ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Βρέφη πωλούνται... για 500 δολάρια από οικογένειες που λιμοκτονούν

Aγοραπωλησίες βρεφών στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει το ΒΒC
Aγοραπωλησίες βρεφών στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει το ΒΒC
BBC

Αγοραπωλησίες βρεφών στο πολύπαθο Αφγανιστάν αποκαλύπτει ρεπορτάζ του BBC. Oικογένειες που δοκιμάζονται απο την πείνα αναγκάζονται να πουλήσουν τα ίδια τους τα παιδιά, για να επιβιώσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Μία δραματική ιστορία απο το δοκιμαζόμενο Αφγανιστάν φέρνει στο φως το δίκτυο ΒΒC. Oι ρεπόρτερ του δικτύου εντόπισαν έξω απο τη Χεράτ δύο γονείς που αναγκάστηκαν να κάνουν το αδιανότητο.

Πούλησαν ένα από τα παιδιά τους για να μπορέσουν να ταϊσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μία ιστορία που φαίνεται πως δεν ειναι η μοναδική. Τα στοιχεία τους δεν δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους.

«Τα άλλα μου παιδιά πέθαιναν από την πείνα και έτσι χρειάστηκε να πουλήσουμε την κόρη μου. Πώς μπορώ να μην νιώθη θλίψη, είναι παιδί μου. Μακάρι να μην έπρεπε να το κάνω» λέει η μητέρα στην κάμερα του BBC. O σύζυγός της εργαζόταν ως συλλέκτης απορριμμάτων, αλλα πλέον δεν κερδίζει καθόλου χρήματα.

«Λιμοκτονούμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αλεύρι, δεν έχουμε λάδι στο σπίτι, δεν έχουμε τίποτα. Η κόρη μου δεν ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον της. Δεν ξέρω πώς θα νιώσει. Έπρεπε όμως να το κάνουμε» λέει ο συντετριμμένος πατέρας.

Όταν η μικρή αρχίσει να περπατάει, ο άνδρας που την αγόρασε θα την παρει μακριά απο το πατρικό της. Έχει ήδη πληρώσει ένα μέρος από το συνολικό ποσό των 500 δολαρίων, χρήματα που θα βοηθήσουν την οικογένεια να τα βγάλει πέρα για λίγους μήνες.

Ο «αγοραστής» υποσχέθηκε στους γονείς ότι η μικρή θα παντρευτεί κάποια μέρα το γιό του, κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος, λέει η ρεπόρτερ Yogita Limaye του BBC.

Yπάρχουν και άλλες οικογένειες που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα παιδιά τους, σε μία λύση απελπισίας για να ζήσουν οι υπόλοιποι. Γονείς πλησίασαν ακόμη και την ομάδα του ΒBC για να τους ρωτήσουν αν ενδιαφέρονται να αγοράσουν βρέφη και παιδιά, στην αφγανική επαρχία.

«Η απελπισία και η κρίση που μαστίζουν τους ανθρώπους εδώ είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια» καταλήγει η δημοσιογράφος. Δεν υπάρχει χρόνος για να αποφασίσει η πολιτισμένη Δύση τι θα κάνει με το Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί δεν μπορούν να περιμένουν αν ο κόσμος θα αναγνωρίσει ή όχι την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, για να φθάσει εδώ η βοήθεια. Το BBC ανέφερε την αγοραπωλησία παιδιών στο Αφγανιστάν στην αρμόδια ομάδα προστασίας παιδιών της Unicef.

Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με τη χώρα να βιώνει απότομη επιδείνωση της κατάστασης από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο.

Τα διεθνή κεφάλαια που στήριζαν την εύθραυστη οικονομία της χώρας έχουν σταματήσει καθώς ο πλανήτης συζητά πώς να αντιμετωπίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκδώσει μια αυστηρή προειδοποίηση - ότι εκατομμύρια θα πεθάνουν εάν η επείγουσα βοήθεια δεν φτάσει σύντομα στη χώρα.

Στο δραματικό βίντεο, η Yogita Limaye του BBC ταξιδεύει σε ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Χεράτ, στα δυτικά της χώρας, και σε αγροτικές περιοχές έξω από την πόλη, και γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της δραματικής κατάστασης που βιώνουν εκατοντάδες οικογένειες.

Πηγή:ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: «Λιποθυμούσε στις σκάλες και έλεγε, όχι ακόμη», αποκαλύπτει ο Γιώργος Λιάνης

Πέραμα: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία - Το μυστήριο με το Skoda - «Νομίζαμε ότι είναι της Ασφάλειας»

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά