Άνγκελα Μέρκελ: Η σιδηρά κυρία της Ευρώπης που αγαπάμε να «μισούμε» βγαίνει στη σύνταξη
ΚΟΣΜΟΣ

Άνγκελα Μέρκελ: Η σιδηρά κυρία της Ευρώπης που αγαπάμε να «μισούμε» βγαίνει στη σύνταξη

«Άλογο κούρσας», καγκελάριος «τεφλόν», «Μητερούλα» αλλά και πολιτικό «τίποτα» όπως την είχε αποκαλέσει ο μέντοράς της, Χέλμουτ Κολ. Στα δεκαέξι χρόνια της εξουσίας της, η Άνγκελα Μέρκελ, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας, απέκτησε πολλά προσωνύμια, επικρίθηκε και ταυτόχρονα «ηρωοποιήθηκε» ως πυλώνας σταθερότητας, σε μία Ε.Ε που αναζητά προσανατολισμό. Αυτό είναι το τελευταίο της καλοκαίρι στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ε.Ε.

Από το 2005 όταν ανέλαβε την καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ γνώρισε πέντε Βρετανούς πρωθυπουργούς και από τέσσερις προέδρους της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Συμμετείχε σε περισσότερες από 100 Συνόδους Κορυφής, και «έζησε» την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, την προσφυγικό και το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον «αέρα» της μακροβιότερης ηγέτιδας στους G7, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε, η Μέρκελ έκανε πρόσφατα την 23η -και πιθανότατα τελευταία- επίσημη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Τρεις φορές τον αποκάλεσε «αγαπητό Τζο» όπως σχολίασε ο Τύπος, καθώς οι δύο τους -βετεράνοι της πολιτικής- γνωρίζονται από παλιά. Εκείνος της είπε με τη σειρά του πως θα του λείψει ιδιαίτερα στο εξής η παρουσία της από τις Συνόδους Κορυφής.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, ο Τζο Μπάιντεν έρχεται την ώρα που η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας αποχωρεί από το προσκήνιο, με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να έχουν ήδη επιλέξει ως νέο αρχηγό τους, τον πρωθυπουργό της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ.

Το επιτελείο του νέου Αμερικανού προέδρου δε θα έχει το χρόνο να συνεργαστεί και να επιλύσει ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Βρυξελλών με τη μακροβιότερη αρχηγό κράτους της ΕΕ.

Εννέα μήνες από την είσοδο του Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, η «Μούτι» (μητερούλα) όπως αποκαλούν οι Γερμανοί την καγκελάριό τους θα είναι παρελθόν, καθώς η χώρα προσέρχεται στις κάλπες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στις πλέον κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές των τελευταίων ετών.

Το «στυλ Μέρκελ»

Η Μέρκελ επέβαλλε ένα νέο στυλ πολιτικής και διαχειρίστηκε με μαεστρία δεκάδες κρίσεις και προβλήματα και εισήγαγε στην πολιτική -ένα χώρο ανδροκρατούμενο και…ανυπόμονο- την τακτική των καθυστερήσεων και τη γυναικεία επιμονή και υπομονή, σημειώνουν οι αναλυτές.

Eπί των ημερών της η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ αναπτύχθηκε, η ανεργία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ακόμη και η προσφυγική κρίση του 2015 -παρά τους προσωρινούς κλυδωνισμούς- την ισχυροποίησε.

«Ντε φάκτο» ηγέτης της Ε.Ε αλλά και η μακροβιότερη επικεφαλής κυβέρνησης στους κόλπους των «28», το 2015 ορίστηκε για 9η συνεχόμενη φορά ως η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο από το περιοδικό Forbes.

Toν Μάρτιο του 2018 ορκίστηκε καγκελάριος για τέταρτη φορά, αναλαμβάνοντας την 24η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, 171 ολόκληρες ημέρες μετά τις εκλογές.

Το βιογραφικό της καγκελαρίου

Η Άνγκελα Δωροθέα Μέρκελ είναι κόρη ενός Λουθηρανού πάστορα και μίας δασκάλας από την πρώην ανατολική Γερμανία. Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1954 στο Αμβούργο και λίγο μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της ανέλαβε θέση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας.

Έτσι η οικογένεια μετακόμισε στο Τεμπλίν, βόρεια του Βερολίνου. Μέχρι το 1990 η Μέρκελ έζησε στη σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία. Έχει σπουδάσει φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, από το 1998 είναι παντρεμένη με το χημικό Γιόαχιμ Σάουερ και μιλάει επίσης αγγλικά και ρώσικα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δε θα λάβει μέρος στις εκλογές του φθινοπώρου, ο διάδοχός της ωστόσο εμφανίζεται μέχρι στιγμής κατώτερος των περιστάσεων.

Ο Αρμιν Λάσετ –o νέος επικεφαλής του CDU, είναι ως ένα βαθμό απαξιωμένος, γεγονός που πλήττει και τη δυναμική του κόμματος.

Tι αφήνει πίσω η «φράου» Μέρκελ

Η Γερμανία αντιμετωπίζει μία κρίση επικών διαστάσεων, καθώς η Μέρκελ ετοιμάζεται να αποχωρήσει λένε οι αναλυτές.

Οι πολίτες έχουν κουραστεί από την πολιτική μακροζωϊα της σιδηράς κυρίας, δεν υπάρχει ωστόσο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα και η χώρα οδεύει προς μια υπαρξιακή κρίση, έγραφε πρόσφατα ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Welt στη Βρετανία, Τόμας Κιλίνγκερ.

Με δεδομένο ότι το SPD, το οποίο συγκροτεί με το CDU τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες του, οι πιθανότητες να αποτελούν μαζί μετά τον Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο συνασπισμό στη γερμανική πολιτική σκηνή λιγοστεύουν.

H Μέρκελ στις περιοχές που επλήγησαν απο τις πλημμήρες
Η Μέρκελ στο πλευρό των πλημμυροπαθών στη ΓερμανίαΑΡ

Οι Γερμανοί, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν αυτή την κρίση, αλλά και να αποδέχονται ότι η φήμη που είχε χώρα τους ως διαχειρίστρια κρίσεων φθείρεται. Καταλύτης εξελίξεων η ανεπαρκής για πολλούς αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αν η Γερμανία δεν καταφέρει να τιθασεύσει την κρίση του κορονοϊού, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και στο εσωτερικό, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη χώρα τους και η περίφημη σταθερότητα την οποία αγωνίστηκε να εμπεδώσει η Μέρκελ.

Η επόμενη ημέρα για τη Μέρκελ

Η Μέρκελ παραδέχθηκε πρόσφατα ότι άλλες γυναίκες έχουν κάνει πολύ περισσότερα για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων από την ίδια. Ωστόσο, όπως σημείωσε, πιστεύει ότι και εκείνη πέτυχε κάτι.

Eίπε μάλιστα οτι δεν είχε χρόνο να σκεφτεί τι θα κάνει όταν ολοκληρωθεί η τελευταία θητεία της στην καγκελαρία, με αποτέλεσμα οι φήμες για το μέλλον της να οργιάζουν.

Το 2019 είχε πει σε συνέντευξή της πως αν δεν είχε πέσει το Τείχος του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου του 1989, θα είχε ήδη βγει στη σύνταξη και θα είχε ξεκινήσει road trip στις ΗΠΑ, ακούγοντας Μπρους Σπρίνγκστιν!

Η Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
H Άνγκελα Mέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδροΑΡ

«Στην Ανατολική Γερμανία οι γυναίκες έβγαιναν στη σύνταξη στα 60. Έτσι θα είχα ήδη πάρει το διαβατήριό μου πριν πέντε χρόνια θα ταξίδευα στις ΗΠΑ» είχε πει στο Spiegel.

Οι συνταξιούχοι στη Λαϊκή Δημοκρατική Γερμανία μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα - γιατί δεν τους χρειάζονταν ως σοσιαλιστές εργάτες άρα μπορούσαν να φύγουν, είπε η Μέρκελ η οποία γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία αλλά μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική.

Ανέφερε ακόμη πως θα είχε ήδη χρησιμοποιήσει την ταξιδιωτική της ελευθερία για να ταξιδέψει στη δυτική πλευρά της πατρίδας της.

«Αλλά θα ήθελα το πρώτο μου ταξίδι να ήταν στις ΗΠΑ λόγω μεγέθους, λόγω ποικιλίας, λόγω κουλτούρας. Θα έβλεπα τα Βραχώδη Όρη θα οδηγούσα και θα άκουγα Μπρους Σπρίνγκστιν» αυτό ήταν το όνειρό μου είπε η Μέρκελ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία για την αύξηση των νοσηλειών - Στους εμβολιασμούς ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση