Mελίντα Γκέιτς: Η νέα ζωή της πρώην «κυρίας Μicrosoft» και το φλερτ με την πολιτική
ΚΟΣΜΟΣ

Mελίντα Γκέιτς: Η νέα ζωή της πρώην «κυρίας Μicrosoft» και το φλερτ με την πολιτική

Φιλάνθρωπος, συγγραφέας, μητέρα τριών παιδιών και μία απο τις ισχυρότερες γυναίκες στον πλανήτη, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η Μελίντα Γκέιτς κάνει νέο ξεκίνημα στη ζωή της. Μετά το πολύκροτο διαζύγιο με τον Μπιλ Γκέιτς και το όργιο φημολογίας που εξακολουθεί να προκαλεί , η πρώην «σιδηρά κυρία της Microsoft» κάνει βήματα ανεξαρτησίας, μετά απο 27 χρόνια έγγαμου βίου. Επενδύει στη δική της εταιρεία, επαναφέρει το πατρικό της όνομα και όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ετοιμάζεται να...βουτήξει στα βαθιά νερά της πολιτικής. 

Επί 27 ολόκληρα χρόνια η Μελίντα Γκέιτς υπήρξε η «κυρία του κυρίου».

Ήρεμη δύναμη στο πλευρό του Μπιλ Γκέιτς, συνόδευε τον «Κροίσο» σύζυγό της στα ταξίδια και τις επίσημες εκδηλώσεις, συμπλήρωνε το όραμά του και μεγάλωνε τα τρία τους παιδιά, τις ατελείωτες ώρες που εκείνος...έλειπε για δουλειές.

Η είδηση για το χωρισμό του ζεύγους -που προστέθηκε στη λίστα με τα πιο «ακριβοπληρωμένα» διαζύγια της ιστορίας- έπεσε σαν «βόμβα» στην παγκόσμια κοινή γνώμη τον περασμένο Μάΐο.

H Mελίντα με την μικρότερη κόρη της οικογένειας, Φοίβη το 2013Α.Ρ

Ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο -σύμφωνα με τη λίστα Forbes- και η επί σχεδόν τρεις δεκαετίες σύζυγός του αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους.

Τους ενώνει όπως λένε το ενδιαφέρον για τη φιλανθρωπική οργάνωση που φέρει το όνομά και των δύο, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και φυσικά η αγάπη για τα τρία τους παιδιά.

Το νέο ξεκίνημα

Σχεδόν δύο μήνες μετά, η 56χρονη «μεταμορφώνεται» και χαράζει νέο δρόμο στη ζωή της. Η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς όπως θέλει πλέον να την αποκαλούν, κάνει κινήσεις «ανεξαρτητοποίησης» και θέλει να ξορκίσει τις δύσκολες στιγμές του παρελθόντος

Αμέσως μετά το διαζύγιο αποφάσισε να επενδύσει σε ένα ακίνητο στο Σιάτλ αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Η υπερπολυτελής έπαυλη διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια, δύο μπάνια και τεράστιους κήπους.

Μετά απο δεκαετίες ενασχόλησης με τα κοινά, η 56χρονη Μελίντα σύμφωνα με δημοσιεύματα εξετάζει πλέον σοβαρά ακόμη και το ενδεχόμενο…να πολιτευτεί.

Πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, ανάμεσά τους τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν και την Σούζαν Ράις, επικεφαλής του συμβουλίου εσωτερικής πολιτικής, όπως επίσης επιφανείς γερουσιαστές.

Υπό την αιγίδα της οργάνωσης Pivotal Ventures, την οποία εγκαινίασε το 2015 ανεξάρτητα από τον σύζυγό της, η πρώην μάνατζερ της Microsoft ευελπιστεί να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει προτάσεις και αλλαγές που προωθεί.

H εταιρεία της Μελίντα «αποκαλύπτει και αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία επηρεάζουν γυναίκες και οικογένειες στις ΗΠΑ, με καινοτόμες λύσεις» και προτάσεις.

Oυσιαστικά είναι ένα «όχημα» που ενισχύει ομάδες, ΜΚΟ και πρωτοβουλίες μικρές και ανεξάρτητες που δεν χωρούσαν στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Gates.

Οι ξεχωριστές ζώες

Το διαζύγιο των Γκέιτς ανακοινώθηκε στις αρχές Μαΐου, οι διαδικασίες όμως είχαν ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν εδώ και πολύ καιρό. O Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς φέρεται να ζούσαν ξεχωριστές ζωές εδώ και χρόνια.

Η Μελίντα λέγεται ότι είχε συμβουλευθεί δικηγόρους ειδικούς σε θέματα διαζυγίων περίπου δύο χρόνια πριν καταθέσει επίσημα αίτηση.

Η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι» σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ήταν η μακροχρόνια σχέση του Μπιλ Γκέιτς με τον καταδικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή -σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.

Στην πραγματικότητα πηγές προσκείμενες στο ζευγάρι λένε οτι η Μελίντα «κουράστηκε» απο τις ατασθαλίες του πρώην συζύγου της. Περίμενε ωστόσο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους για να πάρει τη μεγάλη απόφαση.

Ο «άπιστος» κύριος Γκέιτς

Οι φήμες για τις απιστίες του «κυρίου Μicrosoft» που αποτελούσαν «αστικό μύθο» εδώ και καιρό έγιναν πλέον πρωτοσέλιδο.

Ο υπεράνω πάσης υποψίας σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών, φαίνεται πως ήταν αρκετά άστατος και δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε φέρει τη Μελίντα σε δύσκολη θέση.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στο διαζύγιο, ήταν η αποκάλυψη ότι ο Μπιλ Γκέιτς είχε παράνομο ειδύλλιο με υπάλληλο της Microsoft.

Το 2019 έφθασε στα γραφεία της Microsoft επιστολή που «αποκάλυπτε» το ειδύλλιο. Μάλιστα, η σχέση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την υποχρεωτική παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Όταν η Μελίντα γνώρισε τον Μπιλ

Πολύ πριν βγουν στην επιφάνεια όλα αυτά, η Μελίντα ως μία απλή εργαζόμενη στην εταιρεία γνώρισε τον Μπίλ και γοητεύτηκε.

Ήταν το 1987 και εργαζόταν ως διευθύντρια μάρκετινγκ στον τεχνολογικό κολοσσό. Την ίδια εκείνη χρονιά ο άνθρωπος που δώδεκα χρόνια νωρίτερα είχε ιδρύσει την εταιρεία, έβγαλε...το πρώτο του δισεκατομμύριο.

Ένα βράδυ, οι δυό τους είχαν καθίσει τυχαία σε διπλανές θέσεις σε ένα επαγγελματικό δείπνο. Και κάπως έτσι άρχισαν όλα.

Η πρώην κυρία Γκέιτς περιγράφει τη συνάντησή τους εκείνο το βράδυ στη βιογραφία της με τίτλο The Moment of Lift, γράφοντας:

«Εμφανίστηκα αργά και όλα τα τραπέζια ήταν γεμάτα εκτός από ένα,το οποίο είχε ακόμα δύο άδειες καρέκλες δίπλα-δίπλα. Κάθισα σε μία από αυτές. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μπιλ έφτασε και κάθισε στην άλλη».

Ο γάμος στη Χαβάη και τα πρώτα σύννεφα

Παντρεύτηκαν έξι χρόνια μετά. Και αυτό γιατί ο Μπιλ Γκέιτς όπως εκείνη είχε αποκαλύψει, ήταν διστακτικός και είχε σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα πρέπει να κάνουν το βήμα ή όχι.

Σε συνεντεύξεις της μάλιστα είχε δηλώσει πως ένα χρόνο μετά τη γνωριμία τους, έκανε λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μεοιονεκτήματα του γάμου!

«Ξέρετε, νοιαζόμασταν πολύ ο ένας για τον άλλον και υπήρχαν μόνο δύο δυνατότητες: είτε, θα χωρίζαμε είτε θα παντρευόμασταν», είχε πει ο Μπιλ σε ένα ντοκιμαντέρ του Netflix για τη ζωή του.

Η είδηση για τη λίστα με τα «συν και τα πλην» σε ένα ζήτημα που δεν «χωράει» σε αριθμούς τον συνοδεύει ακόμη και σήμερα, προκαλώντας έντονες επικρίσεις για την τετράγωνη λογική του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε το γάμο, την οικογένεια και την πρώην αγαπημένη του

Ο Μπιλ και η Μελίντα παντρεύτηκαν τελικά σε ένα γήπεδο γκολφ στο νησί Λανάι της Χαβάης το 1994 και υποδέχθηκαν το πρώτο τους παιδί, την Τζένιφερ, το 1996.

Η δύσκολη συμβίωση με τον «κο Microsoft»

Το 2019, λίγο μετά την 25η επέτειο του γάμου τους, η Μελίντα είχε δώσει μια σπάνια συνέντευξη στους Sunday Times, αποκαλύπτοντας πώς ο Μπιλ Γκέιτς έδινε μάχη για να ισορροπήσει την εργασία με την οικογένεια.

Και μάλλον δεν τα κατάφερνε, καθώς η ίδια δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στις τεράστιες ευθύνες και τις αυξημένες αρμοδιότητες που της αναλογούσαν.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου και ο Μπιλ και εγώ μπορούμε να γελάμε για τα περισσότερα πράγματα.

«Και, πιστέψτε με, μπορώ να θυμηθώ κάποιες μέρες που ήταν τόσο απίστευτα σκληρές στο γάμο μας όπου θα μπορούσα να σκεφτώ: Μπορώ πράγματι να γελάω μετά απο όλα αυτά;»

Στα απομνημονεύματά της η Μελίντα είχε μιλήσει για τις «μάχες» που έδινε ως σύζυγος ενός δημόσιου προσώπου και μητέρα που μεγαλώνει τρία παιδιά.

Λίγο μετά τη γέννηση της Τζένιφερ, είχε πει πως αισθανόταν απίστευτα «μόνη» επειδή ο σύζυγός της δούλευε πολύ και την είχε αφήσει να αναλάβει πλήρως τα γονεϊκά καθήκοντα.

Η ίδια μάλιστα είχε εκφράσει αμφιβολίες για το αν εκείνος ήθελε πράγματι να γίνει πατέρας.

«Όταν αποκτήσαμε την Τζέν, ένιωθα πολύ μόνη στον γάμο μας. Ο Μπιλ ήταν διευθύνων σύμβουλος της Microsoft εκείνη την εποχή.

Ήταν υπερβολικά απασχολημένος. Όλοι τον έψαχναν και εγώ σκεφτόμουν: εντάξει, ίσως στη θεωρία ήθελε να έχει παιδιά, αλλά όχι στην πράξη» γράφει στο βιβλίο της.

Με τα χρόνια, το ζευγάρι άρχισε να αναλαμβάνει «ισότιμους» ρόλους - και να μετατρέπει το γάμο σε ένα είδος «εταιρικής σχέσης», όπου και οι δύο αναλάμβαναν καθήκοντα και υποχρεώσεις.

Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου της γράφει για το πώς αναγκαζόταν καθημερινά να πηγαινοφέρνει την κόρη τους στο νηπιαγωγείο, χάνοντας περίπου μία ώρα την ημέρα.

Όταν εξέφρασε παράπονα στο σύζυγό της, εκείνος προσφέρθηκε να πηγαίνει ο ίδιος την κόρη τους κάποιες φορές.

Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, η Μελίντα παρατήρησε ότι πολύ περισσότεροι μπαμπάδες έκαναν το ίδιο, και έτσι ρώτησε μια μαμά τι έχει συμβεί.

«Όταν είδαμε τον Μπιλ να φέρνει με το αμάξι τη μικρή, πήγαμε σπίτι και είπαμε στους συζύγους μας ότι εφόσαν ο Μπιλ Γκέιτς φέρνει το παιδί του στο σχολείο μπορείτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο!»».

Ηταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξηγεί η Μελίντα για τη μικρή αλλαγή στην καθημερινότητα και τη στάση ζώης απέναντι σε γυναίκες και οικογένειες που πρεσβεύει η εταιρεία της.

Η Μελίντα Αν Φρεντς πριν γίνει Γκέιτς

Η Μελίντα Αν Φρεντς κόρη ενός μηχανικού αεροδιαστημικής και μιας νοικοκυράς - γεννήθηκεστο Ντάλας του Τέξας, το 1964.

Όταν ήταν 14 ετών, ο πατέρας της έφερε στο σπίτι τον Apple II, έναν από τους πρώτους ευρέως διαδεδομένους στο κοινό προσωπικούς υπολογιστές.

Το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη δώρο, την ώθησε να εξερευνήσει την τεχνολογία των υπολογιστών και να ξεδιπλώσει το ταλέντο της, με αποτέλεσμα σύντομα να περάσει απο τα παιχνίδια στην γλωσσα προγραμματισμού Basic.

Η Μελίντα αποφοίτησε απο τις Ουρσουλίνες το 1982 και στη συνέχεια φοίτησε στο τμήμα Επιστημών Πληροφορικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλου MBA απο το Fuqua School of Business.

Ξεκίνησε να εργάζεται για τη Microsoft το 1987, η πρώτη της δουλειά όμως ήταν να διδάσκει μαθηματικά και προγραμματισμό στα παιδιά.

Η αιτία του διαζυγίου της με τον Μπιλ Γκέιτς, «αγαπημένο» στόχο των συνωμοσιολόγων παραμένει μυστήριο..

Το σίγουρο είναι ότι η σχέση τους μπορεί να φαινόταν ειδυλλιακή , ωστόσο πίσω από τις πολυτελείς διακοπές, το φιλανθρωπικό έργο και τις χλιδάτες βίλες κρυβόταν ένα κλίμα τοξικό και μία σχέση που δεν στηριζόταν πάντα στην αμοιβαιότητα και την εμπιστοσύνη

Η Μελίντα είχε παραδεχθεί ότι έπρεπε να εργαστούν πολύ σκληρά για να κάνουν το γάμο τους λειτουργικό. Και να διασφαλίσουν παράλληλα ότι ο υπερβολικός πλούτος τους δεν θα επηρέαζε αρνητικά τα παιδιά τους.

Η Μελίντα και...οι άλλες

Μετά το διαζύγιο, η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς μπαίνει σε μία λίστα με άλλες πρώην συζύγους ισχυρών που άνοιξαν νέο πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο στη ζωή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜακΚένζι Σκοτ που χώρισε απο τον μεγιστάνα Τζεφ Μπέζος το 2019 μετά από 25 χρόνια γάμου.

Με το διαζύγιο έλαβε το 4% των μετοχών της Amazon που υπολογίζονται σε 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόσφατα το Forbes δημοσίευσε ότι η περιουσία της ανέρχεται σε 60 δισεκατομύρια δολάρια.

H δισεκατομμυριούχος - φιλάνθρωπος που είναι μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο ξαναπαντρεύτηκε και πρόσφατα έγινε γνωστό οτι δώρισε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 286 οργανισμούς για να τους βοηθήσει να συνεχίσουν το έργο τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.