ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS-Κομισιόν: Πρώτη αντίδραση της ΕΕ για τη συμφωνία- «Απαράδεκτο να αντιμετωπιστεί έτσι η Γαλλία»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
AP Photo

«Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση ευρωπαϊκού θεσμού για την κρυφή συμφωνία AUKUS ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία. «Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε.

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, όσον αφορά στο θέμα της υπογραφής της συμφωνίας αμυντικής συμμαχίας ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην πρώτη αντίδραση ευρωπαϊκού θεσμού μετά την AUKUS, η φον ντερ Λάιεν είπε συγκεκριμένα, πως «μία χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός». Η συμφωνία AUKUS είχε ως συνέπεια, να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα», για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισ. ευρώ.

«Θέλουμε να ξέρουμε, τι συνέβη και γιατί», είπε στο CNN.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν το βράδυ της Δευτέρας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συμφωνία «πίσω από την πλάτη» του Μακρόν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, οι λεπτομέρειες της AUKUS συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη.

Τότε, αν και παρών στη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεν ενημερώθηκε για την προετοιμασία της τριμερούς συμμαχίας.

Κατά το δημοσίευμα, οι λεπτομέρειες και τα «άκρως απόρρητα» σχετικά έγγραφα, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπό άκρα μυστικότητα.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο Guardian, δημοσίευμα του οποίου, μία μέρα νωρίτερα, ανέφερε, ότι οι συνομιλίες «διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα» χωρίς να γίνει «η παραμικρή νύξη στον κ. Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια».

Αμφιβολίες στη Γαλλία για τη δέσμευση της Αυστραλίας στη συμφωνία

Όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, η Γαλλία άρχισε να αμφιβάλει σχετικά με τη δέσμευση της Αυστραλίας τον Ιούνιο και ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκε από την Καμπέρα, αναφορικά με την κατάρρευση της συμφωνίας, γραπτώς, ώρες προτού ανακοινωθεί.

Παράλληλα όμως, στη συνάντηση του Μακρόν με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, στο Παρίσι στα μέσα Ιουνίου, λίγο μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 στη Βρετανία, δεν υπήρξε καμία νύξη για την ακύρωση του συμβολαίου.

«Αρχίσαμε να ακούμε φωνές σχετικά με προβληματισμούς εκ μέρους της Αυστραλίας σχετικά με την εκτέλεση του συμβολαίου από τον Ιούνιο», είπε σήμερα στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος του Ελιζέ.

Στις 15 Ιουνίου, όταν ο Μακρόν έκανε δεκτό τον Μόρισον για δείπνο, ο Μόρισον εξέθεσε τους προβληματισμούς της Αυστραλίας, όμως δεν διατυπώθηκε κανένας υπαινιγμός ότι η χώρα του σκεφτόταν να ακυρώσει το συμβόλαιο, τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

«Ο Μόρισον δεν είπε τίποτα που να το υπαινίσσει αυτό και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία. Ο πρόεδρος έγραψε αργότερα μια εκτενή επιστολή στον Μόρισον ανταποκρινόμενος στους προβληματισμούς του», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Για μήνες, η Αυστραλία είχε θέμα σχετικά με την ημερομηνία παράδοσης και το κόστος του σχεδίου, όμως δεν είναι σαφές ποιους προβληματισμούς εξέθεσε ο Μόρισον στον Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση: «Πράσινο φως» για ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς

Πέτρος Φιλιππίδης: Ολόκληρη η απολογία του - «Εμμονική η καταγγέλουσα», «είχα έρθει σε δύσκολη θέση»

Mad Clip: Τι έδειξε η αυτοψία στην Πόρσε - Καταστράφηκε ο «εγκέφαλος»