ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: «Βόμβα» από τη Γερμανία για περιορισμούς στη χρήση- Για ποιους είναι ακατάλληλο

Εμβόλιο AstraZeneca: «Βόμβα» από τη Γερμανία για περιορισμούς στη χρήση- Για ποιους είναι ακατάλληλο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, αναφέρει για το εν λόγω εμβόλιο ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή δεδομένα για το πόσο αποτελεσματικό είναι

Ειδική ρύθμιση για το πώς και σε ποιες ηλικίες θα χρησιμοποιείται το εμβόλιο της AstraZeneca, εξέδωσε η Γερμανία, μετά από σύσκεψη της ειδικής επιτροπής για τον κορονοϊό.

Οι γερμανικές Αρχές συνιστούν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με το νέο ηλικιακό όριο πλέον να κυμαίνεται μεταξύ 18 και 64.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, αναφέρει για το εν λόγω εμβόλιο ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή δεδομένα για το πόσο αποτελεσματικό είναι για τις ηλικίες άνω των 65 ετών και γι αυτό το λόγο η επιτροπή συνιστά να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.

Το RKI είπε ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ -από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna- κρίθηκαν ως «ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Έφοδος των Αρχών στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca

Την ίδια ώρα, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες»

Επιβολή διαδικασίας καταγραφής των εξαγωγών εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει αύριο τις λεπτομέρειες μηχανισμού που θα απαιτεί ειδοποίηση και άδεια για τις εξαγωγές εμβoλίων κατά της Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τις μειώσεις των ποσοτήτων των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις 27 χώρες μέλη.

Η Κομισιόν, η οποία συντόνισε την συλλογική διαδικασία παραγγελιών εμβολίων, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προτείνει την επιβολή διαδικασίας καταγραφής των εξαγωγών εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Σήμερα η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η πρότασή της αφορά την διαφάνεια και την παροχή εξουσιοδότησης.

«Η απόφαση για την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού θα ληφθεί αύριο», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πληροφορήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία AstraZeneca θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά 60% περίπου εξαιτίας προβλημάτων παραγωγής. Περικοπές στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια έγιναν και από την εταιρεία Pfizer.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γυμνάσια – Λύκεια: Δεν ανοίγουν αν αυξηθούν τα κρούσματα σήμερα και αύριο