ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στο θρίλερ με τον «νεκρό Ερντογάν» - Οι φωτογραφίες που το... πιστοποιούν

Τέλος στο θρίλερ με τον «νεκρό Ερντογάν» - Οι φωτογραφίες που το... πιστοποιούν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρέσβης του Κατάρ
Twitter / Τουρκική προεδρία

Με κάθε τρόπο προσπαθούν στην τουρκική προεδρία να αποδείξουν ότι ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν είναι... ολοζώντανος και μάλιστα πολύ καλά στην υγεία του μετά τον σάλο που προκλήθηκε με το hashtag #ölmüş (νεκρός) στο Twitter.

Αναστάτωση έχει προκληθεί από το πρωί στη γείτονα χώρα μετά το hashtag #ölmüş στο Twitter, που σημαίνει νεκρός και το οποίο αφορά στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η υγεία του οποίου απασχολεί τον τελευταίο καιρό τα αντιπολιτευτικά Μέσα Ενημέρωσης. Τα tweet ανέφεραν ότι ο Ερντογάν δεν βρίσκεται εν ζωή, με την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης να είναι άμεση.

Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter, βίντεο από την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα, με τη σύζυγό του Εμινέ.

Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε η τουρκική προεδρία, η οποία με tweets της δημοσιοποίησε φωτογραφίες του Ερντογάν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με πρέσβεις και συγκεκριμένα με τον πρέσβη της Λιθουανίας, της Μογγολίας, της Ουκρανίας και του Κατάρ.

Διώξεις σε 30 χρήστες του Twitter

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας ξεκίνησε έρευνα κατά 30 χρηστών του Twitter, για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με την υγεία του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε ότι το hashtag «#dead» είχε δημιουργηθεί από τα εν λόγω 30 άτομα. «Κάτω από το προαναφερθέν hashtag εντοπίστηκαν 30 άτομα, τα οποία κρίθηκε ότι μοιράστηκαν παραπληροφόρηση και περιεχόμενο χειραγώγησης, καθώς και περιεχόμενο που προσβάλλει, χλευάζει, και υβρίζει τον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχουν κινηθεί οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες εναντίον τους», αναφέρει η ανακοίνωση της Ασφάλειας.

Αγωγή από τον Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, όπως αναφέρει η haberler, προχώρησε σε αγωγή κατά των συγκεκριμένων χρηστών που διέσπειραν αυτές τις πληροφορίες.

Το tweet που... άναψε φωτιές

Τις τελευταίες ώρες χρήστες του Twitter παρουσίαζαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει χάσει τη ζωή του μετά από εγκεφαλικό. Παράλληλα, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έσπευσαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια εξαπολύοντας επίθεση στα «τρολ του διαδικτύου».

Τη «φιτιλιά» έβαλε βουλευτής του κόμματος CHP (το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία) σύμφωνα με τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστεί εγκεφαλικό και η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή.

Ο Aykut Erdoğdu στην ανάρτησή του στο Twitter την οποία δεν έχει αποσύρει, έγραψε ότι «τα μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Ερντογάν επιμένουν… Η πολιτική ζωή μου έχει αναλωθεί στον αγώνα κατά του Ερντογάν. Υπέστην κατά συρροήν αδικίες με μηνύσεις του Ερντογάν σε βάρος μου. Η μόνη μου ευχή είναι ο Ερντογάν να συμμετέχει στις εκλογές υγιής και να κριθεί από τους πολίτες στην κάλπη».

Ακολούθησε σειρά αναρτήσεων στο Twitter οι οποίες, όπως γράφει σήμερα, Τετάρτη, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Akit έφεραν στα trends της Τουρκίας το hashtag #ölmüş (μτφ. νεκρός στα τουρκικά).

Η εφημερίδα «δείχνει» ως υπαίτιο «τον στρατό των τρολ» τα οποία καταγγέλλει ότι «έχασαν κάθε ίχνος ανθρωπιάς» προχωρώντας σε μια «σκανδαλώδη προπαγάνδα» σε βάρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η χώρα έχει αναπτυχθεί κάτω από την στιβαρή ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Η φημολογία αυτή, πάντως, αναπτύχθηκε λίγες ώρες μετά το τελευταίο βίντεο το οποίο φέρεται να εμφανίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δυσκολεύεται να περπατήσει, σέρνοντας με δυσκολία τα πόδια του.