ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρλά: Συμφωνία Pfizer και COVAX για 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου

Μπουρλά: Συμφωνία Pfizer και COVAX για 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου
AP Images

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με το πρόγραμμα διανομής εμβολίων COVAX έτσι ώστε να διανεμηθούν επιπλέον δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη.

«Σήμερα η Pfizer ανακοίνωσε τη συμφωνία με το COVAX για έως και 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού. Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με την GAVI, τον ΠΟΥ και τον CEPI για να βοηθήσουμε στην προστασία των εργαζομένων υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Το COVAX αποτελεί ένα πρόγραμμα διανομής εμβολίων που αποσκοπεί στην ισότιμη πρόσβαση των χωρών στα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Μάλιστα ανακοίνωσε πως έχει στόχο να παραδώσει 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις στις φτωχότερες χώρες μέσα στο 2021 και ευελπιστεί να εκπληρώσει τις συμφωνίες παροχής στις πλουσιότερες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το πρόγραμμα COVAX «τρέχει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η συμμαχία για τα εμβόλια GAVI, μαζί με άλλους οργανισμούς. Στην ανακοίνωσή του, ωστόσο, αναφέρεται πως ακόμα υπάρχουν αβεβαιότητες που επηρεάζουν την προμήθεια και την παροχή των εμβολίων κατά του κορονοϊού και οι όροι των συμφωνιών διαρκώς υπόκεινται σε αλλαγές.

Σχετικά με τις 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, αναμένεται να διανεμηθούν μέσω της εκ των προτέρων δέσμευσης στην αγορά (AMC) σε 92 επιλέξιμες χώρες. Η κάλυψη κατά προσέγγιση θα φτάσει στο 27% αυτών των χωρών, αναφέρει η GAVI σε αναθεωρημένη πρόβλεψη που έχει κάνει για το COVAX.

Το μήνυμα του Άλμπερτ Μπουρλά

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Λύκεια – Γυμνάσια: Αυτή είναι η απόφαση – Δείτε πότε ανοίγουν