ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι στο διάστημα: Μπράνσον και Μπέζος άνοιξαν την όρεξη - Τώρα και γάμοι με εισιτήριο $125.000

Ταξίδι στο διάστημα: Μπράνσον και Μπέζος άνοιξαν την όρεξη - Τώρα και γάμοι με εισιτήριο $125.000

Ο ανταγωνισμός του διαστημικού τουρισμού μόλις ξεκίνησε και οι εταιρείες «ακονίζουν τα νύχια τους» προσφέροντας μέχρι και... γάμους!

Τα ταξίδια στο διάστημα από Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος επανάφεραν στην επιφάνεια τα σενάρια περί διαστημικού τουρισμού με τους δύο μεγιστάνες να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της «πίτας» αυτής.

Η επιτυχία των δύο πτήσεων, όμως, φαίνεται ότι αναπτέρωσε τις ελπίδες και σε άλλες εταιρείες ότι το διάστημα μπορεί να αποτελέσει το νέο «πεδίον δόξης λαμπρόν» για επιχειρηματικές κινήσεις που θα αποφέρουν μεγάλα κέρδη.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει η εταιρεία Space Perspective η οποία υποστηρίζει ότι μέχρι το 2024 θα μπορεί να προσφέρει σε ζευγάρια τη δυνατότητα να τελέσουν τον γάμο τους σε μια διαστημική κάψουλα η οποία θα κρέμεται από ένα «μπαλόνι» με μέγεθος όσο αυτό ενός σταδίου ποδοσφαίρου.

Οι κάψουλες της εταιρείας με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν έως και οχτώ άτομα τα οποία για έξι ώρες θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν 100.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, δηλαδή στη στρατόσφαιρα.

Το κόστος για ένα τέτοιο ταξίδι είναι της τάξης των 125.000 δολαρίων με την Space Perspective να υποστηρίζει ότι ήδη έχει κάνει τις πρώτες πωλήσεις από τα τέλη Ιουνίου οπότε και ανακοίνωσε τα σχέδιά της.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους της εταιρείας οι πελάτες λένε ότι θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποια εκδήλωση ανάμεσα στις οποίες και (τουλάχιστον) ένας γάμος. Υπάρχουν και πελάτες που λένε ότι θέλουν να ακούσουν το Happy Birthday στο διάστημα αλλά και κάποιοι που σχεδιάζουν μια εταιρική εκδήλωση «σε άλλο επίπεδο».

Η διαστημική κάψουλα της Space Perspective δίνει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται μέσα σε αυτήν να έχουν μια πανοραμική εικόνα της Γης όσο θα διαρκεί το ταξίδι χάρη στα τζάμια που έχει σε όλες τις της πλευρές.

Φυσικά από το ταξίδι δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι ανέσεις όπως ένα μπαρ ή παροχή σύνδεσης Wi-Fi ενώ η κάψουλα διαθέτει και κρεβατοκάμαρα.

Στους ταξιδιώτες θα παρέχεται πρωινό και ποτά ενώ η κάψουλα θα έχει και ειδικά καθίσματα για την μεγαλύτερη άνεση στην απόλαυση της θέας.

Έτσι θα είναι η διαστημική κάψουλα της Space Perspective στην άκρη του διαστήματοςSpace Perspective

Η Space Perspective ελπίζει ότι η επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση με τίτλο Neptune One που εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο Space Coast Spaceport, κοντά στο διαστημικό κέντρο Kennedy της NASA, θα αποτελέσει τον καλύτερο «κράχτη» για μελλοντικούς πελάτες.

Πίσω από την Space Perspective βρίσκονται ο Taber MacCallum και η Jane Poynter οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θέσεις για το 2024 είναι ήδη κλεισμένες και έχουν ξεκινήσει οι πωλήσεις για μια θέση στη διαστημική κάψουλα για το 2025.

Η αμερικανική εταιρεία βασίζει την επιτυχία της στη λογική του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς η κάψουλά της θα ταξιδεύει με τη βοήθεια ενός αερόστατου αντί για τη χρήση πυραύλων όπως συνέβη στις περιπτώσεις Μπράνσον και Μπέζος.

H θέα μέσα από τη διαστημική κάψουλα της Space PerspectiveSpace Perspective

«Δεσμευόμαστε να σας παρέχουμε την συγκίνηση του διαστήματος με την άνεση της ηρεμίας» είναι το μότο των ιδιοκτητών της εταιρείας.

Για του λόγου το αληθές η διαστημική κάψουλα της Space Perspective είναι σχεδιασμένη να ταξιδεύει με ταχύτητα της τάξης των 20χλμ./ώρα.

«Το ταξίδι μας θα είναι μια τρέλα. Η εκτόξευση γίνεται από το διαστημικό κέντρο Kennedy. Όσοι θα βρίσκονται μέσα στην κάψουλα θα βρίσκονται σε υψόμετρο 30χλμ. μετά από δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια της ανόδου θα μπορείτε να δείτε αξιοθέατα σε απόσταση μεγαλύτερη των 700χλμ. που βρίσκονται σε κάθε κατεύθυνση. Από ολόκληρη την χερσόνησο της Φλόριντα μέχρι τις Μπαχάμες και τον Κόλπο του Μεξικού» υποστηρίζει η Poynter για να προσελκύσει υποψηφίους πελάτες.

H θέα από τις πρώτες ώρες του ταξιδιού της κάψουλας της Space PerspectiveSpace Perspective

Όταν, δε, η κάψουλα θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του εξάωρου ταξιδιού οι επιβαίνοντες σε αυτήν θα μπορούν να απολαύσουν ταυτόχρονα και το άγνωστο μαύρο του διαστήματος αλλά και την καμπυλότητα της Γης «την λεπτή μπλε γραμμή για την οποία μιλούν πάντα οι αστροναύτες» προσθέτει η ιδιοκτήτρια της Space Perspective.

Όσο για τα μπαλόνια που θα μεταφέρουν την κάψουλα είναι τόσο μεγάλα ώστε θα είναι ορατά από το έδαφος της Γης. Για να ξεκινήσει, δε, η κάθοδος τα μπαλόνια αυτά θα αρχίζουν σιγά-σιγά να ξεφουσκώνουν μέχρι την ασφαλή προσθαλάσσωση της κάψουλας.

Έτσι θα είναι το ταξίδι της διαστημικής κάψουλας της Space PerspectiveSpace Perspective

Κι αν τα 125.000 δολάρια για κάθε θέση (περίπου 105.000 ευρώ) σας φαίνονται υπερβολικά, για τους ιδιοκτήτες της εταιρείας αυτό δεν ισχύει καθώς, όπως λένε, «τα χρήματα αυτά μπορεί να μην είναι ακόμα προσιτά για όλους αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο φτηνά από μια πτήση με την εταιρεία του Μπράνσον ή κάθε άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται μέχρι στιγμής στον διαστημικό τουρισμό».

«Το όραμά μας δεν περιορίζεται στο να μεταφέρουμε στο διάστημα ορισμένους ανθρώπους. Ιδεατά θα θέλαμε να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα σε χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια ανθρώπους. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει η τιμή μας να είναι λογική» συμπληρώνουν.

Όπως σχολιάζουν «στο μέλλον ένα τέτοιο ταξίδι θα είναι σαν ένα οποιοδήποτε ταξίδι στην Ευρώπη».

Το αερόστατο της Space Perspective θα έχει μέγεθος ίσο με αυτό ενός γηπέδου ποδοσφαίρουSpace Perspective

Γι’ αυτό άλλωστε και οι άνθρωποι της Space Perspective δεν αντιμετωπίζουν την Virgin Galactic, την Blue Origin ή την SpaceX – τις εταιρείες, δηλαδή, του Ρίτσαρντ Μπράνσον, του Τζεφ Μπέζος και του Ίλον Μασκ αντίστοιχα – ως ανταγωνίστριες γιατί, όπως λένε, «η εμπειρία που θα προσφέρουμε θα είναι τελείως διαφορετική».

Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα, μάλιστα, να έχουν σχεδόν μια φορά την εβδομάδα τηλεδιασκέψεις με τους ανθρώπους της SpaceX και της Blue Origin προκειμένου να συζητήσουν θέματα ασφαλείας αλλά και να μοιραστούν πληροφορίες.

Επιχειρώντας, δε, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα θέματα ασφαλείας ο MacCallum υποστηρίζει ότι τα διαστημικά μπαλόνια της εταιρείας του θα υποβάλλονται στους ίδιους ελέγχους με αυτούς των προωθητικών πυραύλων της Virgin Galactic και της SpaceX. Γι’ αυτό και ήδη η Space Perspective είναι σε διαπραγματεύσεις με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη άδεια απογείωσης.

«Προφανώς και θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες προσαρμογές κατά τη διάρκεια της πορείας γιατί οι κανονισμοί για τις πτήσεις προς το διάστημα γράφτηκαν με το μυαλό στους πυραύλους ενώ εμείς έχουμε μπαλόνι και γι’ αυτό θα χρειαστούν ορισμένες μεταφράσεις» καταλήγει ο ίδιος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.