ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: «Η κλιματική αλλαγή θα φέρει και άλλες πανδημίες» - Η επίσημη θέση του ΠΟΥ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: «Η κλιματική αλλαγή θα φέρει και άλλες πανδημίες» - Η επίσημη θέση του ΠΟΥ
Ο πλανήτης εκπέμπει SOS!

Ο πλανήτης Γη εκπέμπει... συνεχόμενα SOS λόγω της κλιματικής αλλαγής και δεν αποκλείεται οι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα να αυξηθούν κατακόρυφα στο μέλλον.

Η Γη είναι στην εντατική. Ο πλανήτης μας βιώνει το ένα σοκ μετά το άλλο. Θερμοκρασίες πολύ πάνω από το κανονικά στα πιο... απίθανα μέρη, σεισμοί, πλημμύρες, τυφώνες. Και φυσικά η πανδημία του κορονοϊού να μη δείχνει κανέναν σημάδι επιβράδυνσης.

Τι σχέση όμως έχει αυτή η «μάχη» επιβίωσης που δίνει η Γη με τη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα με τον κορονοϊό και τις επόμενες πανδημίες με τις οποίες μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι; Τεράστια!

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γενεύη, όπου καθημερινά δεκάδες επιστήμονες προσπαθούν να θωρακίσουν το «τώρα» και το «μετά» της ανθρωπότητας, και συζήτησε με την Άννα Σμαϊλμπέγκοβιτς, εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού, για την κλιματική αλλαγή και το πώς μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με νέες πανδημίες.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε, παρά λίγοι μήνες από μια έρευνα η οποία είχε δείξει πως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες είναι αλληλένδετες και μπορεί στο μέλλον να φέρουν την ανθρωπότητα σε πολύ δύσκολη θέση...

«Ναι, η κλιματική αλλαγή θα φέρει νέες πανδημίες»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πρώτη ημέρα της πανδημίας του κορονοϊού είχε παραδεχθεί πως κανείς δεν ήταν έτοιμος για αυτό που βιώνουμε σήμερα, ωστόσο ήταν ένα μάθημα για την επόμενη ημέρα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Έτσι και η κλιματική αλλαγή θα φέρει νέους κινδύνους, οι οποίοι ίσως αποδειχτούν και αξεπέραστοι.

«Πολύ καλή η ερώτηση!», ήταν η πρώτη αντίδραση της Άννα όταν τη ρωτήσαμε για τη σχέση της κλιματικής αλλαγής με την παγκόσμια υγεία και τις επερχόμενες πανδημίες.

«Η ανθρωπότητα δεν ζει σε μια προστατευμένη φούσκα. Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα σε ανθρώπους, ζώα και περιβάλλον. Το τρίπτυχο αυτό, για να είναι πάντα ασφαλές, χρειάζεται συντονισμό και επικοινωνία. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερα την υγεία του πληθυσμού της Γης, αλλά και το αντίστροφο. Οι πράξεις μας επηρεάζουν την υγεία της Γης. Οι αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μέσα στο πέρασμα των χρόνων επηρεάζει την παγκόσμια υγεία.

Βλέπουμε μεγάλα κύματα καύσωνα, μεγάλες περιόδους ξηρασίας, ακραίες βροχές και κυκλώνες σε περιοχές που δεν είχαν βιώσει ποτέ τέτοια φαινόμενα. Έτσι, επηρεάζονται οι συνθήκες ζωής, το πόσιμο νερό αλλά και τα ζώα τα οποία καταναλώνονται για τροφή. Βλέπουμε πως είναι μια αλυσίδα», τόνισε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όμως η κατάσταση στη συνέχεια περιπλέκεται, όπως μας εξηγεί η Άννα: «Οι μολυσματικές ασθένειες επηρεάζουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων το χρόνο. Τουλάχιστον τα 2/3 των γνωστών ασθενειών του πλανήτη, είναι παρόμοιες με εκείνες βιώνουν και τα ζώα. Και το χειρότερο είναι πως η πλειοψηφία των ασθενειών αυτών προέρχεται από το ζωικό βασίλειο. Κάθε κίνηση που κάνει ο άνθρωπος σε βάρος του περιβάλλοντος, φέρνει μια νέα πανδημία πιο κοντά. Η μείωση των δασών, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει την πανίδα και να τη φέρει πιο κοντά στους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να φέρει μια μόλυνση στο πόσιμο νερό. Όταν κατασκευάζεται ένα φράγμα, αυτόματα μπαίνει ένας νέος κίνδυνος στην εξίσωση. Το οικοσύστημα επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια υγεία και κάθε ανθρώπινη επέμβαση, δημιουργεί νέους κινδύνους».

Μάλιστα, τον Μάιο που μας πέρασε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είχε κάνει συνέδριο για το θέμα αυτό: «Είχαμε οργανώσει συνέδριο με ειδικούς από όλο τον κόσμο ώστε να συζητήσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ο στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τι μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με μια νέα πανδημία και να προλάβουμε το κακό πριν συμβεί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Οι πρώτες ώρες στη φυλακή – Τι είπε στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους