ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Παγκόσμια ανησυχία για πόλεμο ευρείας κλίμακας Ισραηλινών - Παλαιστινίων – 38 οι νεκροί

Ισραήλ φωτιά βομβαρδισμοί
AP PHOTO

Για «πόλεμο ευρείας κλίμακας» προειδοποιεί ο ΟΗΕ - 110 πύραλους εκτόξευσε η Χαμάς - Βομβαρδισμός κτηρίων από ισραηλινά μαχητικά

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κατάσταση σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας μετά και τη νέα «ανταλλαγή» χτυπημάτων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με αεροπορικές επιθέσεις και εκτοξεύσεις πυραύλων από τις δύο πλευρές και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ να προειδοποιεί για πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων και από τις δύο πλευρές μιλά για 38 νεκρούς – 35 στη Γάζα και τρεις στο Ισραήλ.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ήχησαν εκ νέου οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ καθώς η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 110 πυραύλους με στόχο την παραλιακή ισραηλινή πόλη απαντώντας στις επιδρομές ισραηλινών μαχητικών που είχαν προηγηθεί.

Στις 4:30 τα ξημερώματα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατάφερε χτυπήματα σε μια σειρά «σημαντικών τρομοκρατικών στόχων και στελεχών στη Λωρίδα της Γαζάς» ως «απάντηση» σε εκατοντάδες πυραύλους. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση αυτή ήταν το σφοδρότερο χτύπημα από το 2014.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, την ισλαμιστική παράταξη η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ο ένοπλος βραχίονάς της προχώρησε στην εκτόξευση 110 ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ σε αντίποινα για τα πολύνεκρα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Προηγήθηκε ο βομβαρδισμός από ισραηλινούς πυραύλους ενός πύργου 10 ορόφων στην Γάζα με ισραηλινά drone να εκτοξεύουν προειδοποιητικές βολές προκειμένου το κτήριο να εκκενωθεί.

Σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» η πόλη Λοντ

Εντωμεταξύ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Λοντ, θέατρο «ταραχών» στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το πράσινο φώς έδωσε ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τις «ταραχές» από μέλη της αραβικής μειονότητας μετά τον βίαιο θάνατο Ισραηλινού Άραβα την προηγουμένη, για τον οποίο συνελήφθη Εβραίος κάτοικος της πόλης που θεωρείται ο βασικός ύποπτος.

Πυρπολήθηκε συναγωγή

Συναγωγή παραδόθηκε στις φλόγες στην πόλη Λοντ, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, εν μέσω επεισοδίων ανάμεσα σε Άραβες και Εβραίους κατοίκους, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Άραβες φέρονται να σύλησαν συναγωγή στη Λοντ, πόλη που απέχει 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, και κατόπιν να την πυρπόλησαν. Δεκάδες αυτοκίνητα επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων.

Ο δήμαρχος της Λοντ, ο Χαΐρ Ρεβίβο, μίλησε για «εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε να επιβληθεί αμέσως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην πόλη.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν επίσης στις κατά πλειονότητα αραβικές πόλεις Άκο και Γιάφα, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Εικοσιπεντάχρονος Άραβας σκοτώθηκε από πυρά στη Λοντ. Τριαντατετράχρονος Εβραίος, ύποπτος για την ανθρωποκτονία, συνελήφθη, ενημέρωσε η αστυνομία.

Η Λοντ χαρακτηρίζεται εστία κοινωνικών εντάσεων στο Ισραήλ. Ο δείκτης εγκληματικότητας στην πόλη είναι υψηλός.

ΟΗΕ: Ανησυχούμε για πόλεμο ευρείας κλίμακας

Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς οδεύουν προς «έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε απόψε ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ.

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να βάλουν «αμέσως» τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ τους.

«Σταματήστε αμέσως τα πυρά. Αυτή η κλιμάκωση οδεύει προς έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας. Οι επικεφαλής όλων των πλευρών πρέπει να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση. Ένας πόλεμος στη Γάζα θα ήταν καταστροφικός και αυτοί που θα πλήρωναν το τίμημα είναι οι απλοί άνθρωποι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: «Στοίχημα» για την ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη των δραστών – Συγκροτήθηκε ομάδα 20 αστυνομικών