ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πιο θλιβερή φωτογραφία της ζωής της - Μόνη αποχαιρέτησε τον πρίγκιπά της

Βασίλισσα Ελισάβετ
AP

Σε κλίμα συγκίνησης η Βασίλισσα Ελισάβετ είπε το τελευταίο «αντίο» στον αγαπημένο της πρίγκιπα Φίλιππο

Το Ηνωμένο Βασίλειο τήρησε ενός λεπτού σιγή την ώρα που η βασιλική οικογένεια προσερχόταν ενωμένη στην τελετή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος επί περισσότερες από επτά δεκαετίες υποστήριξε αδιαλείπτως την βασίλισσα Ελισάβετ και υπηρέτησε το στέμμα.

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 95 της χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ αποχαιρέτησε εκείνον που υπήρξε σύμφωνα με τα δικά της λόγια η «δύναμη» και το «στήριγμά» της.

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, αποτελούμενη από την ελληνική σημαία, τις μαύρες και άσπρες ρίγες της οικογένειας Μάουντμπάτεν, το κάστρο του Εδιμβούργου και τον θυρεό του Οίκου της Δανίας. Τοποθετήθηκε στην πράσινη στρατιωτική Land Rover και συνοδεύθηκε από το κάστρο του Γουίνδσορ μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από την πομπή μελών της οικογένειάς του με επικεφαλής τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Αννα. Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε το φέρετρο με την βασιλική Bentley.

Η πομπή συνοδεύτηκε από τους ήχους της μπάντας των Γρεναδιέρων Φρουρών, των οποίων ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε επί 42 χρόνια συνταγματάρχης, προς τιμήν του στρατιωτικού του παρελθόντιος για το οποίο ήταν πολύ υπερήφανος. Ο δούκας του Εδιμβούργου πολέμησε με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελετή της κηδείας ξεκίνησε με τον Πρωθιερέα του Ουίνδσορ να αποτίει φόρο τιμής στην «ακλόνητη πίστη» του πρίγκιπα Φίλιππου προς την βασίλισσα, το θάρρος και το ψυχικό του σθένος, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έδωσε τις ευλογίες του κατά την ολοκλήρωση της λιτής τελετής.

Μια μικρή τετραμελής χορωδία τραγούδησε μουσικά κομμάτια που είχε επιλέξει ο πρίγκιπας πριν από το θάνατό του, χωρίς συνοδεία από το εκκλησίασμα.

Η βασίλισσα καθόταν μόνη της στη διάρκεια της τελετής σε μια σειρά από άδειες θέσεις. Αν δεν υπήρχε η πανδημία, αυτές θα ήταν γεμάτες και το παρεκκλήσι κατάμεστο από φίλους, συγγενείς και καλεσμένους από όλον τον κόσμο, που θα έσπευδαν να αποχαιρετήσουν τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Στη συνέχεια, το φέρετρο κατέβηκε στην Βασιλική Κρύπτη, υπό τους θρηνητικούς ήχους της γκάιντας του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας. Εκεί θα παραμείνει περιμένοντας την βασίλισσα Ελισάβετ. Έπειτα, το ζεύγος θα μεταφερθεί στην τελευταία του κατοικία, στο παρεκκλήσι του μνημείου του βασιλέα Γεωργίου του 6ου, πατέρα της Ελισάβετ.

Αν και είχαν προηγηθεί εκκλήσεις για να μην συγκεντρωθεί πλήθος κατά την διάρκεια της τελετής εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, πολλοί ήταν οι πολίτες που προσήλθαν με λουλούδια στα χέρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κηδεία Πρίγκιπα Φίλιππου: Τα δάκρυα του Κάρολου λίγο πριν το «ύστατο χαίρε» στον πατέρα του