ΚΟΣΜΟΣ

Η μυστική συνάντηση Καρόλου – Γουίλιαμ και Χάρι –Τι είπαν και ποια εντολή έδωσε η Βασίλισσα

Η μυστική συνάντηση Καρόλου – Γουίλιαμ και Χάρι –Τι είπαν και ποια εντολή έδωσε η Βασίλισσα
AP

Kαταλύτης εξελίξεων για τη βρετανική μοναρχία αποτέλεσε ο θάνατος του Πρίγκιπα Φίλιππου - Τι συνέβη στο παρασκήνιο της τελετής και τι ακολούθησε τα επόμενα 24ωρα - Αναλαμβάνει τα ηνία ο Κάρολος για την επανένωση της οικογένειας μετά το Megxit - Η εντολή που έδωσε η Ελισσάβετ στο γιο της και τον εγγονό της Γουίλιαμ για τις συζητήσεις με τoν Χάρι

Πλούσιο είναι το ρεπορτάζ τα τελευταία 24ωρα από τα ανάκτορα του και την κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου αφού το δυσάρεστο αυτό γεγονός αποτέλεσε ευκαιρία για την επανένωση της οικογένειας μετά το Megxit και μάλιστα χωρίς την παρουσία της πέτρας του σκανδάλου κατά πολλούς Μέγκαν Μαρκλ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail, ο διάδοχος του θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος είχε μια μυστική συνάντηση με τους γιούς του Γουίλιαμ και Χάρι προκειμένου να συζητήσουν τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με αιχμή την πολυσυζητημένη συνέντευξη του ζεύγους του Σάσεξ στην Όπρα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, αυτή συνάντηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και του έκπτωτου πρίγκιπα Χάρι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασίλισσα Ελισσάβετ είχε δώσει εντολή στον πρωτότοκό της να τα βρει με τον Χάρι.

Πώς θα αλλάξει τη μοναρχία ο θάνατος του Πρίγκιπα Φίλιππου

Η απώλεια του δούκα του Εδιμβούργου σε ηλικία 99 ετών θύμισε στους Βρετανούς ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει και το βιολογικό τέλος της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία στις 21 Απριλίου συμπληρώνει τα 95 της χρόνια.

Τα φετινά γενέθλια θα είναι θλιμμένα για τη «Λίλιμπετ» -όπως την αποκαλούσε ο Φίλιππος- και πολύ διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα, θα αποτελέσουν ωστόσο και ορόσημο για τη νέα εποχή που μοιραία έχει ήδη ξεκινήσει στο παλάτι.


Το μέλλον της οικογένειας και της βρετανικής μοναρχίας θα τεθούν επί τάπητος σε ένα «βασιλικό συμβούλιο» που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με πρωταγωνιστές τον πρίγκιπα διάδοχο Κάρολο και το γιό του Ουίλιαμ, δούκα του Κέιμπριτζ, με «πρωταγωνίστρια» φυσικά τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Η επικεφαλής της οικογένειας και του στέμματος θα συζητήσει με τους δύο διαδόχους για το ποιοι θα εργαστούν για το παλάτι, αλλά και ποιες ακριβώς θα είναι οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους.

Πρόκειται για μία συνάντηση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των Βρετανών. Βασικό θέμα της συνάντησης για μία ακόμη φορά θα είναι και η απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να εγκαταλείψουν τα βασιλικά τους καθήκοντα και να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα ξεκινήσουν αποφασίζοντας πόσα βασιλικά καθήκοντα και υποχρεώσεις πρέπει να υπάρχουν και, στη συνέχεια να υπολογίσουν πόσα άτομα χρειάζονται για να τα φέρουν εις πέρας ή αν θα αποφασίσουν πόσα άτομα πρέπει να υπάρχουν που θα υπαγορεύσουν πόσες δεσμεύσεις μπορούν να αναλάβουν» δήλωσε μία πηγή στην εφημερίδα Telegraph.


Ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις για τη διαδοχή στο θρόνο, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι η γνώμη του Ουίλιαμ θα πρέπει να ζητείται σε κάθε στάδιο καθώς τυχόν σημαντικές αλλαγές αναπόφευκτα θα αφορούν και τη μελλοντική βασιλεία του γιου του.

Ο νεότερος αδερφός του Καρόλου, πρίγκιπας Εδουάρδος ο κόμης του Ουέσεξ και η σύζυγός του Σοφία -η αγαπημένη νύφη της βασίλισσας η οποία της κρατάει συντροφιά στην περίοδο του πένθους- θεωρούνται «αντικαταστάτες» του Χάρι και της Μέγκαν, μετά το πολύκροτο Μegxit.


Αυτή τη στιγμή, η βασιλική οικογένεια έχει τρεις πόλους, γράφει το Politico. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου κατοικεί η βασίλισσα, τον οίκο Κλάρενς, όπου κατοικεί ο Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα και το Παλάτι του Κένσινγκτον, όπου κατοικεί ο πρωτότοκος γιος του Καρόλου, Ουίλιαμ με τη σύζυγό του Κέιτ και τα τρία παιδιά τους.

Οι διπλωματικές ικανότητες της βασίλισσας επεκτείνονται και στην τήρηση των ισορροπιών ανάμεσα στις τρεις γενιές, αλλά η αποχώρησή της θα δημιουργήσει ρήγμα ανάμεσα στις επιθυμίες των μηχανισμών του Μπάκιγχαμ και του Κλάρενς Χάους από τη μία και του παλατιού Κένσινγκτον από την άλλη.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που μονοπωλούν τις συζητήσεις είναι πόσο παραδοσιακή πρέπει να είναι η διαδικασία της διαδοχής. Με βάση την παράδοση, ο Κάρολος κληρονομεί τα πάντα και διοικεί τη χώρα μέχρι τον θάνατό του.

Μήπως όμως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αμφισβήτηση της μοναρχίας; Και αυτό γιατί η Βασίλισσα λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια ως εξισορροπητικός παράγοντας και εγγύηση σταθερότητας, ακόμη και για τους ορκισμένους εχθρούς της μοναρχίας.


Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια ο Κάρολος μπορεί να προχωρήσει σε ένα είδος καταμερισμού αρμοδιοτήτων. Πηγές προσκείμενες στο παλάτι λένε ότι θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρο το σύστημα λειτουργίας του παλατιού, καθώς όλα δείχνουν ότι θα μειωθούν οι δημόσιες δεσμεύσεις και θα εφαρμοστεί ένα λιγότερο απαιτητικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει το διαμοιρασμό ευθυνών στο Μπάκιγχαμ.


Οι διάδοχοι θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν ολόκληρο το ιστορικό σύστημα, μειώνοντας τις άφθονες δημόσιες δεσμεύσεις γεγονός που θα τους επέτρεπε να εκσυγχρονίσουν το θεσμό.

Είναι μια ιδέα που προτιμά ο Γουίλιαμ ο οποίος θεωρεί ότι αν μειωθεί ο αριθμός των οργανώσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί, θα μπορεί να ασχοληθεί πιο ενεργά με κάθε μία από αυτές. Το 2019, πραγματοποίησε 220 βασιλικά καθήκοντα, αριθμός πολύ μικρότερος από τον πατέρα του Κάρολο, ο οποίος παραμένει πιστός στις βασιλικές παραδόσεις, πραγματοποιώντας πάνω από 500 υποχρεώσεις κάθε χρόνο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «μεταμόρφωση» του παλαιότερου θεσμού της Βρετανίας θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες και θα γίνει σταδιακά και δε θα γίνει «βήμα βήμα», ανέφεραν ειδικοί στο Telegraph.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεμιστοκλέους: Για ποιές ηλικίες ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμών στις 21 και τις 24 Απριλίου