ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχεί το Τόκιο για τον κινεζικό στρατό

Ανησυχεί το Τόκιο για τον κινεζικό στρατό
Ανησυχία στο Τόκιο προκαλούν οι δραστηριότητες του κινεζικού στρατού σύμφωνα με το αναθεωρημένο δόγμα...

Ανησυχία στο Τόκιο προκαλούν οι δραστηριότητες του κινεζικού στρατού σύμφωνα με το αναθεωρημένο δόγμα της αμυντικής πολιτικής της χώρας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει σχέδια για να ενισχυθεί η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την άνοδο του Πεκίνου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας. Η εφημερίδα Nikkei γράφει ότι οι Κατευθυντήριες Αρχες του Προγράμματος Εθνικής Άμυνας, θα υπογραμμίζουν μία νέα στάση, η οποία αποκαλείται «ικανότητα δυναμικής άμυνας». Η νέα αυτή στάση θα έχει ως στόχο να κρατηθεί η Κίνα μακριά από τα νότια νησιά της χώρας και θα απαντά στις επιθέσεις ανταρτών και τρομοκρατών.

Μία μακροχρόνια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία για εδαφικά ζητήματα, επανήλθε στο προσκήνιο, το Σεπτέμβριο, όταν η Ιαπωνία συνέλαβε και κράτησε για λίγες ημέρες, έναν κινέζο καπετάνιο, το καράβι του οποίου συγκρούστηκε με ιαπωνικά περιπολικά κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας. Η εφημερίδα προσθέτει ότι στο σχέδιο του παραρτήματος των κατευθυντηρίων αρχών, θα συμπεριλαμβάνονται σχέδια για την αύξηση του αριθμού των υποβρυχίων από 16 σε 22 και την ενίσχυση της απαραίτητης αεροπορικής δύναμης.

Σύμφωνα με τη Nikkei, oι κατευθυντήριες αρχές, οι πρώτες από πέρυσι που ανέλαβε την κυβέρνηση το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας, θα προβλέπουν ισχυρότερη συνεργασία ασφαλείας, όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και άλλους συμμάχους, όπως η Νότια Κορέα και η Αυστραλία.

Οι ανησυχίες για τις αμερικανοϊαπωνικές σχέσεις αναδείχτηκαν με την άνοδο στην εξουσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρώτος πρωθυπουργός του οποίου, Γιούκιο Χατογιάμα, είχε δεσμευθεί να προσπαθήσει να μετακινήσει μία βάση των αμερικανών πεζοναυτών μακριά από το νησί της Οκινάουα στη Νότια Ιαπωνία, το οποίο φιλοξενεί τη μισή αμερικανική στρατιωτική δύναμη στην χώρα.

Αλλά η ενίσχυση της Κίνας και οι απειλές από τη Βόρεια Κορέα, έχουν ενισχύσει τα κίνητρα που είχαν Τόκιο και Ουάσιγκτον να επιβεβαιώσουν τους διμερείς δεσμούς. Το ιαπωνικό σύνταγμα απαγορεύει τη διατήρηση στρατού αν και έχει ερμηνευθεί ότι επιτρέπεται να έχει ένοπλες δυνάμεις για αυτοάμυνα.

Οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας έχουν περίπου τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία ενώ οι αντίστοιχες της Ιαπωνίας, με την επιρροή της ασθενέστερης οικονομίας και με δημόσιο χρέος διπλάσιο από την οικονομία των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώθηκαν κατά 4%, σύμφωνα με τα ιαπωνικά στοιχεία.

Πηγή: Newscode.gr

Ροή Ειδήσεων