ΚΟΣΜΟΣ

Άλεκ Μπάλντουιν: Συμπληρώνεται το παζλ- Ο βοηθός σκηνοθέτη, η άπειρη 20χρονη και το θανάσιμο λάθος

O Άλεκ Μπάλντουιν
O Άλεκ Μπάλντουιν

Ο Άλεκ Μπάλντουιν νόμιζε ότι το όπλο ήταν ασφαλές πριν από τον θανατηφόρο πυροβολισμό, όπως φανερώνουν τα δικαστικά έγγραφα που αρχίζουν να ρίχνουν φως στην τραγωδία που εκτυλίχθηκε στα γυρίσματα της ταινίας Rust.

Το όπλο με το οποίο πυροβόλησε ο ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν στο πλατό, σκοτώνοντας μια γυναίκα, του δόθηκε από έναν βοηθό σκηνοθέτη ο οποίος του είπε ότι ήταν ασφαλές, δείχνουν τα δικαστικά αρχεία.

Ένα ένταλμα έρευνας που εκδόθηκε από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σάντα Φε και περιήλθε στην κατοχή του CNN αποκάλυψε ότι ο Μπάλντουιν έλαβε ένα από τα τρία prop guns όπως λέγονται τα όπλα που χρησιμοποιούνται στα γυρίσματα από τον βοηθό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Χολς.

Ο Χολς παρέδωσε το όπλο στον Μπάλντουιν και φώναξε «cold gun», που σημαίνει ότι το όπλο δεν είχε αληθινές σφαίρες, αναφέρει η ένορκη κατάθεση.

Φαίνεται όμως ότι ο υπεύθυνος οπλισμού της ταινίας Rust είχε τοποθετήσει τρία περίστροφα σε ένα μικρό συρόμενο πάγκο, για τις ανάγκες του γυρίσματος. Πιθανότατα όμως χωρίς να έχει επισημάνει με κάποιο τρόπο -μπορεί να μην γνώριζε και ο ίδιος- ότι τουλάχιστον ένα από τα όπλα ήταν γεμάτο με κανονικές σφαίρες.

Το όπλο που εκτόξευσε ο Μπάλντουιν χτύπησε την Χαλίνα Χάτσινς στο στήθος και τραυμάτισε τον σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα, που βρισκόταν πίσω της ενώ έκανε πρόβα της σκηνής, στον ώμο.

Μετά τη μεταφορά της με ελικόπτερο διαπιστώθηκε ο θάνατός της άτυχης γυναίκας στο νοσοκομείο. Ο ανακριτής δήλωσε στην ένορκη κατάθεση ότι ο βοηθός σκηνοθέτη δεν γνώριζε ότι το όπλο είχε σφαίρες όταν παρέδωσε το όπλο στον Μπάλντουιν.

Οι Αρχές ζήτησαν να κατασχεθούν όλα τα πυροβόλα όπλα και τα πυρομαχικά, οι κάμερες και ο εξοπλισμός υπολογιστών καθώς επίσης και τα ρούχα που φορούσαν οι ηθοποιοί τη στιγμή των γυρισμάτων. Ο εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη της κομητείας Σάντα Φε Χουάν Ρίος δήλωσε στο CNN νωρίτερα την Παρασκευή ότι το αίτημα για ένταλμα έρευνας έγινε δεκτό.

Η συντριβή του Μπάλντουιν

Η αιματοβαμμένη στολή του Μπάλντουιν θεωρείται επίσης ως αποδεικτικό στοιχείο μαζί με το όπλο. Πυρομαχικά και άλλα όπλα στήριξης αφαιρέθηκαν επίσης από το σετ από την αστυνομία. Ο διάσημος ηθοποιός είπε ότι συνεργάζεται πλήρως με την αστυνομία, ενώ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την τραγωδία τόνισε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει το «σοκ και τη θλίψη» του

«Δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσουν το σοκ και τη θλίψη μου σχετικά με το τραγικό δυστύχημα το οποίο αφαίρεσε τη ζωή από την Χαλίνα Χάτσινς, σύζυγο, μητέρα και συνάδελφο που θαυμάζαμε όλοι μας. Συνεργάζομαι πλήρως με την αστυνομία για τη διερεύνηση του συμβάντος ώστε να διαλευκάνουμε πώς έγινε αυτή η τραγωδία και είμαι σε επαφή με τον σύζυγό της, προσφέροντας την υποστήριξή μου στον ίδιον και την οικογένειά του».

Η 42χρονη Χάτσινς είχε καταγωγή απο την Ουκρανία και μεγάλωσε σε μια σοβιετική στρατιωτική βάση στον Αρκτικό Κύκλο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κίεβο και κινηματογράφο στο Λος Άντζελες και ανακηρύχθηκε «ανερχόμενο αστέρι» από το περιοδικό American Cinematographer το 2019. Ήταν διευθύντρια φωτογραφίας για την ταινία δράσης Archenemy του 2020, σε σκηνοθεσία Adam Egypt Mortimer.

Tα κενά ασφαλείας στα γυρίσματα

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, αρκετά μέλη του συνεργείου της ταινιας Rust είχαν αποχωρήσει ώρες πριν από την τραγωδία, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας στο πλατό στο Bonanza Creek Ranch κοντά στη Σάντα Φε. Ανησυχούσαν μεταξύ άλλων για τις διαδικασίες ασφάλειας των όπλων, αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την Covid -19 που δεν τηρούνταν στη διάρκεια των γυρισμάτων.

Μέλη του σωματείου παραπονέθηκαν επίσης ότι τους είχαν υποσχεθεί δωμάτια ξενοδοχείων στη Σάντα Φε, αλλά μόλις ξεκίνησαν τα γυρίσματα του γουέστερν, έπρεπε να οδηγούν κάθε πρωί 80 χιλιόμετρα από το Αλμπουκέρκι.

Εν τω μεταξύ, το BBC έχει αποκτήσει ένα έγγραφο που δείχνει ποια μέλη του "καστ" ήταν καταχωρημένα να είναι στα γυρίσματα εκείνη την ημέρα.

Κατονομάζει μία γυναίκα επικεφαλής για τα όπλα (armourer) - το μέλος του συνεργείου δηλαδή που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων. Σύμφωνα με το ΒΒC είναι ένα κορίτσι γύρω στα 20 που πρόσφατα ανέλαβε αυτόν τον ρόλο για πρώτη φορά.

Ο 60χρονος Μάικ Τρίσταν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος επι δεκαετίες για τα όπλα στις ταινίες, μίλησε στην DailyMail γι αυτά που θα έπρεπε να γίνουν σωστά. «Η δουλειά του «armourer» είναι να ελέγχει τα όπλα πριν αυτά χρησιμοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια φροντίζουν ότι ο ηθοποιός στέκεται σε ένα σημάδι και δεν στρέφει ποτέ το όπλο στο επιτελείο ή τους ηθοποιούς. Το μοντάζ κάνει όλη τη δουλειά, να φαίνεται σαν να σημαδεύουν τον συμπρωταγωνιστή τους».

Το όπλο με το οποίο πυροβόλησε ο Μπάλντουιν περιείχε μία μόνο σφαίρα, σύμφωνα με ένα email που έστειλε η Διεθνής Συμμαχία Υπαλλήλων Θεατρικής Σκηνής στα μέλη της, αναφέρει το Variety.

Στην ταινία Rust, ο Μπάλντουιν πρωταγωνιστούσε ως παράνομος του οποίου ο εγγονός καταδικάστηκε σε απαγχονισμό για έναν φόνο κατά λάθος. Ο ηθοποιός είναι περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του ως Jack Donaghy στην κωμική σειρά 30 Rock του NBC και για την ερμηνεία του ως Ντόναλντ Τραμπ στα σκετς της εκπομπής Saturday Night Live.

Ανάλογα περιστατικά στα κινηματογραφικά πλατό είναι εξαιρετικά σπάνια. Πραγματικά πυροβόλα όπλα χρησιμοποιούνται συχνά σε γυρίσματα είναι γεμάτα όμως με κενά φυσίγγια που δημιουργούν λάμψη και κρότο χωρίς να εκτοξεύουν βλήματα.

Το 1993 ο Μπράντον Λι - ο 28χρονος γιος του αείμνηστου σταρ των πολεμικών τεχνών Μπρους Λι - πέθανε στο πλατό αφού πυροβολήθηκε κατά λάθος με ένα όπλο, ενώ γύριζε μια σκηνή θανάτου για την ταινία The Crow. Το όπλο είχε γεμιστεί κατά λάθος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στο Πέραμα: Ένας νεκρός και 7 τραυματίες από την αιματηρή συμπλοκή της ομάδας ΔΙΑΣ με αγνώστους

Γλυκά Νερά: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη ζωή του πιλότου- «Είχαμε σχέση με τον Μπάμπη»

Δήμητρα Παπανδρέου: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυστηρά ακατάλληλος – Το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ