ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Νέες οδηγίες από τα CDC προς τους πλήρως εμβολιασμένους λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Σύσταση για τη χρήση μάσκας στις ΗΠΑ
Σύσταση για τη χρήση μάσκας στις ΗΠΑ
ΑΡ

Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για SARS-CoV-2 τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19,  σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που δίνουν στη δημοσιότητα νέες οδηγίες λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Πρόσφατα, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σύστησαν εκ νέου στους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, τα CDC συστήνουν τη χρήση μασκών στα σχολεία και σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2.

Η νέα σύσταση αφορά και τους πλήρως εμβολιασμένους έναντι της COVID-19. Επιπρόσθετα, το CDC προχώρησε πρόσφατα σε αναθεώρηση των οδηγιών για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένους.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Πλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για SARS-CoV-2 τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Επιπλέον, θα πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για 14 ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μέχρι να έχουν αρνητικό έλεγχο για SARS-CoV-2.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, το οποίο αποδίδεται κυρίως στην επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2, που είναι ικανό να προκαλέσει λοίμωξη ακόμα και σε πλήρως εμβολιασμένους. Υπολογίζεται ότι το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού όλων των ομοσπονδιακών εργαζόμενων. Ορισμένοι τοπικοί και πολιτειακοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ έχουν ήδη ανακοινώσει τέτοιες εντολές για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους τους.

Η διευθύντρια του CDC, δρ Ροσέλ Βαλένσκι, δήλωσε ότι τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος Δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους.

«Με τις προηγούμενες παραλλαγές, όταν οι άνθρωποι είχαν αυτές τις σπάνιες λοιμώξεις, δεν είχαμε διαπιστώσει την ικανότητά τους να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Αλλά με την παραλλαγή Δέλτα βλέπουμε τώρα στις έρευνες για την επιδημία που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ότι αν κάποιος έχει τη συγκεκριμένη λοίμωξη, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους» είπε στο CNN.

Η δρ Βαλένσκι μίλησε επίσης για την απειλή της Covid-19 στα παιδιά. «Αν κοιτάξετε το ποσοστό θνησιμότητας λόγω κορονοϊού μόλις το προηγούμενο έτος για τα παιδιά, είναι περισσότερο από το διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας που παρατηρείται από γρίπη σε ένα δεδομένο έτος», είπε.

Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι πλέον ευρέως διαθέσιμος και αποτελεί βασικό εργαλείο για τον περιορισμό της μετάδοσης των νέων στελεχών του ιού. Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου κατά 10 φορές και τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά 3 φορές. Γι' αυτό τονίζεται η αξία του καθολικού εμβολιασμού του συνόλου των πολιτών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Μίλτος Τεντόγλου