ΚΟΣΜΟΣ

Lockdown... τέλος από σήμερα στη Βρετανία: Η «Ημέρα Ελευθερίας» έφτασε, οι πολίτες όμως φοβούνται

Ανδρας με μάσκα «End the lockdown»
Ανδρας με μάσκα «End the lockdown»
AP

Ο Μπόρις Τζόνσον παρότρυνε τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί

Η πολυαναμενόμενη «Ημέρα Ελευθερίας» έφτασε για τη Βρετανία, η οποία σήμερα λέει «αντίο» στα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένα απο τα αυστηρότερα lockdown στον κόσμο αίρεται, ωστόσο αφήνει διχασμένους τους πολίτες και τους ειδικούς. Από τη μία πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως χρειαστούν νέα μέτρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και από την άλλη οι πολίτες φοβούνται να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Η Βρετανία ετοιμάζεται να αποσύρει τα τελευταία περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, παρά τη συνεχιζόμενη μάχη για τον περιορισμό μίας «απειλής» που αλλάζει μορφή και συνεχίζει να μεταλλάσσεται, γράφει το CNN. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πολλοί Βρετανοί βρίσκουν την ιδέα της επιστροφής στο γραφείο, της μετακίνησης με τα πολυσύχναστα μέσα μεταφοράς, ή της διασκέδασης σε μία παμπ με φίλους γεμάτη προκλήσεις, αν όχι τρομακτική.

Σημειώνεται ότι η χώρα θα γιόρταζε την «Ημέρα της Ελευθερίας» στις 21 Ιουνίου, ωστόσο η κυβέρνηση καθυστέρησε την άρση των μέτρων μέχρι σήμερα εν μέσω της έντονης ανησυχίας για την μετάλλαξη Δέλτα, μία απόφαση που πυροδότησε αντιδράσεις από μερίδα πολιτών που βιάζονταν να αφήσουν πίσω την πανδημία.

Ο Μπόρις Τζόνσον παρότρυνε τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί

Αυτήν την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέθεσε το σχέδιό του, μετατοπίζοντας το επίκεντρο από τα αναγκαστικά μέτρα στην προσωπική ευθύνη σε θέματα όπως η κοινωνική απόσταση και η μάσκα. Επιπλέον, χθες παρότρυνε τους Βρετανούς να είναι προσεχτικοί λέγοντας ότι πρέπει να απομονώνονται όταν τους ζητείται, καθώς οι περιορισμοί για την COVID-19 αίρονται στην Αγγλία από σήμερα, Δευτέρα.

«Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, να είστε προσεκτικοί», είπε ο Τζόνσον σε ένα βίντεο από τη δική του περίοδο αυτό-απομόνωσης, που ανακοινώθηκε νωρίτερα χθες.

«Βαδίστε μπροστά στο επόμενο βήμα, με όλη την απαραίτητη προνοητικότητα και σεβαστείτε τους άλλους ανθρώπους, για τους κινδύνους που εξακολουθεί να έχει η ασθένεια και πιο πάνω από όλα, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, όταν σας ζητείται να λάβετε αυτή τη δεύτερη δόση…, παρακαλώ ελάτε μπροστά και κάντε το», είπε ο Τζόνσον παροτρύνοντας τους Βρετανούς να εμβολιαστούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φολέγανδρος: Πώς ξεκίνησε ο άγριος καυγάς που οδήγησε στη δολοφονία - Τι φοβόταν η Γαρυφαλλιά