ΚΟΣΜΟΣ

«Βράζει» η Τουρκία: «Πυρά» ναυάρχων κατά Ερντογάν - Aπειλούν με πραξικόπημα, υποστηρίζει η κυβέρνηση

«Βράζει» η Τουρκία: «Πυρά» ναυάρχων κατά Ερντογάν - Aπειλούν με πραξικόπημα, υποστηρίζει η κυβέρνηση
Φωτογραφία αρχείου
AP

Η εισαγγελία της Άγκυρας άρχισε έρευνα πάνω σε μια διακήρυξη από 103 απόστρατους ναυάρχους, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Η απόσυρση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει σκοπό την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με προεδρικό διάταγμα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας, θέτοντας, μεταξύ άλλων, το θέμα εάν η Τουρκία μπορεί να αποσυρθεί και από άλλες διεθνείς συνθήκες με απόφαση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, νομικός, είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση πως είναι τεχνικά δυνατόν, απαντώντας σε ερώτηση όπου χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα η Συνθήκη του Μοντρέ. Η συζήτηση πάνω στις δηλώσεις του Σεντόπ ακολουθήθηκε από ανακοίνωση- προειδοποίηση προς την κυβέρνηση από 103 απόστρατους ναυάρχους το Σάββατο σχετικά με το θέμα της εν λόγω συνθήκης.

Τι λέει η διακήρυξη

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με τη δήλωση αυτή καλούν την κυβέρνηση να αποφύγει τις συζητήσεις σχετικά με την αποχώρηση της Τουρκίας από τη συνθήκη. Αναλυτικότερα, γράφουν ότι αν η χώρα αποσυρθεί «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια».

Συγκεκριμένα, στην κοινή τους δήλωση, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Πρόσφατα, στο πλαίσιο του έργου του Κανάλ Ιστανμπούλ και της δικαιοδοσίας της ακύρωσης της Συνθήκης του Μοντρέ, η συζήτηση για την Συνθήκη του Μοντρέ προκαλεί ανησυχία. Τα τουρκικά Στενά, που είναι από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες διόδους στον κόσμο, διοικούνται υπό το καθεστώς διεθνών συμβάσεων. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις συμφωνίες, η Συνθήκη του Μοντρέ, δεν προστατεύει μόνο με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα της Τουρκίας και ρυθμίζει την δίοδο από τα στενά του Βοσπόρου, είναι επίσης μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία που ολοκληρώνει την Συνθήκη της Λωζάνης, επιστρέφοντας στην Τουρκία πλήρη κυρίαρχα δικαιώματα επί των Στενών και της Καλλιπόλεως, καθώς και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Επίσης, προστατεύει την ασφάλεια των χωρών στη Μαύρη Θάλασσα» αναφέρει η δήλωση.

Επίσης, συνεχίζει: «Εξαιτίας αυτών των λόγων, πρέπει να αποφεύγεται η συζήτηση για την Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην επιβίωση της Τουρκίας και πρέπει να αποφεύγονται οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να φέρουν το θέμα στη δημόσια συζήτηση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η Συνθήκη του Μοντρέ διέπει το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Υπεγράφη το 1936 και παραχωρεί στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών, ρυθμίζοντας τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή και περιορίζοντας τη διέλευση πολεμικών που δεν ανήκουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από μη πολεμικά πλοία, ενώ επιτρέπει την στρατιωτικοποίηση των Στενών από την Τουρκία.

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σε μήνυμά του στο Twitter, υποστήριξε πως οι «υποστηρικτές του πραξικοπήματος» που δεν μπορούν να αποδεχτούν την εθνική βούληση και τη στάση του Ερντογάν στοχεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τους εκλεγμένους και τις ένοπλες δυνάμεις, και θα δοθεί σύντομα ξεκάθαρη απάντηση.

Από πλευράς του ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, είπε ότι η Τουρκία και οι αντιπρόσωποί του δεν θα αποδεχτούν αυτή τη «νοοτροπία κηδεμονίας» και υποστήριξε ότι η ανακοίνωση αυτή τους καθιστά «γελοίους και ελεεινούς».

Ο διευθυντής Επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν, είπε επίσης ότι τη διακήρυξη αυτή έβγαλαν 103 ναύαρχοι ενώ παρέμεναν 103 ημέρες μέχρι την πέμπτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Όπως πρόσθεσε, την τελευταία λέξη στη χώρα τη λέει το έθνος, και τα «φώτα θα είναι ανοιχτά ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική πρωτοβουλία ενάντια στην εθνική βούληση».

«Ποιοι είστε εσείς. Μάθετε τη θέση σας» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, υπογραμμίζοντας πως η διακήρυξη βλάπτει τη δημοκρατία και πλήττει το ηθικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤSK) σε μια περίοδο κατά την οποία «οι TSK, με την ηγεσία του προέδρου μας, με μεγάλη αυτοθυσία προστατεύουν τα συμφέροντά μας, συμβάλλουν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και προστατεύουν τα δικαιώματα των φίλων και αδελφών μας εντός και εκτός της χώρας, σε Συρία, Ιράκ, Κύπρο, Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, ανατολική Μεσόγειο καθώς και πολλές άλλες γεωγραφικές περιοχές».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «δεν μπορούν να γίνουν εργαλείο για τις φιλοδοξίες και τους προσωπικούς στόχους ανθρώπων που δεν έχουν καθήκον ή ευθύνη», συμπληρώνεται σχετικά.

Γενικότερα, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΑΚΡ αφήνουν να εννοηθεί πως η ενέργεια αυτή αποτελεί κάλεσμα για πραξικόπημα.

Σε ανάρτησή του στο Τουίτερ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφέρει: «Το μεγάλο τουρκικό έθνος είναι ερωτευμένο με τη στρατιωτική στολή. Είναι τιμή να φορά κανείς τη στολή. Είναι ακόμη μεγαλύτερη τιμή να κρατά αυτή την τιμή και μετά την αποστρατεία του. Εμείς πάντοτε θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στη δημοκρατία, το κράτος και το έθνος, εκείνους που δεν έκαναν το βαθμό τους και τις στολές τους πολιτικό εργαλείο».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κοινή δήλωση: «Είναι απαράδεκτο το ότι κάποιοι απόστρατοι ναύαρχοι δημοσιοποιούν μια δήλωση με μέθοδο και ύφος που θυμίζει άσχημα γεγονότα του παρελθόντος».

Ο εταίρος της κυβέρνησης, ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προτείνει «να τους σχίσουνε τα γαλόνια τους και να διακοπεί η σύνταξή τους».

Η αντιπολίτευση, πάντως, χαιρέτισε την δήλωση: Εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP σε ανάρτηση στο Twitter αναφέρει: «Αυτοί οι ναύαρχοι που επικρίνετε αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου. Συγχαίρω την πατριωτική απόφαση των ναυάρχων».

Εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ έγραψε σε ανάρτησή του «Βάζω και εγώ την υπογραφή μου στην κοινή δήλωση. Έχουμε βαρεθεί αυτή την παράνοια του στρατιωτικού πραξικοπήματος».

Με πληρoφορίες από Daily Sabah, ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υβριδική απειλή στο Αιγαίο: Επικίνδυνα «τζατζαρίσματα» - Σε ετοιμότητα Ένοπλες Δυνάμεις και Λιμενικό