ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα παραλλαγή - Γιατί είναι τόσο ανησυχητική

Μετάλλαξη Όμικρον
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι με την Όμικρον υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης», σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας»
(AP Photo/Alberto Pezzali)

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός έχει σημάνει με την εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, όπως ονόμασε ο ΠΟΥ τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Η νέα παραλλαγή Β.1.1.529 της Covid-19, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και βαφτίστηκε «Όμικρον», προκαλεί ήδη ανησυχία σε όλον τον κόσμο. Το Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και η ΕΕ συνέστησε την αναστολή των ταξιδιών προς τη νότια Αφρική.

Το παράδειγμα της Βρετανίας, που αποφάσισε πρώτη να κλείσει τα σύνορά της, ακολούθησαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ρωσία και η Ελβετία. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε να διακοπούν όλα τα ταξίδια προς την Ευρώπη από τη Νότια Αφρική και έξι γειτονικές της χώρες. Οι ΗΠΑ έκλεισαν τα σύνορά τους για ταξιδιώτες από οκτώ χώρες, ο Καναδάς για επτά, και η Αυστραλία για 9 χώρες.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την παραλλαγή ως την πιο ανησυχητική που έχουν δει έως σήμερα καθώς περιέχει πολλές μεταλλάξεις, που δεν την κάνουν μόνο πιο μεταδοτική αλλά ίσως και να τη βοηθούν να προσβάλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τουλάχιστον 85 κρούσματα βρέθηκαν ανάμεσα στους 600 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική προς το Άμστερνταμ που έφτασαν πριν από λίγες ώρες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται ενώ τα κρούσματα μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Σίπχολ. Οι πτήσεις απαγορεύτηκαν χθες όμως τα δύο αεροπλάνα βρίσκονται ήδη στον αέρα.

Άμεση ήταν και η αντίδραση των εταιρειών που κατασκευάζουν εμβόλια. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσαρμόσει το σκεύασμα της αν χρειαστεί εντός 100 ημερών ενώ η Moderna προτίθεται να αναπτύξει σύντομα εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση που θα δρα κατά της παραλλαγής. Ανάλογες δήλωσες έκαναν η AstraZeneca και η Johnson&Johnson.

ECDC: «Υψηλός έως πολύ υψηλός» ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). έκρουσε «καμπανάκι» λέγοντας πως είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον.

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει αναμνηστική δόση που θα την καλύπτει

Από τη στιγμή του εντοπισμού της νέας μετάλλαξης ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες, που έχουν αναπτύξει εμβόλια, αρχίζουν να οχυρώνονται απέναντι στην Όμικρον.

Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέβαλε σήμερα περιορισμούς σε ανθρώπους που βρίσκονταν πρόσφατα σε εννέα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, που εγείρει ανησυχία για νέο φονικό κύμα της πανδημίας.

Δυνάμει των μέτρων –με άμεση ισχύ– που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον, θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στις χώρες αυτές πρόσφατα η είσοδος στην αυστραλιανή επικράτεια, ενώ οι πολίτες της χώρας και οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού που επιστρέφουν θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, ο Γκρεγκ Χαντ.

Οι χώρες που αφορούν οι περιορισμοί είναι η Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο, το Εσουατίνι, οι Σεϊχέλες, το Μαλάουι και η Μοζαμβίκη.

«Σε όποιον δεν είναι πολίτης της Αυστραλίας ή συγγενής πρώτου βαθμού πολίτη της Αυστραλίας, και βρισκόταν σε αφρικανικές χώρες όπου έχει εντοπιστεί και εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην Αυστραλία», είπε ο κ. Χαντ.

Πιθανόν το σημαντικότερο στοιχείο ως προς την Όμικρον είναι το ότι έχει πρωτεΐνη ακίδα δραματικά διαφορετική από αυτή στην οποία βασίζονται τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα για την COVID-19. Οι ειδήσεις για την παραλλαγή αυτή του ιού πυροδότησαν χθες ομοβροντία ανακοινώσεων κυβερνήσεων πως κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής και κύμα ρευστοποιήσεων στις χρηματαγορές παγκοσμίως.

Ο Μπάιντεν καλεί εκ νέου να αρθεί η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση στις χώρες οι οποίες επρόκειτο να συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, η συνάντηση στην οποία αναφερόταν αναβλήθηκε επ’ αόριστον, καθώς ο εντοπισμός της Όμικρον πυροδότησε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών που θα εμπόδιζαν πολλούς από τους συμμετέχοντες να φθάσουν έγκαιρα στη Γενεύη.

«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα έπρεπε να κάνουν σαφέστερο από ποτέ το γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εμβολιάσει τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

«Αυτή η είδηση» δείχνει «πόση σημασία έχει να κινηθούμε γρήγορα» προς την κατεύθυνση της προσωρινής άρσης των πατεντών των εμβολίων, επέμεινε.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δέχεται νέες επικρίσεις μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον, καθώς εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της COVID-19 στις πιο φτωχές χώρες, την ώρα που προσφέρονται στους Αμερικανούς δωρεάν ενισχυτικές δόσεις.

ΠΟΫ: «Παραλλαγή ανησυχίας» η Όμικρον

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μολονότι χαρακτήρισε «παραλλαγή ανησυχίας» την Όμικρον, υπενθύμισε ότι δεν συνιστά τη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν τα ταξίδια.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η οποία έχει αναλάβει να παρακολουθεί την εξέλιξη της Covid-19, συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα όχι μόνο για να «βαφτίσει» την παραλλαγή, αλλά και για να εξετάσει πόσο δυνητικά επικίνδυνη είναι. Σύμφωνα με αυτή τη συμβουλευτική, τεχνική ομάδα, η πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση από την Όμικρον προήλθε από ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου. Τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια περίοδο που συμπίπτει με τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής, οι μολύνσεις στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν ραγδαία.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν. Το καλό είναι ότι έχουμε συστήματα παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο για να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα αυτές τις παραλλαγές» είπε η επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκοβ, καλώντας τους πολίτες να μειώσουν την έκθεσή τους στον ιό, κυρίως τηρώντας τις αποστάσεις, αλλά και να εμβολιαστούν.

Για να διευκολύνει τον δημόσιο διάλογο για τις παραλλαγές, ο ΠΟΥ τους δίνει ονομασίες που βασίζονται στο ελληνικό αλφάβητο (Άλφα, Βήτα…), ώστε να μην στιγματίζονται οι χώρες όπου εντοπίζονται για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι με την Όμικρον υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης», σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19, μεταλλάσσονται όσο περνάει ο καιρός. Οι περισσότερες μεταλλάξεις έχουν ελάχιστες ή καμία επίπτωση στις ιδιότητες του ιού. Ορισμένες όμως μπορεί να τις αλλάξουν, για παράδειγμα, να μεταβληθεί η μολυσματικότητα ή η σοβαρότητα της ασθένειας ή να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των φαρμάκων.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο τέσσερις «ανησυχητικές» παραλλαγές: η Δέλτα –που είναι κυρίαρχη πλέον στον κόσμο– η Άλφα, η Βήτα και η Γάμμα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Όλα τα μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα για ταξιδιώτες από 9 αφρικανικές χώρες

Ελένη Μενεγάκη: «Κάγκελο» οι συνεργάτες της μόλις την είδαν (video)

Θρήνος για τη χήρα του Μανώλη Καντάρη, Σιμόνα Βιρτζίλι: Φίλοι την αποχαιρετούν στα social media