυρίες προειδοποιώντας όσους θα συμμετάσχουν ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν και να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.

Tik Tok, You Tube, Instagram, διέγραψαν αναρτήσεις που καλούσαν σε συμμετοχή στις αυριανές συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι με υπόδειξη της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok διέγραψε σήμερα κάποιες από τις λεγόμενες παράνομες αναρτήσεις που καλούσαν σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι . Οι αναρτήσεις συμπαράστασης στον Νaβάλνι στο Tik Tok είχαν 300 εκατομμύρια θεάσεις. Στο TikTok εμφανίσθηκαν βίντεο μαθητών που έδειχναν πώς βγάζουν από τους τοίχους τις φωτογραφίες του Πούτιν και τοποθετούν στην θέση τους την φωτογραφία του Ναβάλνι. Ενώ μερικοί από τους χρήστες έδιναν οδηγίες τι να πάρουν μαζί τους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και άλλοι τι θα κάνουν αν τους συλλάβουν. Μετά την έκταση που πήραν αυτού τους είδους οι αναρτήσεις η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor ζήτησε από το TikTok να απομακρύνει «το υλικό με εκκλήσεις προς ανήλικους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν είναι νόμιμες».

Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, η οποία έχει προειδοποιήσει τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι τους επιβάλλει πρόστιμα για τέτοιου είδους αναρτήσεις, ανέφερε ότι το Tik Tok διέγραψε το 38% των σημερινών αναρτήσεων ως παράνομες, προσθέτοντας ότι οι νέες εκκλήσεις προς τους Ρώσους πολίτες να βγουν στους δρόμους θα αντιμετωπισθούν επίσης σύμφωνα με τον νόμο.

Η ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι το TikTok -- το οποίο δεν προέβη σε κανένα άμεσο σχόλιο -- ήταν η πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες ήσαν οι πιο ενεργοί με τις εκκλήσεις τους υποστήριξης στον Ναβάλνι. Ανέφερε επίσης ότι το YouTube έχει διαγράψει το 50% των αναρτήσεων που απευθύνουν τέτοιου είδους εκκλήσεις, ενώ στο Instagram έχει διαγραφεί το 17% παρόμοιων εκκλήσεων.

Πηγή: Reuters, Novaya Gazeta, Instagram

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Λύκεια – Γυμνάσια: Αυτή είναι η απόφαση – Δείτε πότε ανοίγουν