ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ο «άθλος» της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων - Πότε θα ανοίξει ξανά

Παναγία των Παρισίων
Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης
AP Photo/Francisco Seco,

Στις 15 Απριλίου του 2019 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα το «στολίδι» της γαλλικής πρωτεύουσας, την Παναγία των Παρισίων να τυλίγεται στις φλόγες. Από εκείνο το απόγευμα, έχει στηθεί ένας δαπανηρός αγώνας δρόμου για να αποκτήσει και πάλι ο επιβλητικός καθεδρικός ναός την μαγεία του.

Επιμέλεια: Λέλα Κολιοφούτη - Νεφέλη Σκαρλίδου

Καθώς το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, ακόμα και οι πιο αδαείς γνώριζαν από το πρώτο λεπτό πως η ανακατασκευή του ναού θα αργούσε και ίσως να μην ολοκληρωνόταν στο 100 τοις εκατό.

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγεςcharity.friendsofnotredamedeparis.com

Δύο χρόνια αργότερα και το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων θυμίζει ακόμα εργοτάξιο. Περισσότεροι από 200 τεχνίτες, σύμφωνα με architecturaldigest.com, εργάζονται πυρετωδώς για να διορθώσουν τις ζημιές που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά, αλλά και για να διασφαλίσουν πως αυτό το κόσμημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής δεν θα καταρρεύσει.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου «Friends of Notre-Dame de Paris» Michel Picaud - φίλων της Παναγίας των Παρισίων ελληνιστί - που είχε ιδρυθεί 2 χρόνια πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης στον «πληγωμένο» στολίδι του Παρισιού.

michel-picaud.jpg
O πρόεδρος του συλλόγου «Friends of Notre-Dame de Paris» Michel Picaud

Ο εν λόγω οργανισμός είχε ιδρυθεί το 2017 προκειμένου να συγκεντρωθούν δωρεές για την αποκατάσταση του ναού και των αγαλμάτων, που ήταν σε κακή κατάσταση, λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο Michel Picaud.

Η πυρκαγιά όμως πήγε τον αρχικό σχεδιασμό πίσω, «μετά τον Απρίλιο του 2019 δεν μιλάμε πια για ανακαίνιση του ναού. Τώρα πρέπει να τον φτιάξουμε ξανά από την αρχή», τονίζει στο Newsbomb.gr o Picaud.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια του οικοδομήματος, ώστε να μην προκληθούν κι άλλες ζημιές στο μέλλον. Υπολογίζεται ότι αυτό το κομμάτι των εργασιών θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021, αλλά είναι μόνο η αρχή», προσθέτει.

«Στο ναό έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές για να στηρίξουν τους θόλους που έχουν επηρεαστεί από τη φωτιά και είναι πιο ευαίσθητοι. Κάτω από τους θόλους τοποθετήθηκε μουσαμάς, τα γκαργκόιλ (τα δαιμονικά ξωτικά που στολίζουν τις οροφές) καλύφθηκαν και ενισχύθηκαν τα στηρίγματα, ενώ καταφέραμε να απομακρύνουμε όλα τα υλικά που είχαν καεί», ανέφερε ο Picauld σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιούνται εδώ και δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πυρκαγιά καταστράφηκε το εμβληματικό κωδωνοστάσιο του ναού, που χτίστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Viollet le Duc, τον 19ο αιώνα, ύψους 96 μέτρων, από μολύβι και ξύλο. Αν και αρχικά η ιδέα ήταν να φτιαχτεί ένα σύγχρονο καμπαναριό, «που θα έκανε την Παναγία των Παρισίων ακόμα πιο όμορφη» όπως είχε δηλώσει πρόεδρος Μακρόν, ωστόσο εγκαταλείφθηκε γρήγορα, καθώς προκάλεσε σκεπτικισμό και αντιδράσεις, με την πλειοψηφία των Γάλλων να θέλει να γίνει όπως πριν. Έτσι, για να φτιαχτεί ξανά το καμπαναριό κόπηκαν 1.000 βελανιδιές, που είναι απαραίτητες για την κατασκευή.

Στόχος, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουήλ Μακρόν, είναι να επισκευαστεί η εκκλησία, πριν η πόλη φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι ξεκινούν 26 Ιουλίου 2024, στο Παρίσι.

Αλλά αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός;

Όπως τονίζει στο Newsbomb.gr ο Michel Picaud ο στόχος αυτός είναι εφικτός, «μέσα στο 2024 ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει ο ναός, καθώς θα έχει γίνει η πρώτη απαραίτητη ανακαίνιση. Όμως, η πλήρης αποκατάστασή του μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια, ίσως να ολοκληρωθεί στο τέλος της δεκαετίας».

Όσον αφορά στο κόστος της ανακαίνισης, ο πρόεδρος τόνισε στο Newsbomb.gr, πως μόνο για την πρώτη φάση της ασφάλειας της κατασκευής χρειάστηκαν περισσότερα από 165.000 ευρώ, ενώ προς το παρόν παραμένει άγνωστο το συνολικό ποσό για την πλήρη ανακαίνισή του.

«Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι πως δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά για το έργο που τρέχει, γι΄αυτό και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε δωρεές τόσο από την Γαλλία όσο και από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσουμε όχι απλά τη φάση του reopening το 2024 αλλά την πλήρη ανακαίνιση στα τέλη της δεκαετίας», καταλήγει.

Αν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να μπείτε στη σελίδα του οργανισμού οι Φίλοι της Παναγίας των Παρισίων, restorenotredame.org και να βοηθήσετε «υιοθετώντας» ένα Γκαργκόιλ, τα τερατώδη πλάσματα που κοσμούν την οροφή του γοτθικού ναού, συνεισφέροντας έτσι στην αποκατάσταση του μνημείου.

Το χρονικό της καταστροφικής πυρκαγιάς

Στις 15 Απριλίου του 2019, λίγο πριν τις 18:18 τοπική ώρα Γαλλίας, ξέσπασε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Οι φλόγες κατέκαιγαν τον καθεδρικό ναό για αρκετές ώρες, καταστρέφοντας το 850 ετών κωδωνοστάσιο και τη στέγη, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και στο εσωτερικό του ναού με αποτέλεσμα αρκετά κειμήλια να καταστραφούν.

Η δήμαρχος του Παρισιού Ανν Ινταλγκό αποκάλεσε τη φωτιά «τρομερή». Η νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ, στην οποία βρίσκεται η εκκλησία, εκκενώθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί λειτουργία μεταξύ της 18:15 και 19:00. Κατά το αποκορύφωμα της πυρκαγιάς, ένας εκπρόσωπος του ναού δήλωσε ότι: «ολόκληρη η κατασκευή θα καεί... και δεν θα απομείνει τίποτα. Μένει να δούμε αν το θησαυροφυλάκιο, το οποίο προστατεύει τον καθεδρικό ναό, θα επηρεαστεί ή όχι», αλλά νωρίς το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το κτήριο δεν κινδύνευε με ολική κατάρρευση.

Μετά από 15 ώρες συνεχούς φωτιάς, νωρίς την επόμενη μέρα, στις 16 Απριλίου, στις 9:50 π.μ., η Πυροσβεστική του Παρισιού ανακοίνωσε επίσημα ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει εντελώς.

Τα αιτία της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Έχει ειπωθεί ότι μπορεί να συνδέεται με τις εργασίες ανακαίνισης που γίνονταν στο κτήριο καθώς μια επείγουσα έκκληση το 2018 ανέφερε ότι το κτήριο χρειαζόταν συντήρηση και εργασίες αποκατάστασης.

Τα χάλκινα αγάλματα απομακρύνθηκαν από την περιοχή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ανακαινίσεις. Ο Φιλίπ Βιλνέβ, αρχιτέκτονας ιστορικών μνημείων στη Γαλλία, δήλωσε τον Ιούλιο του 2017 ότι: «η ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος ένοχος», όταν οι αρχικές ανησυχίες για την κατάσταση του ναού είχαν αυξηθεί.

Δείτε φωτογραφίες από την καταστροφική πυρκαγιά:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.