ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Σουηδία: Νεκρός γνωστός ράπερ

Τραγωδία στη Σουηδία: Νεκρός γνωστός ράπερ
Ο νεαρός υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά την άφιξη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, γύρω στις 23.00 ώρα Σουηδίας.
pixabay

Θεωρείτο ένα από τα αστέρια της σουηδικής χιπ χοπ: ο Einar, ένας Σουηδός ράπερ ηλικίας 19 ετών τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη Στοκχόλμη, μια υπόθεση που προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αύξηση των περιστατικών ένοπλων ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών.

Το έγκλημα σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά επιθέσεων, απαγωγών και εγκληματικών υποθέσεων τα τελευταία χρόνια, που αποτυπώνουν την ολοένα και αυξανόμενη βία στη σκηνή της σουηδικής "gangsta rap".

Ο Νιλς Κουρτ Έρικ Έιναρ Γκρένμπεργκ, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, είχε πέσει θύμα απαγωγής το 2020. Αυτή τη φορά τον πυροβόλησαν πολλές φορές, έξω από ένα κτίριο στη συνοικία Χάμαρμπι Σβεστάντ.

Τον βρήκαν σοβαρά τραυματισμένο. Ο νεαρός υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά την άφιξη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, γύρω στις 23.00 ώρα Σουηδίας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόβε Χαγκ, ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της Στοκχόλμης.

Μια έρευνα ξεκίνησε για δολοφονία και η αστυνομία παίρνει καταθέσεις από μάρτυρες για να ταυτοποιήσει έναν ή περισσότερους υπόπτους.

Τραγουδώντας ραπ στα σουηδικά, ο Einar ήταν ο πιο δημοφιλής καλλιτέχνης στο Spotify στη Σουηδία το 2019, τη χρονιά όπου κυκλοφόρησε επιτυχίες, όπως το "Katten i trakten" και το "Nu vi skiner".

Όμως, η επιτυχία ήρθε μαζί με έντονες αντιπαλότητες και συγκρούσεις με άλλους ντόπιους σταρ.

«Κατανοώ ότι αντιπροσώπευε πολλούς νέους. Είναι τραγικό που μια ακόμη ζωή χάθηκε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Χιλιάδες θαυμαστές και φίλοι του ράπερ ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα εκφράζοντας τη θλίψη τους.

«Ο Einar ήταν ένας αληθινός αδελφός για εμένα και πραγματικά θα μου λείψει. Μόλις κυκλοφορήσαμε τον πρώτο μας δίσκο την περασμένη εβδομάδα», έγραψε ο παραγωγός Trobi σε ένα σχόλιο στο Instagram.

«O Nise (υποκοριστικό του Nils), που είχαν την τιμή να γνωρίσω, ήταν ένας καλόκαρδος και αγαπητός νέος και έτσι θα σε θυμάμαι για πάντα», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τραγουδιστής Βίκτορ Λέξελ.

Πολλά τραγούδια του νεαρού καλλιτέχνη, που είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία, έκαναν αναφορά σε μια ζωή παραβατικότητας, μιλώντας για ναρκωτικά και όπλα.

Ο ράπερ βρισκόταν σε ανοικτή αντιπαράθεση με έναν άλλο εκπρόσωπο της σουηδικής ραπ, τον αντίπαλό του Yasin. Ο Yasin καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε φυλάκιση 10 μηνών για μια απόπειρα απαγωγής του Einar το 2020.

Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο απαγωγής είχε αποτύχει, ο Einar έπεσε θύμα απαγωγής λίγες εβδομάδες αργότερα, χωρίς να εμπλέκεται αυτή τη φορά ο Yasin.

Ένας άλλος ράπερ, ο Haval Khalil καταδικάστηκε σε κάθειρξη 2,5 ετών για αυτήν την υπόθεση, για συνέργεια σε απαγωγή και κλοπή. Η υπόθεση δικάζεται αυτή τη στιγμή σε δεύτερο βαθμό.

Σε πρώτο βαθμό, ο Einar είχε κληθεί να παραστεί στη δίκη ως ενάγων, όμως δεν είχε ποτέ παρουσιαστεί στο δικαστήριο, δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του Ρόντνεϊ Χάμφρεϊς. Είχε κληθεί εκ νέου να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα.

Ο 19χρονος, που είχαν εκδοθεί και σε βάρος του ασφαλιστικά μέτρα, θεωρείτο ύποπτος ότι είχε εμπλακεί σε μια επίθεση με μαχαίρι σε ένα εστιατόριο, στο κέντρο της Στοκχόλμης, πριν από κάποιες ημέρες, σύμφωνα με σουηδικά ΜΜΕ.

Το 2018, ένας άλλος Σουηδός ράπερ, ο λιγότερο γνωστός Rozh Shamal, δολοφονήθηκε σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης.

Τα τελευταία χρόνια, η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών και φονικών περιστατικών πυροβολισμών, που αποδίδονται σε μαφιόζικες συμμορίες.

Έως τις 15 Οκτωβρίου, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή τη χρονιά σε 273 περιστατικά με πυροβολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σήμερα, πολιτικοί αξιωματούχοι ζήτησαν την ανάληψη δράσης μπροστά στην κατάσταση.

«Είμαστε πάρα πολύ που βρισκόμαστε σε πένθος και βαρεθήκαμε αυτήν την παράλογη βία και θέλουμε να πολεμήσουμε την εγκληματικότητα των συμμοριών», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter η επικεφαλής του Κέντρου Άνι Λέεφ, ενώ η επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς Νοόσι Ντάγκοσταρ τάχθηκε υπέρ μια «πολιτικής ηγεσίας που θα επανακτήσει τον έλεγχο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Πού θα χτυπήσει η Τουρκία; Στοχεύει στο αδύνατο σημείο του Ελληνισμού

Άλεκ Μπάλντουιν: Η εξάντληση πριν το δυστύχημα, η σκηνή με τη σφαίρα και τα αναπάντητα ερωτήματα

Αιγάλεω: Με ματωμένα ρούχα στη ΓΑΔΑ ο 20χρονος μητροκτόνος - Τι είπε στους αστυνομικούς