ΚΟΣΜΟΣ

SOS από τους ειδικούς για το Instagram: Είναι επικίνδυνο για τους εφήβους με διατροφικές διαταραχές

Έφηβη ποζάρει για σέλφι
Έφηβη ποζάρει για σέλφι
AP

Το Instagram «βομβαρδίζει» τα ανορεξικά κορίτσια με εικόνες εξαιρετικά αδύνατων γυναικών λένε οι ειδικοί που προειδοποιούν ότι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται από την εφαρμογή, κινδυνεύει να βλάψει ανεπανόρθωτα τα κορίτσια με διατροφικές διαταραχές.

Το Instagram τροφοδοτεί γυναίκες και κορίτσια που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές με εικόνες και βίντεο εξαιρετικά αδύνατων ανθρώπων -ακόμη και κάποιων που πάσχουν από ανορεξία-σύμφωνα με έρευνα της μητρικής εταιρείας της εφαρμογής, Facebook.

Εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν στη New York Post αποκάλυψαν ότι ο αλγόριθμος του Instagram επιμελείται επιλογές με βάση τις αναζητήσεις και τις προτιμήσεις των χρηστών που εκφράζουν ενδιαφέρον για δίαιτα, απώλεια βάρους και αδυνάτισμα.

Οι ερευνητές του Instagram διεξήγαγαν φέτος ένα πείραμα στο οποίο πληκτρολόγησαν όρους όπως #skinny και #thin (κοκκαλιάρικος και αδύνατος) και στη συνέχεια προσφέρθηκαν να περιηγηθούν σε άλλους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν επικίνδυνα αδυνατισμένες γυναίκες και κορίτσια.

Μερικά από τα ονόματα λογαριασμών περιλαμβάνουν λέξεις όπως "skinandbones_", "applecoreanorexic" και "skinny._.binge". Οι ειδικοί στις διατροφικές διαταραχές λένε ότι είναι ανθυγιεινό για νεαρά κορίτσια και γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία και βουλιμία να εκτίθενται σε εικόνες ατόμων με παρόμοιες παθήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τις ανασφάλειες που σχετίζονται με το σώμα τους και τη στρεβλή εικόνα που έχουν για την εικόνα τους.

Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτό που είναι γνωστό ως «thinspo» - το οποίο είναι συντομογραφία του όρου «thinspiration». Στη διαδικτυακή γλώσσα, το «thinspiration» είναι ένας συνδυασμός των λέξεων «thin» (λεπτός) και «inspiration» (έμπνευση) Η ιδέα πίσω από το «thinspo» είναι να παρακινήσει νεαρά κορίτσια και γυναίκες να χάσουν ακόμη περισσότερο βάρος ή να παραμείνουν αδύνατες.

skinny-girls.jpg

Σε μια προφανή προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πολλαπλασιασμό των εικόνων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις διατροφικές διαταραχές, το Instagram έχει επισυνάψει δηλώσεις αποποίησης ευθύνης και προειδοποιήσεις για πιθανό περιεχόμενο που θα μπορούσε να θεωρηθεί προβληματικό.

«Ακόμα και τα άτομα με νευρική ανορεξία μπορούν να αναγνωρίσουν ότι ένα άτομο είναι πολύ αδύνατο - αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο στοιχείο αυτής της εικόνας που τους αρέσει», λέει η δρ Andrea D. Vazzana, ψυχολόγος στο σύστημα Υγείας Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η Vazzana είπε ότι το 99% των ασθενών της ανέφεραν ότι η κατάστασή τους επηρεάστηκε κατά κάποιο τρόπο από την παρατεταμένη έκθεση σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το TikTok.

Τα άτομα που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές λέει είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις εικόνες μοντέλων. Κάποιος που πάσχει από ανορεξία μπορεί να δει τα ζυγωματικά ενός μοντέλου και να επιδιώξει να χάσει ακόμη περισσότερο βάρος για να μιμηθεί τον σωματότυπό του.

Τον περασμένο μήνα, η πληροφοριοδότης Φράνσις Χάουγκεν διέρρευσε έγγραφα στη Wall Street Journal που έδειχναν ότι τα στελέχη του Facebook γνώριζαν την πιθανή βλάβη που προκαλούσε στα νεαρά κορίτσια η παρατεταμένη έκθεση στο Instagram.

Παρά την εσωτερική έρευνα της εταιρείας ωστόσο, το Instagram συνέχισε να προσθέτει φίλτρα επεξεργασίας ομορφιάς που οι ειδικοί λένε ότι εντείνoυν τις ανασφάλειες που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, αυξάνοντας ακόμη και τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Η Χάουγκεν που λέει ότι έφυγε από την εταιρεία αηδιασμένη, κατηγόρησε τα πρώην αφεντικά της ότι βάζουν τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια και ότι είναι ανέντιμα στον δημόσιο αγώνα ενάντια στο μίσος και την παραπληροφόρηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η Ελλάδα αποχαιρετά την Φώφη Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά: Με τρεις σημαίες καλυμμένο το φέρετρο με τη σορό για το λαϊκό προσκύνημα

Τραγικός θάνατος 7χρονου στις ΗΠΑ: Τον κατασπάραξε ο σκύλος που είχε σώσει η οικογένειά του