ΚΟΣΜΟΣ

Η σκηνή του Κανταφι προκάλεσε "παρεξήγηση"

Η σκηνή του Κανταφι προκάλεσε "παρεξήγηση"
Ο Μουαμάρ Καντάφι, ο ηγέτης της Λιβύης, είχε εμποδίσει τη μεταφορά εσβεσμένων πυρηνικών καυσίμων στην Ρωσία, ως «αντίποινα»

Ο Μουαμάρ Καντάφι, ο ηγέτης της Λιβύης, είχε εμποδίσει τη μεταφορά εσβεσμένων πυρηνικών καυσίμων στην Ρωσία, ως «αντίποινα» επειδή οι αρχές της Νέας Υόρκης δεν του επέτρεψαν να στήσει τη σκηνή του στο Σέντραλ Παρκ, κατά την επίσκεψή του το 2009, λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα ‘New York Times’ βασιζόμενη σε αμερικανικό έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Το φορτίο εμπλουτισμένου ουρανίου ήταν η τελευταία ποσότητα που επρόκειτο να μεταφερθεί στην Ρωσία για επανεπεξεργασία, με βάση τη συμφωνία του 2003 για τον τερματισμό του λιβυκού προγράμματος παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής με αντάλλαγμα τη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας με τη διεθνή κοινότητα.

Το ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος που είχε μεταβεί στην Τρίπολη για να παραλάβει το τελευταίο φορτίο, τον Νοέμβριο του 2009, είχε αναχωρήσει άπραγο, αφήνοντας το εξαιρετικά ευαίσθητο φορτίο του μέσα στα βαρέλια στο κέντρο έρευνας και μάλιστα με πλημμελή φύλαξη.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη ανέφερε στην Ουάσιγκτον πως εάν το ουράνιο «δεν απομακρυνόταν από τις θήκες του εντός τριών μηνών, οι αύξουσες θερμοκρασίες του θα μπορούσαν να διαρραγούν και να διαρρεύσει ραδιενεργό υλικό».

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και μόνον υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθεί μία έγκαιρη λύση στο πρόβλημα τούτο και να κρατήσουμε την όλη υπόθεση μακριά από τον Τύπο», τόνισε ο αρμόδιος διπλωμάτης, σύμφωνα με το αμερικανικό έγγραφο.

Ροή Ειδήσεων