ΚΟΣΜΟΣ

Στον κλοιό του κορονοϊού η Ιαπωνία: Επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Τόκιο και αλλού

Στον κλοιό του κορονοϊού η Ιαπωνία: Επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Τόκιο και αλλού
Επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Τόκιο και άλλες επαρχίες.
AP

Η έξαρση των κρουσμάτων στην Ιαπωνία εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων φέρνει επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Η Ιαπωνία παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, ενώ την επεκτείνει και σε άλλες περιοχές, εν μέσω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω της έξαρσης στα κρούσματα Covid-19.

Περιορισμοί επιβάλλονται σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα καθώς και στην Οζάκα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα προειδοποίησε πως οι λοιμώξεις αυξάνονται με ρυθμούς άνευ προηγουμένου, καλώντας τη χώρα να παρακολουθήσει τους αγώνες από το σπίτι. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων ωθείται σε μεγάλο βαθμό από τη μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

«Εάν η αύξηση των λοιμώξεων δεν σταματήσει, οι περιπτώσεις με σοβαρά συμπτώματα θα αυξηθούν και το σύστημα υγείας μπορεί πιθανώς να δεχτεί περαιτέρω πίεση» είπε ο Σούγκα. Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Νοριχίσα Ταμούρα, προειδοποιούσε πως η χώρα έχει εισέλθει σε μια νέα, «εξαιρετικά τρομακτική» φάση της πανδημίας. «Νομίζω πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν στο μέλλον και, ανησυχώντας για το πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, βρίσκουν ανυπόφορο το ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή ζωή τους» είπε, σύμφωνα με το Reuters.

H Ιαπωνία τα είχε καταφέρει καλά στην αντιμετώπιση της Covid-19, διατηρώντας τα κρούσματα και τους θανάτους χαμηλά για μήνες, μα πλέον βλέπει λοιμώξεις ρεκόρ. Τα ημερήσια κρούσματα σε εθνικό επίπεδο ξεπέρασαν τις 10.000 για πρώτη φορά την Πέμπτη, πάνω από το 1/3 εκ των οποίων στην πρωτεύουσα. Το Τόκιο βλέπει εδώ και τρεις συνεχείς ημέρες συνεχόμενα ρεκόρ κρουσμάτων, αν και βρίσκεται ήδη υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα νοσοκομεία της πόλης βλέπουν την πίεση να αυξάνεται.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών ανέφεραν 27 νέα κρούσματα στους Αγώνες την Παρασκευή, φέρνοντας το σύνολο από τις αρχές του Ιουλίου σε πάνω από 200. Ωστόσο με αυστηρούς κανόνες σε ισχύ, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης στους θεατές, οι διοργανωτές αρνούνται πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στους Αγώνες. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι το να γίνονται οι Ολυμπιακοί υπό τέτοιες συνθήκες στέλνει στο κοινό ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την ανάγκη περιορισμών στην καθημερινή ζωή.

Τρεις περιοχές (επαρχίες), μαζί με την Οζάκα, θα τεθούν υπό περιορισμούς από τις 2 ως τις 31 Αυγούστου, με τα μέτρα στο Τόκιο να παρατείνονται ως το τέλος του μήνα.

Με πληροφορίες από το BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνας: Ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους -Τι ισχύει για τις υπαίθριες εργασίες