ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η λάβα δεν θα φτάσει απόψε στη θάλασσα - Kινείται με πιο αργό ρυθμό

Λα Πάλμα
Η ροή της λάβας έχει καλύψει σχεδόν τη μισή απόσταση από το ηφαίστειο μέχρι την ακτή.
INTIME

Απόκοσμες είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως από τη Λα Πάλμα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, με τη λάβα να έχει καταπιεί δεκάδες σπίτια.

Η λάβα από το ηφαίστειο που εξερράγη την Κυριακή στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας κινείται με πιο αργό ρυθμό απ’ όσο ήταν η αρχική εκτίμηση και δεν θα φτάσει απόψε στον Ατλαντικό, όπως προβλεπόταν νωρίτερα, ανέφεραν αξιωματούχοι των τοπικών υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

Η ροή της λάβας έχει καλύψει σχεδόν τη μισή απόσταση από το ηφαίστειο μέχρι την ακτή.

Νωρίτερα οι αρχές προειδοποίησαν ότι υπήρχε πιθανότητα να σημειωθούν εκρήξεις και να προκληθούν νέφη τοξικών αερίων όταν η λάβα θα έφτανε στη θάλασσα.

Μαρτυρία από Κανάρια Νησιά στο Newsbomb.gr

Απόκοσμες είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως από τη Λα Πάλμα, η οποία έχει πληθυσμό 85.000 κατοίκους κι είναι ένα από τα οκτώ ηφαιστειακά νησιά στο αρχιπέλαγος των Κανάριων Νήσων.

Ο Βιγιαλουένγκα είναι ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ομάδας μπάσκετ της Γκραν Κανάρια, η οποία αγωνίζεται στην ACB (το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης). Μάλιστα, την Τετάρτη (22/9), η πρώην ομάδα του Γιάννη Μπουρούση υποδέχεται την Μπαρτσελόνα.

Ο Ισπανός, εν μέσω της προετοιμασίας για το ντέρμπι με τους «μπλαουγκράνα», μίλησε στο Newsbomb.gr για την κατάσταση που επικρατεί στη… γειτονιά του. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Κανάρια Νησιά δημιουργήθηκαν από ηφαίστεια, συνεπώς δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πριν από λίγες ημέρες οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει ότι υπήρχε έντονη δραστηριότητα, συνεπώς ξέραμε ότι κάτι θα συμβεί, αλλά δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν πότε και σε τι έκταση. Τελικά, ξεκίνησε το Κυριακή (19/9) στις 3 το μεσημέρι από τα δυτικά της Λα Πάλμα, το οποίο είναι ένα πολύ όμορφο νησί γεμάτο πράσινο κι αυτό κάνει ακόμα πιο δυσάρεστα όλα όσα συμβαίνουν. Έχουν καταστραφεί πάνω από 100 σπίτια, έχουν πεθάνει ζώα κι έχουν χαθεί καλλιέργειες», τόνισε αρχικά.

«Η λάβα μπορεί να μείνει ενεργή ακόμα και για έναν μήνα»

Όπως τονίζει ο Βιγιαλουένγκα η λάβα είναι πιθανό να φτάσει μέχρι την ακτή, καθώς ουσιαστικά είναι ασταμάτητη. «Σύμφωνα με τους επιστήμονες η λάβα είναι πολύ πιθανό να φτάσει μέχρι την ακτή! Κινείται μεν αργά, αλλά το πλάτος της είναι ιδιαίτερα μεγάλο και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, δεν είναι σαν τη φωτιά που μπορούν να πετάξουν από πάνω αεροσκάφη για να τη σβήσουν. Η λάβα ουσιαστικά είναι ασταμάτητη και καταστρέφει ό,τι βρίσκεται μπροστά της. Είναι απρόβλεπτη κι όπως αναφέρουν κι οι επιστήμονες μπορεί να μείνει ενεργή για εβδομάδες ή ακόμα και μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια του κι έχουν κατέβει Νότια, περιμένοντας να δουν τι θα συμβεί. Περιμένουν, ελπίζουμε και προσευχόμαστε για το καλύτερο. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά παραμένει υπό έλεγχο. Πριν από μερικά χρόνια είχαν κλείσει τα πάντα σε μια ανάλογη περίπτωση, αυτή τη φορά το λιμάνι και το αεροδρόμιο λειτουργούν κανονικά. Στη Λα Πάλμα είχε εκραγεί το 1971 ένα άλλο ηφαίστειο το Teneguia, αλλά τότε δεν ήταν τόσο δυνατή η έκρηξη. Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και μένουν σε γήπεδα κι ειδικές σκηνές».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι: «Η λάβα πλησιάζει προς σημεία που βρίσκεται κόσμος, όπως είπα η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά παραμένει υπό έλεγχο, οι ειδικοί κάνουν ότι μπορούν. Δυστυχώς πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί, αλλά προέχουν οι άνθρωποι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση: «Πράσινο φως» για ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς

Πέτρος Φιλιππίδης: Ολόκληρη η απολογία του - «Εμμονική η καταγγέλουσα», «είχα έρθει σε δύσκολη θέση»

Θεμιστοκλέους: Δεν είναι υποχρεωτική η 3η δόση – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 60 και άνω