ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες για 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους

Γερμανικές εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες για 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους
(AP Photo/Markus Schreiber)

Γερμανικές εκλογές: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις γερμανικές εκλογές και όλοι αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της κάλπης μετά τις εκπλήξεις της προεκλογικής περιόδου.

Οι κάλπες των γερμανικών εκλογών όπου οι ψηφοφόροι θα αναδείξουν τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ ανοίγουν αναμένεται να ανοίξουν στις 9 ώρα Ελλάδος σε ολόκληρη τη Γερμανία. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει την πολιτική αλλαγή στη χώρα, αλλά και ενδεχομένως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από 16 έτη «βασιλείας» της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ, η καγκελάριος...των ρεκόρ θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες.

Στα 16 χρόνια της θητείας της στην καγκελαρία, είδε να αλλάζουν πολλοί ηγέτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και οδήγησε την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και κατ' επέκταση, την υπόλοιπη γηραιά ήπειρο-μέσα από πολλούς φαύλους κύκλους κρίσεων, από τον κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης μέχρι το μεταναστευτικό και την συνεχιζόμενη πανδημία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, η διαφορά του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των δυο χριστιανικών κομμάτων ανέρχεται στη μία μονάδα.

Οι υποψήφιοι καγκελάριοι μέχρι και την τελευταία στιγμή διεξήγαγαν προεκλογικές εκδηλώσεις, με το βλέμμα στους αναποφάσιστους.

Από το Άαχεν, η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον Άρμιν Λάσετ ενώ ο υποψήφιος του SPD, Όλαφ Σολτς, στάθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής.

Για ένα «οικολογικό ξεκίνημα» μίλησε η υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, επισήμανε για μια ακόμη φορά, ότι προτιμά έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τα Χριστιανικά Κόμματα και τους Πράσινους.

Οι περισσότεροι Γερμανοί λένε ότι δεν θα τους λείψει η Μέρκελ

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς δεν πιστεύουν ότι θα τους λείψει η Άγγελα Μέρκελ, που διετέλεσε καγκελάριος της χώρας επί σχεδόν 16 χρόνια, αφού αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Το 52% των ερωτηθέντων απάντησε στο ινστιτούτο ερευνών Civey ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα τους λείψει η απερχόμενη καγκελάριος. Αντίθετα το 38% δήλωσε ότι θα τους λείψει, ενώ 10% ήταν αναποφάσιστοι.

Μεταξύ όσων δήλωσαν ότι θα τους λείψει η Μέρκελ οι περισσότεροι ήταν ψηφοφόροι του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU), σε ποσοστό 63%. Εξάλλου μόνο το 2% των ψηφοφόρων του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συμμεριζόταν την ίδια άποψη.

Εκλογικό σύστημα

Τα μέλη του Μπούντεσταγκ εκλέγονται με μικτό εκλογικό σύστημα. Α' ψήφος: Τα 299 μέλη εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα από 299 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει τη μία έδρα της περιφέρειας. Β' ψήφος: Τουλάχιστον 299 μέλη εκλέγονται με σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης από 16 πολυεδρικές περιφέρειες, και η κατανομή των εδρών γίνεται με σύστημα Σαιντ-Λαγκού. Το εκλογικό όριο για είσοδο ενός κόμματος στο Μπούντεσταγκ είναι 5% για το σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης και 3 έδρες για το πλειοψηφικό σύστημα. Έστω ότι ένα πολιτικό κόμμα κέρδισε περισσότερες έδρες με το πλειοψηφικό (Α') από όσες δικαιούται βάσει της αναλογικής εκπροσώπησης (Β'), τότε θα του επιτραπεί να κρατήσει τις «παραπανίσιες έδρες». Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Εκλογικό Νόμο που ισχύει από το 2013, αν κάποια κόμματα κερδίσουν «παραπανίσιες έδρες» τότε στα υπόλοιπα κόμματα θα δοθούν «έδρες εξισορρόπησης», ώστε να πληρούνται οι αναλογίες της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων στο κοινοβούλιο. Συνεπώς, το Μπούντεσταγκ θα αποτελείται από τουλάχιστον 598 μέλη, συν τα πρόσθετα μέλη που θα μπουν στο κοινοβούλιο με έδρες «παραπανίσιες» ή «εξισορρόπησης».

Η προσέλευση στην ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Γερμανοί πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών. Τα ψηφοδέλτια έχουν δύο στήλες. Η πρώτη (Α') είναι κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων που διεκδικούν έδρα με το πλειοψηφικό σύστημα, και ο εκλογέας πρέπει να ψηφίσει έναν υποψήφιο. Η δεύτερη (Β') στήλη είναι κατάλογος με κλειστές λίστες υποψηφίων των κομμάτων που διεκδικούν έδρες αναλογικής εκπροσώπησης, και ο εκλογέας πρέπει να ψηφίσει ένα κόμμα. Δηλαδή, κάθε υποψήφιος πρέπει να ρίξει δύο ψήφους, μία Α' και μία Β'.

Οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου με επιστολική ψήφο.

Κατά την περίοδο μεταξύ των εκλογών, οι έδρες που κενώθηκαν πληρώνονται από υποψήφιο του ίδιου κόμματος. Οι έδρες ανεξάρτητων που κενώθηκαν, πληρώνονται με ειδικές εκλογές που διεξάγονται στην περιφέρειά τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.