ΚΟΣΜΟΣ

Έρικσεν: Τα τελευταία νέα για την υγεία του – Δύσκολο να ξαναπαίξει μπάλα - «Πέθανε και επανήλθε»

Έρικσεν
AP

«Αυτό το πρωί μιλήσαμε με τον Κρίστιαν Έρικσεν, που έστειλε τους χαιρετισμούς του στους συμπαίκτες του. Η κατάστασή του είναι σταθερή και παραμένει στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις» ανακοίνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Δανίας σχετικά με τον παίκτη της εθνικής της που κατέρρευσε το Σάββατο στον αγωνιστικό χώρο.

«Η ομάδα και το προσωπικό της εθνικής έχουν λάβει βοήθεια για κρίσεις και θα συνεχίσουν να είναι εκεί ο ένας για τον άλλον μετά το χθεσινό περιστατικό. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πάντες για τις εγκάρδιες ευχές στον Κρίστιαν Έρικσεν από φιλάθλους, παίκτες, τις βασιλικές οικογένειες της Δανίας και της Αγγλίας, διεθνείς ενώσεις, ομάδες κ.α. Ενθαρρύνουμε τους πάντες να στέλνουν τις ευχές τους στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Δανίας, όπου θα διασφαλίσουμε πως θα περαστούν στον Κρίστιαν και την οικογένειά του» συμπληρώνεται σχετικά.

Ο Δανός ποδοσφαιριστής είναι μάλλον απίθανο να ξαναπαίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο, εκτιμούν ειδικοί.

Ο Σαντζέι Σάρμα, καθηγητής αθλητικής καρδιολογίας στο St George’s University στο Λονδίνο, είχε συνεργαστεί με τον Έρικσεν όσο ήταν στην Tottenham Hotspur. Όπως είπε, «ξεκάθαρα κάτι πήγε πολύ στραβά. Αλλά κατάφεραν να τον επαναφέρουν, το ερώτημα είναι τι συνέβη; Και γιατί συνέβη; Αυτός ο τύπος είχε φυσιολογικά τεστ ως το 2019, οπότε πώς εξηγείται;».

«Δεν ξέρω αν θα παίξει ποτέ ποδόσφαιρο ξανά. Χωρίς να το θέτω πολύ ωμά, πέθανε, αν και για λίγα λεπτά, μα πέθανε όντως, και θα του επέτρεπαν οι ιατρικοί επαγγελματίες να ξαναπεθάνει; Η απάντηση είναι όχι».

Σε παρόμοιο πλαίσιο κινείται και η άποψη του Σκοτ Μάρεϊ, καρδιολόγου που συνεργάζεται με το ΝHS ως προς την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, λέει στη MailOnLine πως οι Ιταλοί είναι περήφανοι για τις επιδόσεις τους στην πρόληψη καρδιοπαθειών, οπότε τα προβλήματα του Δανού παίκτη μάλλον σημαίνουν το τέλος της καριέρας του στη Serie A.

Η σωτήρια επέμβαση

Ο καρδιολόγος - αρρυθμιολόγος, Επιμελητής του «Ευαγγελισμού», Γιάννης Χαβελές, μίλησε στο Newsbomb.gr για τη σωτήρια επέμβαση του ιατρικού τιμ, που κράτησε στη ζωή τον 29χρονο παίκτη.

Όπως είπε, «o διεθνής μέσος της Δανίας υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν με μαλάξεις και απινιδωτή κι αυτό ήταν σωτήριο. Ανέκτησε τις αισθήσεις του και όπως φαίνεται, θα έχει μία καλή πορεία. Όλα δείχνουν, ότι υπέστη καρδιακό επεισόδιο, κατά τις προσπάθειές του στον αγώνα, πράγμα που είναι σπάνιο, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίο».

Στην περίπτωση του Έρικσεν, κατά τον γιατρό, η ανακοπή μπορεί να οφείλεται είτε σε αρρυθμιολογικά σύνδρομα είτε σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, που συνήθως εντοπίζεται στους ελέγχους είτε σε κάποια στεφανιαία νόσο, που είναι σπάνια μεν σε ανθρώπους αυτής της ηλικίας, ωστόσο μπορεί να συμβεί.

«Αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι, ότι είδαμε ζωντανά, τι σημαίνει να υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια και παρακολούθηση στον αθλητισμό», τόνισε ο κ. Χαβελές- ο οποίος εκφράζει και αυτός αμφιβολίες ως προς το εάν θα μπορέσει να ξαναπαίξει. «Θα ακολουθήσουν έλεγχοι, θα γίνει διερεύνηση για το περιστατικό και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα είναι και τα σενάρια για το ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν οι γιατροί», είπε σχετικά.

«Κληθήκαμε στον αγωνιστικό χώρο όταν κατέρρευσε ο Κρίστιαν. Ήταν πεσμένος στο πλευρό του όταν τον προσεγγίσαμε και υπήρχαν αναπνοή και παλμός» είπε ο γιατρός της ομάδας, Μόρτεν Μπέζεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι, όπου η Φινλανδία αναδείχτηκε νικήτρια με 1-0.

«Μα αυτή η εικόνα άλλαξε και τότε δέχτηκε καρδιακές μαλάξεις που του έσωσαν τη ζωή. Δεχτήκαμε γρήγορα βοήθεια από τον γιατρό του γηπέδου και ο Κρίστιαν γύρισε πίσω σε εμάς» είπε, προσθέτοντας πως «μου μίλησε πριν τον πάνε στο νοσοκομείο».

Πώς έγινε το θαύμα

Ο χρόνος σταμάτησε στο 43' λεπτό της αναμέτρησης Δανίας - Φινλανδίας όταν ο 29χρονος μέσος της Ίντερ, έπεσε στο γήπεδο, χάνοντας τις αισθήσεις του.

Το ιατρικό τιμ της ομάδας μπήκε αμέσως στον αγωνιστικό χώρο και του έσωσε τη ζωή, με τεχνητή αναπνοή, μαλάξεις και χρήση απινιδωτή.

«Παγωμένοι» παρακολουθούσαν τις εξελίξεις οι φίλαθλοι, που βρίσκονταν στο γήπεδο και όσοι παρακολουθούσαν την αναμέτρηση από τις τηλεοράσεις τους, ελπίζοντας σε ένα θαύμα. Οι συμπαίκτες του, σε μία κίνηση που θα μείνει στην ποδοσφαιρική ιστορία, σχημάτισαν γύρω του «ασπίδα» με τα σώματά τους.

Ο Έρικσεν ανέκτησε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο, όπου η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε.

Στο μεταξύ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ίντερ, Μπέπε Μαρότα, διέψευσε τις θεωρίες συνωμοσίας που απέδιδαν το περιστατικό στο εμβόλιο για τον κορονοϊό: Μιλώντας στο ιταλικό Rai Sport, είπε ότι ο Δανός ποδοσφαιριστής δεν είχε κολλήσει ποτέ κορονοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι σώθηκε ο Έρικσεν - Είδαμε live τι σημαίνει ιατρική βοήθεια στον αθλητισμό