ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα-σοκ της Daily Mail: Αλωνίζουν οι έμποροι ναρκωτικών στο Instagram - Θύματα ακόμη και 13χρονα

Έρευνα-σοκ της Daily Mail: Αλωνίζουν οι έμποροι ναρκωτικών στο Instagram - Θύματα ακόμη και 13χρονα

Έμποροι ναρκωτικών κάνουν περιουσίες πουλώντας τα προϊόντα τους στο Διαδίκτυο... και στοχεύουν ακόμη και παιδιά μέσω Instagram, αποκαλύπτει έρευνα της Daily Mail που προκαλεί σοκ.

Εκατοντάδες έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν το Instagram για να πουλήσουν κάνναβη ακόμη και σε παιδιά, σε μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με έρευνα της Daily Mail.

Το πρόβλημα στον ιστότοπο που ανήκει στο Facebook γιγαντώθηκε εν μέσω lockdown, προκαλώντας ανησυχία ότι το φάρμακο θα προκαλέσει μια «ωρολογιακή βόμβα ψύχωσης».

Ένας βαρόνος ναρκωτικών που καυχιόταν ότι είχε απαγάγει και είχε κόψει τα δάχτυλα ενός πελάτη του, είναι μεταξύ των εμπόρων που χρησιμοποιούν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης για να κερδίζει εκατομμύρια λίρες τον χρόνο, αποκάλυψαν undercover δημοσιογράφοι.

Πακέτα κάνναβης σε...συσκευασίες παιδικών γλυκών

Οι έμποροι, ορισμένοι με σχεδόν 30.000 ακόλουθους, προωθούν τα προϊόντα τους με δελεαστικές φωτογραφίες κάνναβης συσκευασμένες ως παιδικά γλυκά και στη συνέχεια κανονίζουν πωλήσεις μέσω υπηρεσιών ιδιωτικών μηνυμάτων.

Η σελίδα "Bezzle710" στο Instagram λόγου χάρη, διευθύνεται από έναν έμπορο με έδρα το Λιντς και περιλαμβάνει ανοιχτές φωτογραφίες με άνθη κάνναβης που καλλιεργούνται και διαφημίσεις για δελεαστικά «πακέτα» προϊόντων σε επαγγελματικές, κομψές συσκευασίες.

Όταν οι δημοσιογράφοι της Mail παρουσιάστηκαν ως 16χρονoι έφηβοι για να επικοινωνήσουν με τους «εμπόρους» του Instagram,εκείνοι ήταν στην ευχάριστη θέση να πουλήσουν την πραμάτεια τους.

Περηφανεύονταν μάλιστα για «τρελές ποιότητες» που θα τους «απογείωναν». Κάποιος απο όλους μάλιστα τους υποσχέθηκε «δώρα» αν στρατολογούσαν τους συμμαθητές τους ως πελάτες.

Τα προϊόντα που προσφέρονται περιλαμβάνουν γλυκά με επένδυση κάνναβης με ισχύ ίση με 50 «τσιγαριλίκια», τα οποία η αστυνομία έχει προειδοποιήσει ότι προκαλούν «σημαντική βλάβη».

Τα γλυκά έχουν οδηγήσει εκατοντάδες παιδιά –κάποια ακόμα στο δημοτικό– να μεταφερθούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ταχυπαλμία, κρίσεις πανικού, ανεξέλεγκτους εμετούς, παράνοια και παραισθήσεις.

Το εμπόριο κάνναβης εκτοξεύθηκε εν μέσω lockdown

Οι ειδικοί είπαν στη Mail ότι οι έμποροι ναρκωτικών είχαν πλέον «μετατοπιστεί από τις γωνιές των δρόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» λόγω της ευκολίας πώλησης στο διαδίκτυο. Η διαφήμιση σε πλατφόρμες όπως το Instagram τους δίνει μεγαλύτερη νομιμότητα και τους επιτρέπει να «χτίσουν μια μάρκα και μία συγκεκριμένη ταυτότητα».

Ένας σύμβουλος ψυχίατρος – που χαιρέτισε την έρευνα της Mail – προειδοποίησε ότι το εμπόριο κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας «εκτοξεύθηκε» κατά τη διάρκεια του lockdown, οδηγώντας τους νέους σε «ψύχωση, κατάθλιψη, άγχος, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία».

Υπολογίζεται ότι το 8% των μαθητών έχει κάνει χρήση κάνναβης, με αποτέλεσμα σχεδόν 13.000 άτομα κάτω των 18 ετών να έχουν χρειαστεί θεραπεία πέρυσι. Ανάμεσά τους περισσότερα από 1000 έφηβοι, ηλικίας 13 ετών και κάτω.

Η παράνομη αγορά κάνναβης του Ηνωμένου Βασιλείου αποτιμάται μεταξύ 2-2,6 δισεκατομμυρίων λιρών. Ήδη από το 2014, μία στις τέσσερις πωλήσεις πραγματοποιείται διαδικτυακά. Το ποσοστό αυτό πλέον πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ο αλγόριθμος του Instagram τροφοδοτεί το εμπόριο

Οι πιθανοί αγοραστές που αναζητούν εμπόρους κάνναβης συνδέονται με ακόμη περισσότερους εμπόρους.

Οι συσκευασίες είναι συχνά σχεδιασμένες με βάση γνωστές φίρμες για να προσελκύσουν τους νέους και περιλαμβάνουν χαρακτήρες όπως ο Postman Pat και ο Ρομπέν των Δασών, καθώς και πατατάκια Monster Munch και παγωτό Ben and Jerry.

Εξειδικευμένες εταιρείες μάρκετινγκ βοηθούν ανοιχτά τους εμπόρους να δημιουργήσουν ελκυστικά πακέτα για την ισχυρή κάνναβη τους για να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις.

Ο βαρόνος ναρκωτικών Selamet Mehmetaj, με το παρατσούκλι «Ο Διάβολος», (Πάνω) είναι ένας διαβόητος έμπορος που χρησιμοποιεί το Instagram για να πουλάει κάνναβη.

Kυκλοφορεί με μία Mercedes-Benz 50.000 λιρών χωρίς μπροστινή πινακίδα και συμφωνεί να συναντάει νέους πελάτες, αφού επικοινωνούν μαζί του μέσω της ανώνυμης σελίδας στο Instagram, όπου διαφημίζει την επιχείρησή του.

O έμπορος ναρκωτικών απο την ΑλβανίαDaily Mail

Ο Mehmetaj, ο οποίος κατάγεται από την πόλη Tropoja της βόρειας Αλβανίας, έχει αναπτύξει μια ακμάζουσα «αυτοκρατορία ναρκωτικών» στο Ηνωμένο Βασίλειο – και έναν μεγάλο αριθμό ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να την προωθήσει.

Στη σελίδα του στο Instagram με τίτλο «Albanian Blood», ο «Διάβολος», ο οποίος κερδίζει εκατομμύρια από την επιχείρησή του στο εμπόριο ναρκωτικών επιδεικνύει τα εργαστήρια κάνναβης και δημοσιεύει βίντεο για να τονίσει ποια είδη είναι διαθέσιμα, ενθαρρύνοντας τους νέους πελάτες να έρθουν σε επαφή.

Το Instagram κατέβασε τη σελίδα μετά από επικοινωνία με την Daily Mail.

SpaceshakeUK

27.000 ακόλουθοι

Διαφημίζει μια σειρά από βρώσιμα είδη κάνναβης, όπως το Lucky Charms και τα ζαχαρωτά με γεύση φρούτων που διατίθενται στο εμπόριο με το σύνθημα: «Έχετε πάει ποτέ στο διάστημα;»

Όταν ένας μυστικός δημοσιογράφος της Daily Mail επικοινώνησε για να ρωτήσει «τι υπάρχει στο μενού;» απάντησαν με ένα χαμογελαστό emoji και έναν σύνδεσμο προς μια ομάδα Telegram [μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά] λέγοντας: «Εγγραφείτε στη συνομιλία για να δείτε το μενού μας και να κάνετε παραγγελίες».

O «Διάβολος» διαφημίζει ναρκωτικά μέσω ίντερνετDaily Mail

Η ομάδα ήταν γεμάτη με μια ιλιγγιώδη σειρά προϊόντων, για τα οποία ο διαχειριστής είπε ότι είχαν ποιότητα «έντεκα στα δέκα» και ότι «αν δεν είναι στο πάνω ράφι, δεν το πουλάμε αδερφέ». Αφού ο ρεπόρτερ έκανε μια παραγγελία, ο διαχειριστής του είπε ότι έκανε πάρα πολύ καλά και ότι δεν ήταν πρόβλημα που ο αγοραστής ήταν μόλις 16 ετών.

Πηγή: Daily Mail

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Θα «αυτοκτονήσει» η Τουρκία; Αν το κάνει, θα τη στείλουμε πίσω στο 19ο αιώνα

Καταδίωξη - Πέραμα: Οι αντικρουόμενες καταθέσεις και τα ερωτήματα

Καιρός – Μαρουσάκης: Το «ατμοσφαιρικό βουνό» φέρνει άστατο καιρό – Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις