ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Η εκδίκηση ενός πρώην πλανητάρχη - Δικαιώνεται για τον ρόλο των social media

Ντόναλντ Τραμπ: Η εκδίκηση ενός πρώην πλανητάρχη - Δικαιώνεται για τον ρόλο των social media
AP IMAGES

Ντόναλντ Τραμπ: Ο πρώην πλανητάρχης ανακοίνωσε την ίδρυση της δικής του πλατφόρμας social media, την ίδια ώρα που εκείνες που τον λογοκρίναν κατά την προεκλογική του εκστρατεία βρίσκονται σε... κρίση!

Αντιμετωπίστηκε ως παρίας από τα social media. Οι αναρτήσεις του στα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίθηκαν. Η εκδίκηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν άργησε να έρθει.

«Δημιούργησα τον Truth Social και τον όμιλο Trump Media and Technology για να αντισταθούμε στην τυραννία των γιγάντων της τεχνολογίας», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι ο νέος ιστότοπος θα λειτουργήσει εντός 2022 και μάλιστα θα γίνει προσπάθεια να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Η κίνηση αυτή του πρώην πλανητάρχη μόνο σε τυχαίο χρονικό διάστημα δεν ήρθε. Οι σκέψεις για να «τρέξει» από τώρα την προεκλογική του καμπάνια για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, σε συνδυασμό με την κρίση που βρίσκεται το Facebook, μαρτυρά πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να επιστρέψει όση λάσπη του πέταξαν τα «δημοκρατικά» social media και μάλιστα με έναν τρόπο που του αρμόζει: Εμφατικό.

Βλέπετε, ο Ντόναλντ Τραμπ δεχόταν απανωτά ban και διαγραφές αναρτήσεων χωρίς καμία ιδιαίτερη δικαιολογία, απλά πλήρωνε το τίμημα να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να τα... στρογγυλεύει ενώ το κύριο «αμάρτημά» του που δεν του συγχώρεσαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί, είναι και το μεγάλο του «όπλο»: Είναι Πατριώτης.

Την ώρα που στα social media μπορεί κανείς να δει άκομψες εικόνες, από πορνό μέχρι διαμελισμένα πτώματα, η αλήθεια του Τραμπ έπεσε... δύσπεπτη στον καθωσπρεπισμό και τον κομφορμισμό της Silicon Valley, την ώρα που επιτρέπει κάθε είδους χυδαιολογία στις πλατφόρμες της.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι Ταλιμπάν έχουν τεράστια παρουσία στο Twitter, μολαταύτα ο αγαπημένος σας Αμερικανός πρόεδρος φιμώνεται. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ που βλέπει τους φονταμενταλιστές του Αφγανιστάν που αποκεφαλίζουν γυναικόπαιδα να αναρτούν τις θέσεις τους σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η εφαρμογή για την πρόσβαση στον ιστότοπο είναι διαθέσιμη για προπαραγγελία στο App Store της Apple και η πιλοτική («beta») λειτουργία της θα αρχίσει για προσκεκλημένους χρήστες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας. Θα προσφερθεί επίσης συνδρομητική υπηρεσία βίντεο.

Facebook: Ο πολέμιος του Τραμπ σε κρίση

Και αν ο χειμαρρώδης λόγος του Ντόναλντ Τραμπ είναι για κάποιους «ευαίσθητους», μη αποδεκτός, τότε οι πληροφορίες που διέρρευσαν για το Facebook μέσω της Φράνσις Χόγκεν, της πρώην μηχανικού πληροφορικής, δείχνουν τους μηχανισμούς των «ισχυρών» για να φιλτράρουν τη... δημοκρατία!

Η Χόγκεν είναι πρώην υπεύθυνη προϊόντων που προσλήφθηκε από το Facebook για να προστατεύσει την πλατφόρμα από τις παρατυπίες εν όψει των εκλογών. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, ως μέρος της ομάδας Civic Integrity, ενός σχήματος περίπου 200 ατόμων που κλήθηκε να ασχοληθεί με ζητήματα που είχαν να κάνουν με εκλογές και προεκλογικές εκστρατείες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εργάστηκε ως υπεύθυνη προϊόντων στην ομάδα παραπληροφόρησης πολιτών του Facebook. Εγκατέλειψε την εταιρεία τον Μάιο μετά από περίπου δύο χρόνια.

Στα εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσε στη Wall Street Journal περιγράφει πώς οι κανόνες της εταιρείας ευνοούν τις ελίτ, πώς οι αλγόριθμοι προάγουν τη διχόνοια και πώς τα καρτέλ ναρκωτικών και οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν ανοιχτά τις υπηρεσίες του.

Είπε ότι είχε απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας της εταιρείας και την απροθυμία της να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες. Έκτοτε ζήτησε να μπει στο πρόγραμμα ομοσπονδιακής προστασίας για τους πληροφοριοδότες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Ναι, καρτέλ ναρκωτικών στο Facebook. O λόγος του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο ήταν το πρόβλημα...

Μια νομπελίστρια έγινε... σύμμαχος στον Ντόναλντ Τραμπ

Από την πρώτη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε λογοκρισία στις αναρτήσεις του, το Facebook και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ διερύγνυαν τα ιμάτιά τους πως με βάση του κανόνες της κοινότητας ο Αμερικανός Πρόεδρος τους παραβίαζε.

Όμως αντίθετη άποψη είχε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, που χαρακτήρισε το Facebook ως απειλή κατά της Δημοκρατίας!

Η δημοσιογράφος τόνισε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters πως ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι «μεροληπτικός απέναντι στα γεγονότα και δεν προστατεύει τους χρήστες από την διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης», προσθέτοντας πως «οι αλγόριθμοι του Facebook θέτουν σε προτεραιότητα την διάδοση ψευδών μαζί με οργή και μίσος απέναντι σε γεγονότα».

Τwitter: Ταλιμπάν «ναι», Τραμπ «όχι»

Μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο, ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter είχε μπλοκαριστεί, με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης να στοχοποιεί χωρίς απτή απόδειξη τον πρώην Πλανητάρχη. Κάτι που έκανε δηλαδή σε ολόκληρη την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, διαγράφοντας τη μια ανάρτηση μετά την άλλη, ενώ μπλόκαρε και τον λογαριασμό του!

Την ίδια ευαισθησία ωστόσο δεν φαίνεται να δείχνει το Twiiter στον επίσημο λογαριασμό των Ταλιμπάν που το 2001 αιματοκύλισαν τη Νέα Υόρκη και έχουν σπείρει στο Αφγανιστάν τον όλεθρο και τον θάνατο, φτάνοντας σε σημείο να αποκεφαλίσουν μια νεαρή αθλήτρια επειδή έπαιζε... βόλεϊ (!), αναρτώντας μάλιστα και τις συγκεκριμένες φωτογραφίες στο Facebook ως παραδειγματισμό σε όποια κοπέλα θέλει να αθληθεί.

Τι να περιμένουμε από το Truth Social

Την αλήθεια. Αφιλτράριστη, ωμή, αλλά την αλήθεια που πρεσβεύει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Για τόσο καιρό, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες καταπνίγουν τις συντηρητικές φωνές», ανέφερε ο γιος του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στο Fox News, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του τις εξελίξεις.

Γιατί είτε αγαπάς ή μισείς τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν γίνεται να μην παραδεχτείς πως είναι αληθινός.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να ακουστεί και η άλλη πλευρά, εκείνη που με κάθε τρόπο απέφευγαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί να ακουστεί. Η φωνή που η «Δημοκρατία» τους έκοβε σε κάθε ευκαιρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξέρει το δρόμο. Τον περπάτησε μόνος, όταν δεν τον πίστευε κανείς και τον έφτασε στον Λευκό Οίκο. Δύσκολο να μην τον βαδίσει ξανά για την επόμενη κορυφή που θα βάλει στόχο.

Ακόμα και αν χρειαστεί να τα βάλει με όλη την Silicon Valley...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.