ΚΟΣΜΟΣ

SpaceX: Γράφει ιστορία ο Ελον Μασκ – Τι έκαναν 3 ημέρες στο διάστημα οι πρώτοι τουρίστες;

SpaceX: Γράφει ιστορία ο Ελον Μασκ – Τι έκαναν 3 ημέρες στο διάστημα οι πρώτοι τουρίστες;
John Kraus/Inspiration4 via AP

Οι τέσσερις επιβάτες του SpaceX πέρασαν έξι μήνες αυστηρής προετοιμασίας, όπως εκπαίδευση σε μικροβαρύτητα και προσομοιωτή, ασκήσεις έκτακτης ανάγκης κ.λπ - Η αποστολή σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα για τον διαστημικό τουρισμό - Το ταξίδι είχε πληρώσει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Ισάακμαν - Ποιος είναι ο 50χρονοςΈλον Μασκ που ίδρυσε τη SpaceX που ονειρεύεται να κατακτήσει το διάστημα

Το μέλλον ανήκει στο διάστημα. Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ένας από αυτούς ίσως να ήταν ο εποικισμός άλλων πλανητών ή ακόμη η διοργάνωση διαστημικών ταξιδιών μικρότερης διάρκειας.

Ακούγεται σαν ένα τέλειο σενάριο, που όπως αποδεικνύονται πολλοί θέλουν να κάνουν πραγματικότητα. Ένας από αυτούς είναι και ο 50χρονοςΈλον Μασκ που ίδρυσε τη SpaceX για ακριβώς όλους τους παραπάνω λόγους. Πόσο εφικτά είναι όμως όλα αυτά; Ποια είναι τα βήματα που έχουν γίνει εν έτει 2021;

Η πρώτη διαστημική τουριστική πτήση είναι γεγονός

Η SpaceX τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/9) εκτόξευσε το πρώτο πλήρωμα «ερασιτεχνών αστροναυτών» στον κόσμο σε ιδιωτική πτήση. Σκοπός του... ταξιδιού να περιστραφούν γύρω από τη Γη για τρεις ημέρες.

Μεταξύ των τεσσάρων Αμερικανών τουριστών, επιβατών στην αποστολή που φέρει τον τίτλο Inspiration4 («Έμπνευση4») ήταν ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9 για αυτό το ταξίδι.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ ανέφερε ότι περίπου 12 λεπτά μετά την εκτόξευση, η διαστημική κάψουλα Dragon αποκολλήθηκε επιτυχώς από τον πύραυλο Falcon 9, στέλνοντας τους τέσσερις τουρίστες μόνους στο διάστημα.

Τι έκαναν οι... τουρίστες του διαστήματος

Οι τέσσερις πολίτες που βρέθηκαν στο σκάφος Dragon ήταν για τρεις μέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 575 χλμ. πάνω από τη Γη, 100 χλμ. ψηλότερα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Το πλήρωμα δεν απολάμβανε απλά τη θέα στη διάρκεια του ταξιδιού του αλλά, όπως έγινε γνωστό λίγο πριν την εκτόξευση, πραγματοποίησε και μια σειρά από πειράματα προσανατολισμένα όλα στον ιατρικό τομέα.

Ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ιδανική συνθήκη για να πραγματοποιηθούν αυτά τα πειράματα αφού το σκάφος θα βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν ταξιδεύουν συνήθως άνθρωποι, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά ένα ολόκληρο διαστημικό πλήρωμα αποτελείται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους, ο οργανισμός των οποίων δεν λειτουργεί το ίδιο με αυτόν των επαγγελματιών εκπαιδευμένων αστροναυτών.

Έτσι το πλήρωμα πραγματοποίησε πειράματα που έχουν να κάνουν με το πώς αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός στις συνθήκες μικροβαρύτητας. Οι αστροναύτες παρακολουθούσαν συνεχώς τις ζωτικές τους λειτουργίες και έκαναν, επίσης, συνεχείς λήψεις δειγμάτων από διάφορα σημεία του σώματος και του οργανισμού τους για διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές.

Έγιναν, δε, έρευνες για τα επίπεδα της ηλιακής αλλά και κοσμικής ακτινοβολίας που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός κατά την παραμονή του μέσα σε ένα διαστημόπλοιο ή διαστημικό σταθμό, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πιο εξειδικευμένες παρατηρήσεις όπως η πίεση που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος ή τα επίπεδα του σακχάρου ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδεύουν στο Διάστημα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και τι πρέπει να κάνουν αν βρεθούν σε τέτοιο περιβάλλον.

Οι τουρίστες του SpaceX συνομίλησαν με τον Τομ Κρουζ από το διάστημα

Οι διαστημικοί τουρίστες, είχαν την Παρασκευή 17/9 μια συνομιλία με τον διάσημο ηθοποιό Τομ Κρουζ από το διάστημα, ανακοινώθηκε σήμερα στον λογαριασμό της αποστολής.

«Ο Ρουκ, η Νόβα, ο Χανκς και η Λίο μίλησαν με τον Τομ Κρουζ σήμερα», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της αποστολής Inspiration4, που χρησιμοποίησε τα ονόματα των τεσσάρων πρώτων ιδιωτών επιβατών που πετούν με τη SpaceX.

«Μοιράστηκαν την εμπειρία τους από το διάστημα», διευκρίνισε το τουίτ. «Μάβερικ, μπορείτε να είστε ο συνοδός μας όταν θελήσετε».

Μάβερικ ονομάζεται ο πιλότος που ενσαρκώνει ο Τομ Κρουζ στην ταινία "Top Gun".

«Κάποτε οι αστροναύτες της NASA θα αποτελέσουν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα» δήλωσε ο Mason Peck του Πανεπιστημίου Cornell, καθηγητής μηχανικής που υπηρέτησε ως επικεφαλής τεχνολόγος της NASA πριν από σχεδόν μια δεκαετία. «Αλλά πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι οι πρωτοπόροι τους οποίους θα ακολουθήσουμε εμείς οι υπόλοιποι».

To πλήρωμα της αποστολής

Ο «διοικητής» της αποστολής, ο άνθρωπος που ναύλωσε τον Falcon 9 για αυτό το ταξίδι, είναι ο πολυεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, 38 ετών, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Shift4 Payments.

Τα αλλά τρία μέλη είναι: Η Χέιλι Άρσενο που επέζησε από παιδικό καρκίνο και σήμερα είναι βοηθός νοσηλεύτρια. Θα γίνει η νεότερη Αμερικανίδα και ο πρώτος άνθρωπος με τεχνητό άκρο που θα ταξιδέψει στο διάστημα. Ο Κρις Σεμπρόσκι, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας,που εργάζεται σήμερα στον τομέα της αεροναυπηγικής και η 51χρονη Σάιαν Πρόκτορ, καθηγήτρια επιστημών της Γης.

Ποιος είναι ο Elon Musk

Στη Νότια Αφρική στις 28 Ιουνίου 1971 γεννήθηκε ο Elon Musk, καρπός του έρωτα του Νοτιο Αφρικανού ηλεκτρολόγου μηχανικού Errol Musk και της Καναδού διαιτολόγου και μοντέλου Maye Musk. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί ένα χρόνο νωρίτερα και ο Elon ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά που απέκτησαν πριν αποφασίσουν να χωρίσουν αργότερα, το 1979.

Παιδικά χρόνια & σπουδές

Ο Elon Musk μεγάλωσε στην Πρετόρια της Νότιου Αφρικής και αφού χώρισαν οι γονείς του, έμεινε με τον πατέρα του.
Όπως έχει αρκετές φορές αναφέρει σε συνεντεύξεις του, πέρασε την παιδική του ηλικία χωμένος μέσα σε βιβλία και υπολογιστές. Ήταν ένα εσωστρεφές παιδί, αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν nerd, μέχρι τουλάχιστον την εφηβεία του.

Ξεκίνησε τις σπουδές του παρακολουθώντας για μικρό χρονικό διάστημα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια, αλλά μόλις έγινε 17 ετών μετακόμισε στον Καναδά. Εκεί φοίτησε στο Queen’s University και δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πανσυλβάνια όπου και έλαβε δύο πτυχία, ένα στα Οικονομικά και ένα στη Φυσική.

Το 1995 έγινε δεκτός να ξεκινήσει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μια πορεία που κράτησε μόλις δύο ημέρες αφού αποφάσισε να τα παρατήσει και να ξεκινήσει την επιχειρηματική του καριέρα.

Τα πρώτα βήματα στις επιχειρήσεις

Η πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν η ίδρυση της Global Link Information Network με συνιδρυτές τον αδερφό του Kimbal Musk και τον Greg Kouri. Το αντικείμενο της εταιρείας ήταν η παροχή υπηρεσίας στις τοπικές επιχειρήσεις για παρουσία στο internet κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο για το 1995. Λίγο αργότερα ξεκίνησαν να παρέχουν βοήθεια σε εφημερίδες για το σχεδιασμό online οδηγών πόλεων. Το όνομα της εταιρείας άλλαξε σε Zip2 και το 1999 η Compaq Computer αγόρασε την εταιρεία με αντίτιμο λίγο επάνω από τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Με τα χρήματα που πήρε ο Elon Musk από την εξαγορά ίδρυσε το 1999 την X.com μια online τράπεζα. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το Μάρτιο του 2000, η νέα εταιρεία του Elon Musk ενοποιήθηκε με την Confinity η οποία είχε μόλις λανσάρει το PayPal και η νέα εταιρεία ονομάστηκε PayPal. Το αποτέλεσμα ήταν μόλις δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2002, το eBay να προχωρήσει στην εξαγορά της νέας εταιρείας καταβάλλοντας αντίτιμο 1,5 δις δολαρίων σε μετρητά και μετοχές του eBay.

Το όνειρο ξεκινά να παίρνει μορφή

Με τα χρήματα που έλαβε από την πώληση του PayPal στο eBay ο Elon Musk αποφάσισε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Ρίσκαρε ολόκληρη την προσωπική του περιουσία ιδρύοντας την SpaceX, λίγο αργότερα, το 2004 έγινε συνιδρυτής στη Tesla Motors, και το 2006 συνιδρυτής της SolarCity.

Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε συνέντευξη του πως τα χρήματα που πήρε από το PayPal τα επένδυσε όλα, μέχρι τελευταίου σεντς, για τη δημιουργία της νέας του εταιρείας και για κάποιο περίεργο λόγο εκείνο το μήνα δεν είχε να πληρώσει ούτε το ενοίκιο του μιας και δεν υπολόγισε να κρατήσει κάτι για αυτό.

Αρκετά αργότερα, το 2016 ίδρυσε την Neuralink, μια εταιρεία νευροτεχνολογίας, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη εμφυτεύσιμων διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής.

Λίγους μήνες αργότερα ίδρυσε την The Boring Company με στόχο την κατασκευή υπόγειων σηράγγων σε πόλεις. Μέσα από αυτές τις σήραγγες που ονομάζει Loops θα μεταφέρονται αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα και μέσα από τις Hyperloops θα μεταφέρονται vactrains.

Στόχος η μείωση της κίνησης στις μεγαλουπόλεις, ενώ ήδη υπάρχει δοκιμαστική σήραγγα μερικών εκατοντάδων μέτρων στο Λός Άντζελες όπου και πραγματοποιούνται οι δοκιμές.

Όραμα

Και οι τρείς εταιρείες στις οποίες αποφάσισε να επενδύσει ολόκληρη την προσωπική του περιουσία επικεντρώνονται στη αντιμετώπιση διαφορετικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της.

Σημαντικότεροι από αυτούς είναι ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή, αλλά και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σαν ανθρωπότητα όντας εξαρτώμενοι σήμερα από τη ζωή μας επάνω σε έναν και μόνο πλανήτη.

Με αυτές τις επιλογές του, όπως η Neuralink αλλά και μερικές ακόμα που έχει πραγματοποιήσει νωρίτερα όπως να μην ζητάει δικαιώματα για τεχνολογίες φόρτισης μπαταριών που ανέπτυξε για την Tesla, αλλά και το όραμα για την αποικία μας στον πλανήτη Άρη, έχει λάβει το παρατσούκλι Iron Man.

Είναι, σύμφωνα με όσους τον έχουν «βαπτίσει» έτσι, η έκδοση του κινηματογραφικού Iron Man στην πραγματική ζωή, σε αυτό το “παρατσούκλι” όμως είναι βέβαιο πως έχει συμβάλει και το γεγονός ότι ο Robert Downey Jr στράφηκε στον Elon Musk για βοήθεια ώστε να υποδυθεί τον Iron Man στην πρώτη ομώνυμη ταινία το 2008.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.