ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τι θα συμβεί αμέσως μόλις πεθάνει η Ελισάβετ - «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»

H Bασίλισσα Ελισάβετ
H Bασίλισσα Ελισάβετ

Τι θα συμβεί όταν φύγει από το προσκήνιο η βασίλισσα Ελισάβετ; Η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία βρίσκεται στο θρόνο για τόσο μεγάλο διάστημα που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, χωρίς τη «Λίλιμπετ» στο τιμόνι.

Στο Λονδίνο ελάχιστοι είναι εκείνοι που μιλάνε ανοικτά για το «θάνατό» της Βασίλισσας, ένα θέμα που βγαίνει εκτός των γραμμών του αυστηρού βρετανικού πρωτοκόλλου. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο φουντώνουν οι φήμες για την υγεία της, καθώς η 95χρονη μονάρχης ακυρώνει τη μία εκδήλωση μετά την άλλη.

Η πάντα δραστήρια και αεικίνητη βασίλισσα Ελισάβετ φαίνεται πως δυσκολεύεται να εκπληρώσει το τελευταίο διάστημα τα καθήκοντά της, θλιμμένη προφανώς από την πρόσφατη απώλεια του συζύγου της, αλλά και καταβεβλημένη από μία πολυετή και γεμάτη θητεία που σημαδεύτηκε από ιστορικές αλλαγές στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά και προσωπικές απώλειες.

H βασιλική οικογένεια της ΒρετανίαςΑ.Ρ

Φέτος, για πρώτη φορά μετά από 74 ολόκληρα χρόνια, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ η «Λίλιμπετ» όπως την αποκαλούσε χαϊδευτικά ο πρίγκιπας Φίλιππος, δεν γιόρτασε την επέτειο γάμου της με τον αγαπημένο της σύζυγο. Ο δούκας του Εδιμβούργου έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο.

Η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και η μακροβιότερη βασίλισσα παγκοσμίως, έγινε μάρτυρας, κατά τα πρώτα χρόνια που ήταν στο θρόνο, του μετασχηματισμού της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Κοινοπολιτεία των Εθνών.

Ακολούθησε η Κρίση στο Σουέζ, η Σύγκρουση των Φώκλαντ, ο πόλεμος του Κόλπου και γεγονότα ιστορικής σημασίας για τη χώρα, όπως το Brexit. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελισάβετ δέχθηκε πολλές επικρίσεις, αλλά παράλληλα χειρίστηκε δύσκολα οικογενειακά θέματα, σκάνδαλα και κρίσεις, όπως ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και το πολύκροτο «διαζύγιο» του αγαπημένου της εγγονού Χάρι με το παλάτι.

Παράλληλα δημιούργησε νέες πρακτικές για τη μοναρχία και έκανε βήματα για να εκσυγχρονίσει το θεσμό. Η βασίλισσα Ελισάβετ φημίζεται για την καλή κατάσταση της υγείας της και παρά την προχωρημένη ηλικία της, εκτελεί αδιαλείπτως τα δημόσια καθήκοντά της.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, αναγκάστηκε να ακυρώσει σημαντικά ταξίδια και προγραμματισμένες ομιλίες, από τη Β. Ιρλανδία και την Σύνοδο για το Κλίμα στη Γλασκώβη, μέχρι την πρόσφατη τελετή για την Ημέρα Μνήμης στο κενοτάφιο του Λονδίνου, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο «ημερολόγιό» της.

Σε διακοπές στη Σκωτία το 1960Α.Ρ

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απανωτές ακυρώσεις και η απουσία της από σημαντικά γεγονότα και επετείους αναζωπύρωσαν τα σενάρια διαδοχής. Ο βρετανικός Τύπος έγραψε οτι για όσο χρόνο η μονάρχης θα αναπαύεται, 7 μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αναλάβουν τα καθήκοντά της.

Εκτός από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του Σόφι, ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον όπως και η σύζυγός του Καρόλου, Καμίλα, δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν «όσο χρειαστεί», μέχρι την άνοιξη.

Η επιχείρηση London Bridge

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Γέφυρα του Λονδίνου (London Bridge) δημιουργήθηκε από αξιωματούχους, αλλά και την ίδια τη μονάρχη για να προετοιμάσει τους πάντες, ανάμεσά τους τον πρωθυπουργό της χώρας και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση θανάτου της.

Περιγράφει τα σχέδια για το τι θα συμβεί άμεσα όταν «φύγει», τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον, πώς θα αλλάξει δηλαδή η βασιλική γραμμή διαδοχής με τον πρίγκιπα Κάρολο να παραλαμβάνει τη σκυτάλη και τους αυστηρούς κανόνες για το πώς θα ενημερωθεί το κοινό για τη θλιβερή είδηση.

Η τεράστια επιχείρηση ασφαλείας που θα θέσει σε εφαρμογή το Λονδίνο για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών του θανάτου της Βασίλισσας περιλαμβάνει επίσημα… μπλακ άουτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαγόρευση των retweets.

H Βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει την επέτειο ενθρόνισής της το 2012Α.Ρ

Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση παίζει η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αλλαγή της επίσημης ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας σε μαύρο φόντο, με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει τον θάνατο της Βασίλισσας. Η κυβερνητική ιστοσελίδα gov.uk και όλες οι κυβερνητικές σελίδες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα εμφανίσουν ένα μαύρο μπάνερ.

Δεν θα δημοσιεύεται περιεχόμενο και τα retweets θα απαγορεύονται, εκτός κι αν διαγραφούν από τον επικεφαλής επικοινωνίας της κυβέρνησης. Τα έγγραφα παρουσιάζουν σχέδια για τη μεταφορά του φέρετρου της βασίλισσας με πομπή από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουέστμινστερ, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα επι 23 ώρες την ημέρα για τρεις μέρες. Εισιτήρια για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα εκδίδονται μόνο για τους VIP.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά το θάνατό της και θα κηρυχθεί ως «ημέρα εθνικού πένθους», αλλά δεν θα είναι επίσημη αργία. Ο πρώτος αξιωματούχος που θα ασχοληθεί με την είδηση του θανάτου της θα είναι ο ιδιωτικός γραμματέας της, Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα όταν ο προκάτοχός του συνταξιοδοτήθηκε το 2017.

Λονδρέζοι συνωστίζονται για να δουν τη ΒασίλισσαΑ.Ρ

Είναι ο άνθρωπος που τις αμέσως επόμενες ώρες μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, θα πραγματοποιήσει έναν «καταιγισμό κλήσεων» για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και ένας αριθμός ανώτερων υπουργών και αξιωματούχων ότι «έπεσε η London Bridge».

Το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία στο Λονδίνο, θα κοινοποιήσει στη συνέχεια τα νέα στις 15 κυβερνήσεις, όπου η Βασίλισσα είναι επίσης αρχηγός κράτους. Θα ενημερωθούν επίσης άλλα έθνη της Κοινοπολιτείας, όπου παραμένει συμβολικά επικεφαλής.

Όλα αυτά θα γίνουν πριν μάθουμε εμείς, το ευρύ κοινό, ότι πέθανε. Μια άλλη ανακοίνωση θα δημοσιευτεί ταυτόχρονα στην Ένωση Τύπου και στα ΜΜΕ του υπόλοιπου κόσμου. Εκείνη τη στιγμή θα μάθει πιθανότατα ο πλανήτης για τα «δυσάρεστα»

Εσωτερικά για λόγους συντομίας και γραφειοκρατικής διευκόλυνσης, η ημέρα θα αναφέρεται ως «D-Day». Κάθε επόμενη ημέρα πριν από την κηδεία θα αναφέρεται ως «D+1», «D+2» και ούτω καθεξής.

Η ίδια η κρατική κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε ολόκληρη τη χώρα το μεσημέρι. Οι πομπές θα γίνουν στο Λονδίνο και το κάστρο Γουίνδσορ. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και η βασίλισσα θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Ο «βασιλιάς Κάρολος»

Με φόντο τις εξελίξεις στο Μπάκιγχαμ, επανήλθε το σενάριο παραίτησης της βασίλισσας από τον θρόνο -ενδεχόμενο για το οποίο ο πρίγκιπας Κάρολος φέρεται να προετοιμάζεται εδώ και χρόνια.

Ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ, ο οποίος γιόρτασε στις 14 Νοεμβρίου τα 73α γενέθλιά του, είναι ο επίσημος διάδοχος του θρόνου και παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί θα προτιμούσαν να καθίσει στο θρόνο ο γιός του Ουίλιαμ, ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει απίθανο σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Περιμένει γι’ αυτό ολόκληρη τη ζωή του, είναι ο μακροβιότερος πρίγκιπας της Ουαλίας, ο μακροβιότερος διάδοχος εν αναμονή, άρα δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση» εξηγεί η ιστορικός, Άννα Γουάιτλοκ.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο νέος Βασιλιάς θα μιλήσει στο έθνος. Εάν ο πρίγκιπας Κάρολος επιλέξει να διατηρήσει το όνομά του (μια επιλογή που κάνει κάθε βασιλιάς όταν ανέβει στο θρόνο), θα είναι γνωστός ως Βασιλιάς Κάρολος Γ'. Ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο δούκας του Κέιμπριτζ και δεύτερος στη σειρά του θρόνου, θα γίνει πρίγκιπας της Ουαλίας – όπως ήταν ο πατέρας του.

H βασίλισσα Ελισάβετ με τον γιό της Πρίγκιπα Κάρολο, διάδοχο του βρετανικού θρόνουΑ.Ρ

Το ζήτημα διαδοχής στον οίκο του Ουίνδσορ αποτελεί κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Μία ενδεχόμενη απόφαση του Καρόλου να απαρνηθεί τον θρόνο, θα απαιτούσε την έγκριση της Βουλής και μία συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, όπως συνέβη το 1936, όταν ο θείος της Ελισάβετ Εδουάρδος ο 8ος απαρνήθηκε το θρόνο για να παντρευτεί τη Γουάλις Σίμπσον.

Μέσα στο όργιο αυτό της διαδοχολογίας, η βασίλισσα Ελισάβετ φρόντισε να απαντήσει με χιούμορ στις φήμες, απορρίπτοντας ευγενικά τα βραβεία Oldie που απονέμονται κάθε χρόνο στον…«ηλικιωμένο της χρονιάς».

Με επιστολή της στην επιτροπή είπε ότι δεν αποδέχεται τον τίτλο, καθώς νιώθει νέα στην καρδιά, άρα δεν πληροί τα κριτήρια «Είσαι τόσο μεγάλος όσο αισθάνεσαι», είπε, στέλνοντας παράλληλα ένα δυνατό μήνυμα. Τον Ιούνιο του 2022 πρόκειται να γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια δηλαδή από την άνοδό της στο θρόνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.