ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν-Τζόνσον: Με...πάνες και αστεία «ξαναγράφουν» τη Χάρτα του Ατλαντκού

Συνάντηση Μπάιντεν-Τζόνσον: Με...πάνες και αστεία «ξαναγράφουν» τη Χάρτα του Ατλαντκού

Στο δρόμο που χάραξαν ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου με την περίφημη Χάρτα του Ατλαντικού, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη τους κρίσιμη συνάντηση εν όψει της Συνόδου Κορυφής των G7 επαναβεβαίωσαν τους όρους της αγγλοαμερικανικής συμμαχίας. Με ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς «υποδέχθηκε» το ραντεβού του Αμερικανού προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού ο τύπος της γηραιάς αλβιόνας, περιγράφοντας μία συνάντηση σε ευχάριστο κλίμα την οποία ο Τζόνσον παρομοίασε με «ανάσα καθαρού αέρα».

Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Μπόρις Τζόνσον στην Κορνουάλη ήταν σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό «μία ανάσα καθαρού αέρα».

Οι δύο ηγέτες υποβάθμισαν τις διαφορές τους με φόντο το Βrexit, εστίασαν στην ιδιαίτερη σχέση Ουάσινγκτον-Λονδίνου, φωτογραφήθηκαν και αποχαιρέτισαν το αυστηρό πρωτόκολλο.

Ο μικρός Γουίλφρεντ Τζόνσον έκλεψε την παράσταση

Το δικό τους ρόλο στη συνάντηση έπαιξαν οι δύο πρώτες κυρίες, η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Τζιλ Μπάιντεν αλλά και η νέα κυρία Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς, όπως και ο γιός του πρωθυπουργικού ζεύγους της Βρετανίας.

Ο μικρός Γουίλφρεντ διασκέδασε στην αμμουδιά μαζί με τη μητέρα του και την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για τη «διπλωματία της πάνας».

Οι δύο κυρίες μαζί με τον μόλις 13 μηνών «βενιαμίν» της οικογένειας Τζόνσον χαλάρωσαν στην αμμουδιά, με τη Τζίλ Μπάιντεν να περπατάει μάλιστα κατά την αγαπημένη της συνήθεια ξυπόλητη.

Ο μικρός Γουίλφρεντ όπως έσπευσαν πολλοί να σχολιάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει σίγουρα κληρονομήσει την πλούσια κώμη του μπαμπά του. Ειναι μόλις 13 μηνών και τα μαλλιά του ειναι πλούσια, πυρόξανθα και ατημέλητα ακριβώς όπως του Μπόρις Τζόνσον.

Το δώρο του Μπάιντεν στον Μπόρις Τζόνσον

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ισχυρών ανδρών, ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν φορώντας σνίκερς και τζιν απόλαυσαν το ποτό τους μαζί με τους οικοδεσπότες τους, έξω από το ξενοδοχείο τους στο παραθαλάσσιο St Ives της Κορνουάλης.

Σε ένα χαλαρό σκηνικό, με υπέροχη θέα στον Ατλαντικό, αστειύθηκαν, πόζαραν με άνεση στον φωτογραφικό φακό και αποχαιρέτισαν το αυστηρό πρωτόκολλο.
«Είναι υπέροχα εδώ. Δεν θέλω να επιστρέψω σπίτι» ειπε ο Μπάιντεν, κάνοντας στη συνέχεια μία αποτίμηση της συνάντησης.

«Είχαμε μια καλή πρώτη μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον και εγώ είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Επιβεβαιώσαμε την ειδική σχέση μεταξύ των λαών μας».
Ο Μπάιντεν χάρισε στο λάτρη της ποδηλασίας Τζόνσον ένα νέο ποδήλατο και ένα κράνος, σύμφωνα με πληροφορίες Και ο Τζόνσον χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο «ανάσα καθαρού αέρα».

Τα αστεία για την προσωπική τους ζωή

Στη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες υποβάθμισαν τις αναφορές για ρήγμα στις σχέσεις τους με αφορμή το Brexit και το «αγκάθι» της Βόρειας Ιρλανδίας και έκαναν αστεία για την προσωπική τους ζωή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στον Μπόρις Τζόνσον ένα από τα αγαπημένα του αστεία, λέγοντας ότι οι δύο άνδρες έχουν κάτι…κοινό.

«Είμαι ενθουσιασμένος που γνώρισα τη γυναίκα σου. Είπα στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι έχουμε κάτι κοινό: παντρευτήκαμε και οι δύο γυναίκες ανώτερες της τάξης μας».

«Δεν πρόκειται να διαφωνήσω σε αυτό το σημείο με τον πρόεδρο. Ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο».Ο 56χρονος Τζόνσον και η Κάρι Σίμοντς, 33 ετών παντρεύτηκαν στις 29 Μαϊου.

Η Τζιλ Μπάιντεν και το τζάκετ με το μήνυμα

Η 70χρονη πρώτη κυρία των ΗΠΑ επέλεξε να φορέσει ένα τζάκετ με συμβολικό μήνυμα. «Αγάπη» έγραφε το μπουφάν της στην πλάτη, υπενθυμίζοντας σε κάποιους το κρυφό μήνυμα στο μπουφάν της προκατόχου της.

Το 2018 η Μελάνια Τραμπ είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη σε κέντρο φιλοξενίας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και το τζάκετ που είχε επιλέξει να φορέσει κατά την αναχώρησή της για το Τέξας, είχε σχολιαστεί αρνητικά.

«Πραγματικά, δεν με νοιάζει, εσένα;» έγραφε στην πλάτη του, με ορισμένους να σχολιάζουν ότι είναι μήνυμα για την μεταναστευτική πολιτική. Η ίδια είχε απαντήσει πως ηθελε να στηλιτεύσει με τον τρόπο της τα fake media.

H Tζιλ Μπάιντεν θέλησε να στείλει μήνυμα αγάπης. «Νομίζω ότι φέρνουμε αγάπη από την Αμερική. Αυτή είναι μια παγκόσμια διάσκεψη και προσπαθούμε να φέρουμε ενότητα σε όλο τον κόσμο και νομίζω ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο, ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν μια αίσθηση ενότητας από όλες τις χώρες και μια αίσθηση ελπίδας μετά από αυτό το έτος της πανδημίας », είπε.

Οι συνομιλίες Μπάιντεν-Τζόνσον

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός επαναβεβαίωσαν την ειδική σχέση που είχαν συνάψει οι δύο χώρες, από τη σκοτεινή περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Και υποβάθμισαν τις φήμες της μεταξύ τους έντασης με αφορμή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η εφημερίδα Times ανέφερε την Τετάρτη ότι η ανώτερη Αμερικανίδα διπλωμάτης στη Βρετανία, κατόπιν εντολής του Μπάιντεν, κατηγόρησε τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Τζόνσον, Ντέιβιντ Φροστ, ότι «πυροδοτεί» τις εντάσεις στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απεσταλμένη των ΗΠΑ Γιαέλ Λέμπερτ επέδωσε διάβημα για την αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέρος της συμφωνίας Brexit, στην οποία διαμεσολάβησαν οι Βρυξέλλες πέρυσι, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ειρήνη στο νησί. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί πως το Brexit υπονομεύει την ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Οι δύο πλευρές υποβάθμισαν τις φήμες και τόνισαν ότι δεν υπήρξε «εχθρικός» τόνος στις συνομιλίες. «Βρισκόμαστε εδώ για να ανανεώσουμε την ιστορική και πολύπλευρη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Βάζουμε τα θεμέλια του νέου <<Ατλαντικού Χάρτη>> που φέρει τις υπογραφές των Τσόρτσιλ και Ρούσβελτ. Την ίδια ώρα συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του αιώνα μας».

Μπάιντεν και ο Τζόνσον συζήτησαν για την κλιματική του κλίματος, την πανδημία, το πρόγραμμα χρηματοδότησης υποδομών για τις αναπτυσσόμενες χώρες, το θέμα της απόσυρσης στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αλλά και την ανανέωση της Χάρτας του Ατλαντικού μεταξύ των δύο εθνών.

Το ειδυλλιακό ξενοδοχείο- κάστρο

Οι ηγέτες που δίνουν το παρόν στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Κορνουάλη αυτό το Σαββατοκύριακο θα μείνουν κατά κύριο λόγο σε ένα επιβλητικό κάστρο του 18ου αιώνα που έχει μετατραπεί σε φρούριο.
Το Tregenna Castle Resort που φιλοξένησε την Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-Βρετανίας χτίστηκε το 1774. Το ζεύγος Μπάιντεν διαμένει σε ένα απο τα καλύτερα δωμάτια του ξενοδοχείου -τα λεγόμενα West Wing Sea View- με εκπληκτική θέα στο St Ives.

Μέσα σε 72 στρέμματα με εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα, το Κάστρο Treganna θεωρήθηκε το ιδανικό μέρος για να μείνουν και να χαλαρώσουν μετά από τις συναντήσεις της G7 οι παγκόσμιοι ηγέτες. Τα δωμάτια στο ειδυλλιακό ησυχαστήριο κοστίζουν περί τα 230 ευρώ τη βραδιά, γράφει η Daily Mail.

Με τους απομονωμένους χώρους του, τα περιποιημένα γκαζόν και το γήπεδο γκολφ του– το ξενοδοχείο αποτέλεσε ιδανικό σημείο για να προσγειωθεί το ελικόπτερο Marine One του Προέδρου των ΗΠΑ και είναι μακράν το μεγαλυτερο και πλέον πολυτελές ξενοδοχείο στην Κορνουάλη.

Διαθέτει 98 δωμάτια και 55 διαμερίσματα και φιλοξενεί επίσης το πλήθος συμβούλων του προέδρου, τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και άλλους ηγέτες με τη συνοδεία τους, από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Για να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των ισχυρών, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος φράκτης γύρω από την Tregenna, με την αστυνομία να περιπολεί 24 ώρες το 24ωρο με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Προτεραιότητα ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων – Τι θα γίνει με τα παιδιά