ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Ανιχνεύεται με μοριακό τεστ, τι ισχύει για rapid και self

Κορυφώνεται η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον
Κορυφώνεται η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον
ΑP

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι επιστήμονες ανά τον πλανήτη για να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά της μετάλλαξης Όμικρον.

Μία από τις βεβαιότητες μέχρι στιγμής είναι ότι τα μοριακά τεστ (PCR) αποδεικνύονται αποτελεσματικά για τον εντοπισμό της, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ τα υπόλοιπα τεστ είναι υπό διερεύνηση

Τα μοριακά τεστ (PCR) μπορούν να ανιχνεύσουν μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον, νέες έρευνες ωστόσο εξετάζουν εάν η ανησυχητική παραλλαγή της Covid-19 μπορεί να εντοπιστεί σε άλλους τύπους ελέγχου, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ την Κυριακή.

«Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα τεστ PCR συνεχίζουν να ανιχνεύουν λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης με την Όμικρον, όπως έχουμε δει να συμβαίνει με άλλες παραλλαγές», ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Γενεύη.

«Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε επίδραση σε άλλους τύπους δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου».

Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει «αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης» σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της «Δέλτα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ την Παρασκευή (26/11) δήλωσε ότι η Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το μήνα στη νότια Αφρική, συνιστά «παραλλαγή ανησυχίας», μαζί με τη «Δέλτα» και τα πιο «αδύναμα» στελέχη «’Άλφα», «Βήτα», «Γάμα»

Η Όμικρον εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο την Κυριακή με αποτέλεσμα η μία μετά την άλλη οι χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους με τη Νότια Αφρική και τις ευρωπαϊκές Αρχές να κάνουν λόγο για μία «μάχη με το χρόνο».

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε την ίδια ώρα ο ΠΟΥ

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Πιο ευάλωτες οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ.

«Η αύξηση των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους, ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας και ίσως οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα είναι σημαντική, κυρίως σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε ο οργανισμός.

Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στις 24 Νοεμβρίου από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 έχει αυξηθεί ραγδαία.

Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και τον Καναδά.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ, η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς, ενώ και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει την αναστολή των ταξιδιών από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής.

Στις πιο πρόσφατες οδηγίες του ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια προσέγγιση «βάσει κινδύνου για να προσαρμόζουν τα μέτρα τους που αφορούν τα διεθνή ταξίδια εγκαίρως».

«Η παρουσία πολλών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα (…) υπονοεί ότι το Όμικρον είναι πολύ πιθανό να διαφεύγει της χημικής ανοσίας (αντισώματα). Ωστόσο είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί κατά πόσο διαφεύγει της κυτταρικής ανοσίας», σημείωσε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Προειδοποίηση ΠΟΥ - «Υψηλός ο κίνδυνος, κρούσματα και σε εμβολιασμένους»

Θεσσαλονίκη: «Παιδιά σκότωσα τη γυναίκα μου» - 49χρονος δολοφόνησε τη 48χρονη σύζυγό του

Δέσποινα Βανδή: Το τραγούδι που αφιέρωσε στον Βασίλη Μπισμπίκη – Η αντίδραση του ηθοποιού (vid)

Ρoή Ειδήσεων