ΚΟΣΜΟΣ

Η κηδεία που είδε όλος ο κόσμος: Το συγκινητικό «αντίο» των Βρετανών στον Φίλιππο

Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου
AP

Η βασίλισσα Ελισάβετ και η οικογένειά της αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά τον πρίγκιπα Φίλιππο στην κηδεία του Σάββατο, η οποία τίμησε το παρελθόν του στο ναυτικό, τη διεθνή του κληρονομιά και επτά δεκαετίες υπηρεσίας κατά τις οποίες στάθηκε στο πλευρό της βασίλισσας εν μέσω πολλαπλών κρίσεων.  

Η Ελισάβετ, ντυμένη στα μαύρα και φορώντας μια μαύρη μάσκα στεκόταν μόνη της καθώς η σορός του επί 73 χρόνια συζύγου της κατέβαινε στη βασιλική κρύπτη, σε μια τελετή στην οποία παρέστησαν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Κάρολος και οι γιοι του, Ουίλιαμ και Χάρι.

Παρακολουθήστε πώς εκτυλίχθηκε η τελετή λεπτό προς λεπτό.

Η βασίλισσα ήταν μόνη της στη θέση της κατά την τελετή, όπου βρίσκονταν επίσης τα παιδιά, τα εγγόνια και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τηρώντας αποστάσεις λόγω Covid-19.

Την κηδεία είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Φίλιππος, και το φέρετρό του μεταφέρθηκε από ένα τροποποιημένο Land Rover στον σχεδιασμό του οποίου είχε βοηθήσει ο ίδιος.

Μόνο 30 άτομα παρέστησαν στην τελετή, λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό. Η κηδεία έγινε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με το Land Rover να συνοδεύεται από τα παιδιά του νεκρού, τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι και τον εξάδελφό τους, Πίτερ Φίλιπς. Προς τιμήν του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, με γυμνόστηθη διαδηλώτρια να κάνει την εμφάνισή της και να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Την τελετή πραγματοποίησαν ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και ο πρωθιερέας του Ουΐνδσορ. Η βασίλισσα κάθησε μόνη της λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό, που επίτασσαν οι λίγοι παρευρισκόμενοι να κάθονται στις «ομάδες» των οικογενειών τους. Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι ήταν ο ένας απέναντι στον άλλον στο παρεκκλήσι.

H βασίλισσα Ελισάβετ

O πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, πέθανε σε ηλικία 99 ετών στις 9 Απριλίου. Η βασίλισσα τον είχε χαρακτηρίσει το 1997 ως «δύναμη και στήριγμά της» κατά τις δεκαετίες του γάμου τους.

Κατά την τελετή επαινέθηκε η «ζωή υπηρεσίας του στη χώρα και την κοινοπολιτεία, και το το θάρρος και η έμπνευση στην ηγεσία του».

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε εθνικό επίπεδο, σε μια ηλιόλουστη ημέρα, οι πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ πήραν τις θέσεις τους, ο ένας απέναντι στον άλλο στο παρεκκλήσι του Κάστρου του Ουΐνδσορ.

Πάνω στο φέρετρο, το οποίο ήταν καλυμμένο με λάβαρο στο οποίο δέσποζε, μεταξύ άλλων, ο ελληνικός σταυρός, βρίσκονταν το ναυτικό πηλήκιο και το ξίφος του Φιλίππου. Το φέρετρο ήταν επίσης διακοσμημένο με ένα στεφάνι από την 94χρονη βασίλισσα.

Η χορωδία έψαλε έναν ναυτικό ύμνο, το «Eternal Father, Strong to Save», και λίγο πριν τον κατεβάσουν στη βασιλική κρύπτη, ακούστηκε ένας ορθόδοξος ύμνος.

Ο Φίλιππος, που είχε παντρευτεί την Ελισάβετ το 1947, βοήθησε τη νέα βασίλισσα να φέρει τη μοναρχία στα μέτρα ενός κόσμου που άλλαζε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η βασιλική οικογένεια βρισκόταν ενώπιον της απώλειας της αυτοκρατορίας της και ενός ολοένα και πιο σύγχρονου κόσμου.

Η βασίλισσσα πλέον είναι χήρα, καθώς βρίσκεται μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της βασιλικής οικογένειας εδώ και δεκαετίες, που περιλαμβάνει ισχυρισμούς περί ρατσισμού, στον απόηχο του πολύκροτου γάμου του εγγονού της Χάρι και της Αμερικανίδας Μέγκαν Μαρκλ.

Η προσοχή των ΜΜΕ ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στραμμένη στη συμπεριφορά της βασιλικής οικογένειας προς τον Χάρι, ο οποίος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μαζί τους από τότε που το ζεύγος έδωσε μια συνέντευξη - «βόμβα» στην Όπρα Γουίνφρεϊ, στο πλαίσιο της οποίας κατηγόρησαν ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας πως έκανε ρατσιστικό σχόλιο, ενώ είπαν ότι οι εκκλήσεις της Μέγκαν για βοήθεια όταν ένιωθε πως ήθελε να αυτοκτονήσει αγνοήθηκαν.

Το ζευγάρι μετακόμισε στο Λος Άντζελες και εγκατέλειψε τα βασιλικά του καθήκοντα, σε μια σειρά εξελίξεων που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την οικογένεια. Οι σχέσεις του Χάρι με τον αδελφό του, Ουίλιαμ, φέρονται να μην είναι καλές- ωστόσο μετά την κηδεία εθεάθησαν να μιλάνε.

Οι πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ

Η Μέγκαν δεν παρέστη στην τελετή, καθώς παρέμεινε στις ΗΠΑ λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης. Σημειώνεται πως οι παρευρισκόμενοι δεν φόρεσαν στρατιωτικές στολές, όπως ήταν η παράδοση, σε κάτι που ερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο Χάρι, που, παρά την υπηρεσία του στο Αφγανιστάν όσο ήταν στον στρατό, δεν δικαιούται πλέον να φορά στολή, εφόσον στερήθηκε τους τιμητικούς του στρατιωτικούς τίτλους.

Ο πρίγκιπας Άντριου, που αποσύρθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2019, λόγω σκανδάλου γύρω από τις σχέσεις του με τον εκλιπόντα Αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν,ήθελε να φορέσει στολή ναυάρχου, μετέδωσαν ΜΜΕ. Σημειώνεται πως ο Άντριου ήταν αυτός που στην κηδεία ήταν πιο κοντά στη βασίλισσα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 40χρονος σε τροχαίο - Χαροπαλεύει η σύζυγός του