ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Σε περισσότερους από 3.300 ανέρχονται οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν χθες

Υπόθεση Ναβάλνι: Σε περισσότερους από 3.300 ανέρχονται οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν χθες

Υπόθεση Ναβάλνι: Περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες συνολικά στις διαδηλώσεις που έγιναν στη Ρωσία κατόπιν αιτήματος του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι με αίτημα να αφεθεί ελεύθερος από τις ρωσικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση OVD Info.

Στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και γενέτειρα του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν, μια διαδηλώτρια που τραυματίστηκε νοσηλεύεται στην εντατική, δήλωσε σήμερα νοσοκομειακή πηγή στο AFP.

Η καταστολή των διαδηλώσεων χθες στη Ρωσία, κατά τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν την απελευθέρωση του Ναβάλνι, καταδικάστηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την OVD Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 3.324 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν σε δεκάδες πόλεις, εκ των οποίων τους 1.320 στη Μόσχα και τους 490 στην Αγία Πετρούπολη.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων στη διάρκεια διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που έχει καταγραφεί στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας.

Χθες το βράδυ, η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για βιαιότητες, συμπεριλαμβανομένου "από την πλευρά δυνάμεων που είναι επιφορτισμένες με τον σεβασμό του νόμου".

Η εισαγγελία δημοσίευσε την ανακοίνωση αυτή μετά την μετάδοση από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ενός βίντεο στο οποίο φαινόταν μια γυναίκα να πέφτει στο έδαφος αφού δέχθηκε κλωτσιά από αστυνομικό για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Η γυναίκα, η οποία κατονομάστηκε ως η Μαργκαρίτα Γιούντινα, φαίνεται στο βίντεο να ρωτάει τρεις αστυνομικούς γιατί συλλαμβάνουν έναν νεαρό διαδηλωτή που είναι άοπλος. Ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται στο βίντεο στη συνέχεια να της δίνει μια κλωτσιά στην κοιλιά.

Η Γιούντινα εισήχθη στο νοσοκομείο χθες το βράδυ έχοντας τραυματιστεί στο κεφάλι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του νοσοκομείου Djanelidze της Αγίας Πετρούπολης. "Βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση", διευκρίνισε ο υπεύθυνος αυτός, σημειώνοντας ότι η γυναίκα "νοσηλεύεται στην εντατική".

Συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές σε πολλές μεγάλες πόλεις καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε όλη τη χώρα φωνάζοντας συνθήματα όπως "Πούτιν κλέφτη!", "Ναβάλνι είμαστε μαζί σου!" ή ακόμη "Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους!".

Ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση και κατηγορείται στο πλαίσιο πολλών δικαστικών διαδικασιών, συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου έμεινε πέντε μήνες για να αναρρώσει έπειτα από φερόμενη δηλητηρίασή του για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο, το οποίο απορρίπτει την κατηγορία αυτή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Παπανδρέου: Το τρομερό μυστικό του που γνώριζαν μόνο 2 άνθρωποι