ΚΟΣΜΟΣ

Διαμάντια: Το πολύτιμο «δώρο» της Γης και η σκοτεινή πλευρά του- Δείτε το Infographic του Νewsbomb

Διαμάντια: Το πολύτιμο «δώρο» της Γης και η σκοτεινή πλευρά του- Δείτε το Infographic του Νewsbomb

Τα πρώτα διαμάντια ανακαλύφθηκαν κατά πάσα πιθανότητα στην Ινδία και κατά τους Ινδούς διέθεταν μαγικές ιδιότητες καθώς θεωρούσαν ότι μέσα από τους λαμπερούς πολύτιμους λίθους  μπορούσε κανείς να δει τους  κινδύνους και να τους απομακρύνει. Σχεδόν το ήμισυ των φυσικών διαμαντιών στην αγορά προέρχεται από τα ορυχεία διαμαντιών στην Αφρική που πληρώνει ωστόσο μεγάλο τίμημα για το..πλούσιο υπέδαφός της. Τα διαμάντια συνοδεύονται απο ιστορίες παντοτινής δέσμευσης, αιματηρούς εμφυλίους και ίντριγκες που χάνονται στα βάθη των αιώνων και εξακολουθούν να προκαλούν τεράστιο επενδυτικο ενδιαφέρον.

Εκατοντάδες «κυνηγοί διαμαντιών» πλημμύρισαν πριν από λίγες ημέρες ένα φτωχικό χωριό της Νότιας Αφρικής.

Η είδηση ότι ένας βοσκός ανακάλυψε στην περιοχή πέτρες που έμοιαζαν με διαμάντια, προκάλεσε φρενίτιδα στους ντόπιους, αλλά και ανησυχίες για την πιθανή εξάπλωση του κορονοϊού και την καταστροφή του περιβάλλοντος.


Η Νότια Αφρική είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή διαμαντιών στον κόσμο, στην συγκεκριμένη περιοχή ωστόσο δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν ύπαρξη διαμαντιών.
Με φόντο την υψηλή ανεργία στη χώρα που επιδεινώθηκε εν μέσω πανδημίας, οι ντόπιοι έσπευσαν γεμάτοι ελπίδα για μία καλύτερη ζωή, άρχισαν μάλιστα να...πουλάνε τις πέτρες.

Λίγο μετά, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι οι πέτρες είναι κρύσταλλοι και συνεπώς έχουν ελάχιστη αξία, καλώντας τους επίδοξους εκατομμυριούχους να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Την ίδια στιγμή μία άλλη είδηση από την Ευρώπη αυτή τη φορά προκαλούσε αίσθηση. Ένα σπάνιο διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού -που αναμένεται να «πιάσει» τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δολάρια ενδέχεται να αγοραστεί τον επόμενο μήνα σε δημοπρασία με κρυπτονομίσματα, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

Η Sotheby’s είπε ότι θα ήταν η πρώτη φορά που ένα διαμάντι τέτοιου μεγέθους -και γενικότερα φυσικό αντικείμενο τόσο μεγάλης αξίας- θα προσφερθεί για δημόσια αγορά…με κρυπτονόμισμα.

Το διαμάντι 101,38 καρατίων σε σχήμα αχλαδιού, που ονομάζεται The Key 10138, είναι ένα από τα δέκα διαμάντια με περισσότερα από 100 καράτια που έχουν βγει ποτέ σε δημοπρασία.

Η ιστορία των διαμαντιών

«Δάκρυα των Θεών», «καλύτεροι φίλοι της γυναίκας», σύμβολα αγάπης και αιώνιας δέσμευσης, αλλά και τραγούδι στα χείλη διασημοτήτων όπως η Μέριλιν Μονρό στην ταινία «Οι Άνδρες προτιμούν τις Ξανθές» τα διαμάντια συνοδεύονται από θρύλους, παραδόσεις και φυσικά...πολλά μηδενικά.

Tα διαμάντια έγιναν μάλιστα ακόμη πιο ακριβά εν μέσω πανδημίας, καθώς οι πλούσιοι που δεν μπορούσαν να ξοδέψουν σε ταξίδια, εστιατόρια και λοιπές πολυτέλειες, αποφάσισαν να επενδύσουν αγοράζοντας διαμάντια μέσω διαδικτύου.

Τα διαμάντια φέρεται να ανακαλύφθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, στις όχθες ενός ποταμού στην Ινδία.


Ορυκτό περίφημο για τη λάμψη του και την πολύ μεγάλη σκληρότητά του, με διεθνή εμπορική αξία, ανήκει στην οικογένεια των αυτοφυών στοιχείων.

Το βάρος του μετράται σε καράτια και το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη δαμάζω + το στερητικό «α», καθώς στην αρχαιότητα όλες οι σκληρές πέτρες, που ήταν αδύνατον να υποστούν κατεργασία, αποκαλούνταν αδάμαντες.

Επικρατεί διχογνωμία για τη λίστα με τα μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου, στην κορυφή του καταλόγου ωστόσο βρίσκεται το μεγαλύτερο μαύρο διαμάντι (carbonado) που βρέθηκε ποτέ. Το «Sergio» εντοπίστηκε στη Βραζιλία το 1895 και είχε βάρος 3.167 καρατίων.

Τα ματωμένα διαμάντια και η «ηθική βιομηχανία»

Οι λαμπεροί πολύτιμοι λίθοι ωστόσο έχουν και μία σκοτεινή όψη, καθώς η εξόρυξη και το εμπόριο των διαμαντιών τροφοδοτούν και υποκινούν θανατηφόρες συγκρούσεις και εμφύλιες συρράξεις.

Από την αρχή του 20ου αιώνα, όταν ο Σεσίλ Ρόουντς υποκινούσε φυλετικές ταραχές στη Νότια Αφρική για να αποκτήσει τον έλεγχο των πλούσιων κοιτασμάτων διαμαντιών, τα διαμάντια συνδέθηκαν συχνά με τη βία και τη δυστυχία.

Στο «παιχνίδι» αυτό συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες διαμαντιών, μαζί με εμπόρους, εταιρείες μεταφορών, λαθρέμπορους όπλων και παγκόσμιους κολοσσούς.

Οι περισσότερες συγκρούσεις γίνονται στην «Μαύρη Ήπειρο» που φιλοξενεί πλούσια κοιτάσματα και όπου τα διαμάντια παράγονται συχνά μέσα από καταναγκαστική εργασία ανδρών, γυναικών και παιδιών.


Ο ΟΗΕ σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να «εξυγιάνουν» το εμπόριο διαμαντιών. Οι προσπάθειες οδήγησαν στη «Διαδικασία του Kimberley» σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα οφείλει να πιστοποιεί ότι όλες οι εξαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών παράγονται μέσω νόμιμης δραστηριότητας εξόρυξης και εμπορίου.

Με άλλα λόγια, όλα τα ακατέργαστα διαμάντια που εξάγονται πρέπει να συνοδεύονται από τα ανάλογα πιστοποιητικά. Η πιστοποίηση καλύπτει όλα τα στάδια της αλυσίδας, από το ορυχείο μέχρι τη λιανική πώληση.

Τέλος τα φυσικά διαμάντια για τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κοσμημάτων στον κόσμο

Πρόσφατα η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κοσμημάτων στον κόσμο ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον διαμάντια από εξορύξεις, σε μία απόφαση-σταθμό που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια βιομηχανία.

Οι ανησυχίες για το περιβάλλον και τις εργασιακές πρακτικές στη μεταλλευτική βιομηχανία έχουν προκαλέσει μία αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις έναντι των διαμαντιών που εξορύσσονται.


Ο όμιλος Pandora Group, με έδρα την Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι ξεκινά την πρώτη της συλλογή που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με διαμάντια που κατασκευάστηκαν σε εργαστήρια.

Η κίνηση αυτή όπως λένε οι εμπνευστές της έχει ως στόχο να κάνει τα κοσμήματα της εταιρείας πιο προσιτά και βιώσιμα και υπαγορεύθηκε εν μέρει μετά από απαίτηση των καταναλωτών.


Η πρώτη συλλογή ονόματι Pandora Brilliance θα κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να επεκταθεί παγκοσμίως το 2022. Περιλαμβάνει σκουλαρίκια, κολιέ, δαχτυλίδια , όλα τους διακοσμημένα με διαμάντια φτιαγμένα σε εργαστήρια.

Κατά τη διαδικασία της παραγωγής τους θα χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Τα διαμάντια δεν είναι μόνο παντοτινά, αλλά για όλους», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Αλεξάντερ Λάσικ από την Δανία και έτσι πλέον λανσάρει τα «χειροποίητα» διαμάντια της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Ο ιερομόναχος ήταν αποφασισμένος για όλα - Είχε κι άλλο μπουκάλι βιτριόλι