ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - SAGE: Πιθανή μία νέα φονικότερη μετάλλαξη που θα σκοτώνει το 30% όσων μολύνονται

Κορονοϊός
(AP Photo/Ginnette Riquelme)

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» κινδύνου χτυπούν Βρετανοί επιστήμονες για μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που μπορεί να σκοτώνει το 30% όσων μολύνονται.

Όπως μεταδίδει το Sky News Βρετανοί επιστήμονες τονίζουν πως είναι μία ρεαλιστική πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη η οποία πιθανόν να είχε παρόμοια ποσοστά θανάτων με τον MERS, ο οποίος σκότωνε έναν στους τρεις ανθρώπους που μολύνονταν από αυτόν.

Ωστόσο, φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά μιας και οι ίδιοι επιστήμονες τονίζουν πως δεν αποκλείεται μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού να οδηγούσε σε «πολύ λιγότερο σοβαρή ασθένεια» σε ηλικιωμένους και σε εκείνους που είναι κλινικά ευάλωτοι μακροπρόθεσμα.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν πιθανότητες να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή που θα αποφεύγει τα τρέχοντα εμβόλια.

Το έγγραφο που γράφτηκε από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE) εξέτασε τη «μακροπρόθεσμη εξέλιξη του SARS-CoV-2», του ιού που προκαλεί τον COVID-19. Τόνιζε δε ότι η εξάλειψη του ιού «είναι απίθανη» και οι επιστήμονες δήλωσαν πως «είναι σχεδόν βέβαιο ότι πάντα θα υπάρχουν παραλλαγές».

Σύμφωνα με την έρευνα, μια νέα παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού από ό,τι είχε συμβεί προηγουμένως, με παρόμοια ποσοστά θανάτων με άλλους κορονοϊούς SARS (10%) ή MERS (35%). Οι ειδικοί τόνισαν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί από έναν «ανασυνδυασμό» παραλλαγών, όπως μεταξύ βήτα και άλφα ή δέλτα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ξύπνησε 37 ετών και νόμιζε πως είναι 16 – Πώς «σβήστηκαν» 20 χρόνια αναμνήσεων