ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Με…καρότο και μαστίγιο ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό οι κυβερνήσεις -Τι συμβαίνει στον κόσμο

Κορονοϊός: Με…καρότο και μαστίγιο ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό οι κυβερνήσεις -Τι συμβαίνει στον κόσμο

Με ένα ευρύ φάσμα μέτρων, που κυμαίνονται από χρηματικά κίνητρα και έπαθλα μέχρι μία σειρά από σκληροπυρηνικούς νόμους, προσπαθούν να πείσουν οι ηγέτες τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού να το κάνουν άμεσα. Το κύμα διαμαρτυρίας και οι διαδηλώσεις την ίδια ώρα αυξάνονται.

O πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, θα απομονωθούν, ενώ τους απείλησε ακόμη και με φυλάκιση. «Εάν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, δεν πρέπει να τους επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους. Μπορεί να λένε ότι δεν υπάρχει νόμος, αλλά να περιμένω να περάσει νόμος γνωρίζοντας ότι πολλοί θα πεθάνουν;» είπε.

Ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν είναι νόμιμες οι απειλές του Ντουτέρτε, ειναι βέβαιο οτι αντιπροσωπεύουν την πιο δρακόντεια νομοθεσία μέχρι σήμερα σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο: πώς να πείσουν τους μη εμβολιασμένους πολίτες να εμβολιαστούν.

Εν μέσω μιας παγκόσμιας αναζωπύρωσης της Covid-19 λόγω της παραλλαγής Δέλτα, κυβερνήσεις, εταιρείες, φορείς ψυχαγωγίας και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο προωθούν τον εμβολιασμό, με κινήσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα από την προσθήκη περισσότερων διαγνωστικών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους μέχρι την πλήρη κοινωνική απομόνωση, με βάση το όραμα του Ντουτέρτε.

Οι απαντήσεις στις εντολές εμβολιασμού - ή στις πιο ήπιες εκδοχές τους όπως τα «υγειονομικά πάσα» και τα διαβατήρια – ποικίλλουν εξίσου. Η Δανία πέρασε τα «διαβατήρια εμβολιασμού» με μικρή αντίσταση.

Στην Ιταλία και τη Γαλλία, ωστόσο, ανάλογες προτάσεις έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους – με τους πολίτες να συγκρούονται συχνά με την αστυνομία- καθώς εκφράζουν την αντίθεσή τους σε προτάσεις που απαιτούν κάρτες εμβολιασμού για κοινωνικές δραστηριότητες, όπως φαγητό σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, επισκέψεις σε μουσεία και επευφημίες σε αθλητικά γήπεδα.

Η αντίδραση των πολιτών στην υποχρεωτικότητα

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε Γαλλία και Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο, με χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις το Σάββατο, την ώρα που οι Ιταλοί πραγματοποιούσαν πορεία στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Νάπολη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αντισταθεί μέχρι τώρα σε μια γενική προσέγγιση, ενώ ο εμβολιασμός είναι τόσο δημοφιλής στην Ισπανία που τα κίνητρα δεν κρίνονται απαραίτητα.

Η δυναμική πίσω από τις εντολές για τον εμβολιασμό ωστόσο είναι πιο εμφανής στις ΗΠΑ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ακολούθησε την Πέμπτη μεγάλες εταιρείες, όπως η Google, το Facebook και η MGM Casinos, αλλά και τις τοπικές αρχές σε Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη, ζητώντας αποδεικτικό εμβολιασμού ή τεστ.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ομοσπονδιακών υπαλλήλων είπε είναι «υπό εξέταση». «Μαζί με την ελευθερία έρχεται και η ευθύνη. Επομένως, παρακαλώ να είστε υπεύθυνοι στην κρίση σας. Εμβολιαστείτε για τον εαυτό σας, τους ανθρώπους που αγαπάτε, για τη χώρα σας» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμένοι Αυστραλοί θα υπόκεινται σε «ειδικούς κανόνες» καθώς αποτελούν μικρότερο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Οι ειδικοί λένε ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για την προώθηση του εμβολιασμού έχουν να κάνουν με τη σύγκλιση πολλών παραγόντων, όχι μόνο με τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά και με την εμπειρία πολλών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού «σκοντάφτουν». Το γεγονός αυτό δημιουργεί διαμάχη ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, διχάζοντας την κοινωνία και δημιουργώντας στρατόπεδα.

Στη Γαλλία, σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση και περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εμβολιάστηκαν πλήρως μετά την ανακοίνωση του προέδρου Μακρόν, ότι τα υγειονομικά πάσα θα είναι υποχρεωτικά σε εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους.

Προηγουμένως το ποσοστό εμβολιασμού βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Η ζήτηση εμβολίων στην Ιταλία αυξήθηκε επίσης κατά 200% σε ορισμένες περιοχές καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δική της «πράσινη κάρτα».

Ωστόσο, οι διαφορετικές πολιτικές απέναντι στην αντίσταση στα εμβόλια - από τον εξαναγκασμό και την επίκληση στο συναίσθημα και τον αλτρουισμό μέχρι τις ανταμοιβές διαφόρων ειδών –έχουν οδηγήσει επιστήμονες και πολιτικούς να αγωνίζονται να βρουν την κατάλληλη ισορροπία.

Οι περισσότερες χώρες έχουν επιλέξει, μέχρι στιγμής, μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» δίνοντας στους εμβολιασμένους ευκολότερη πρόσβαση στην απασχόληση, τις εγκαταστάσεις αναψυχής και τα ταξίδια.

Μια άλλη ιδέα είναι να δοθούν κίνητρα για εμβολιασμό, όπως τα 100 δολάρια που ο Μπάιντεν κάλεσε τις πολιτείες να δώσουν στους πολίτες, μια προσέγγιση που «αγκάλιασε» επίσης η Τσεχία, ανακοινώνοντας πρόσφατα δύο επιπλέον ημέρες διακοπών στους δημοσίους υπαλλήλους που εμβολιάζονται.

«Ο στόχος είναι να έχουμε τον μέγιστο εμβολιασμό, να προστατευτούμε από τις μολύνσεις από το εξωτερικό», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις. «Αυτό είναι το κύριο καθήκον σας: εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε».

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι σε πολλές χώρες, η στάση των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι το απλοποιημένο δίλημμα υπέρ ή κατά, με μια σημαντική μερίδα μη εμβολιασμένων ανθρώπων να είναι δεκτικοί σε επιχειρήματα απο τους επιστήμονες.

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 10% των ανθρώπων εξακολουθούν να βρίσκονται σε δίλημμα, ενώ ένα 6% απλά περιμένει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για να ανοσοποιηθεί.

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ιστορικός καύσωνας σαρώνει τη χώρα - Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς