ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η επίσημη θέση του ΠΟΥ για την υποχρεωτικότητα - «Είναι τιμωρητική μέθοδος»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η επίσημη θέση του ΠΟΥ για την υποχρεωτικότητα - «Είναι τιμωρητική μέθοδος»
Ξεκάθαρη η θέση του ΠΟΥ για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού
AP IMAGES

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με επίσημη τοποθέτησή του στο Newsbomb.gr ξεκαθαρίζει πως είναι κατά αυτής της τακτικής χαρακτηρίζοντάς την «τιμωρητική μέθοδο».

Η πανδημία του κορονοϊού δεν δείχνει καμία τάση μείωσης σε όλο τον πλανήτη, με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον να αλλάζει τα δεδομένα για ακόμη μια φορά, βάζοντας μέχρι και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο τραπέζι.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκεί όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και με τη βοήθεια του Wynne Boelt, ο οποίος είναι εκπρόσωπος Τύπου, ζητώντας την επίσημη τοποθέτηση του Οργανισμού για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αλλά και για την πορεία της πανδημίας.

«Η υποχρεωτικότητα είναι μια τιμωρητική πράξη, ο ΠΟΥ δεν την ενθαρρύνει σαν πρακτική»

Φυσικά η πρώτη κουβέντα που έγινε είχε να κάνει με το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιαασμού, ο οποίος στη χώρα μας έχει ξεκινήσει για τις ομάδες άνω των 60 ετών ενώ στη Γερμανία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Φυσικά μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες χώρες να μπουν στη λίστα...

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτιμά να γίνονται οι εμβολιασμοί χωρίς την χρήση του μέτρου της υποχρεωτικότητας. Τα εμβολιαστικά προγράμματα σε μερικές χώρες είναι υποχρεωτικά εδώ και χρόνια και έχουν αποδειχτεί πλήρως επιτυχημένα. Πριν φτάσουμε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα ενημέρωσης της κοινότητας, ακόμη και ανάμεσα σε εκείνες με διαφορά κουλτούρας. Θα πρέπει να υπάρχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία των εμβολιασμών και στα οφέλη τους. Φυσικά σε αυτή τη φάση της πανδημίας, θα πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα ώστε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγείας.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποφασιστούν με βάση τον δημόσιο διάλογο ώστε να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες, οι προοπτικές και οι προσδοκίες από τον πληθυσμό. Οι τοπικές αποφάσεις είναι διφορούμενες, από την άποψη πως ότι είναι αποδεκτό από την μια κοινωνία, δεν σημαίνει πως θα γίνει και αποδεκτό από την άλλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ενάντια στη χρήση οποιουδήποτε τιμωρητικού μέτρου, το οποίο θα επιβάλλει τον εμβολιασμό. Αν αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα σε παγκόσμια κλίμακα, τότε θα εξαιρεθούν τα παιδιά κάτω των 18 ετών, καθώς θα μειωθεί η πρόσβαση σε δόσεις για άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα εμβόλια

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την στοχευμένη υποχρεωτικότητα με την γενική. Η στοχευμένη υποχρεωτικότητα επηρεάζει εκείνους που εργάζονται σε υψηλού ρίσκου επαγγέλματα, όπως οι δομές υγείας. Η γενική υποχρεωτικότητα έχει αντίκτυπο σε όλο τον πληθυσμό. Η υποχρεωτικότητα, μπορεί να οδηγήσει στον στιγματισμό ήδη περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων. Σημαντικά εμπόδια είναι η απομόνωση, η ηλικία, η γλώσσα αλλά και η γεωγραφική κάλυψη. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να τεθούν σοβαρά υπόψη από τις τοπικές κοινότητες οι οποίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν την υποχρεωτικότητα ως στρατηγική εμβολιασμού.

Κάτω από σοβαρές και ιδιαίτερες περιστάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η υποχρεωτικότητα ως τελευταία επιλογή, με την προϋπόθεση πως δεν καταπατά τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς αλλά και να νομικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε πως δεν υπάρχει μια πολιτική που να τα χωράει όλα. Κάθε χώρα είναι αντιμέτωπη με διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο, με διαφορετικές συνθήκες και γεγονότα».

«Το εμβόλιο δεν είναι το μοναδικό όπλο, απαραίτητη η μάσκα και οι αποστάσεις»

Την ώρα που η αναμνηστική, τρίτη δόση έχει μπει πλέον στην καθημερινότητα όλης της υφηλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει πως δεν είναι το μοναδικό όπλο που μπορεί να μας κρατήσει ασφαλείς.

«Η παρακολούθηση, τα τεστ, ο εντοπισμός του κρούσματος, η καραντίνα και η περίθαλψη είναι απαραίτητα στην μάχη κατά της πανδημίας όπως και οι μάσκες, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συνωστισμού τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους έχουν δείξει πως είναι μια βάση στην οποία μπορούμε να παλέψουμε.

Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο αλλά μόνο αν αυτά τα εργαλεία τα χρησιμοποιούμε για καιρό. Τα εμβόλια, όσο ασφαλή και αποτελεσματικά και αν είναι, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους. Η άμεση διάγνωση είναι κρίσιμη για να φέρει το τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο όλα αυτά τα «ργαλεία θα έχουν αποτέλεσμα, αν εφαρμόζονται ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Προφανώς και ένα δυνατό Σύστημα Υγείας πρέπει να τα παρέχει όλα αυτά».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Οι δισταγμοί και οι αντιδράσεις

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός διχάζει την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ όπου ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλόκαρε την ενεργοποίηση της απόφασης του προέδρου Μπάιντεν, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα κέντρα υγείας της χώρας.

Οι ειδικοί κάνουν αγώνα δρόμου για να αναχαιτίσουν την πανδημία και να σταματήσουν τις μεταλλάξεις που «καλπάζουν», μετά και την εμφάνιση της νέας παραλλαγής «Όμικρον». Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών ωστόσο δεν έχει κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για το γενικό πληθυσμό, μέτρο στο οποίο αντιδρούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βγαίνουν στους δρόμους.

Μόλις πέντε χώρες στην ΕΕ έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή/και τους εργαζόμενους σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης.

Iταλία

Η ιταλική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που εισήγαγε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς. Από τις 25 Μαΐου, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης καλούνται να εμβολιαστούν διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με την ιταλική ιατρική ένωση FNOMCeO, πάνω από 2.000 γιατροί είχαν τεθεί σε αναστολή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά περίπου 500 από αυτούς επέστρεψαν μετά την ανοσοποίησή τους.

Από τον Σεπτέμβριο, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιδεικνύουν «το πράσινο πάσο» που μαρτυρά ότι έχουν αναρρώσει από τον ιό, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν να επιδείξουν αρνητικό τεστ τις προηγούμενες 48 ώρες. Το κράτος καλύπτει τα έξοδα των εξετάσεων για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Γαλλία

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων έχει τεθεί σε εφαρμογή στη Γαλλία από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Δεν αφορά μόνο το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και επαγγέλματα όπως οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες.

Όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εργοδότες δεν μπορούν να απολύσουν άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά οι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν σε αναστολή χωρίς αμοιβή. Διαμαρτυρίες κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Bρετανία

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Νταβίντ, ανακοίνωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα τεθεί σε ισχύ σε κρατικά νοσοκομεία και οίκους φροντίδας από τον Απρίλιο του 2022. Ορίζοντας μια αρκετά μακρινή ημερομηνία, ουσιαστικά αναγνώρισε ότι το προσωπικό θα αντισταθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Απέφυγε έτσι πιθανές ελλείψεις προσωπικού στην καρδιά του χειμώνα, εάν το μέτρο εφαρμοζόταν νωρίτερα. Η απαίτηση θα ισχύει μόνο για την Αγγλία και δεν σχεδιάζονται παρόμοια μέτρα στη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ισπανία

Η Ισπανία συζητά εάν θα εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο για εκείνους στον τομέα της υγείας. Η ισπανική εργοδοτική ένωση τάσσεται υπέρ του μέτρου, η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας ωστόσο είναι αντίθετη. Ορισμένες αυτόνομες περιφέρειες έχουν προτείνει νομοσχέδια για την εισαγωγή υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά δεν έχουν τεθεί σε ισχύ.

Η Γαλικία ήθελε να εισαγάγει ένα σύστημα «πράσινου πάσου» παρόμοιο με αυτό της Ιταλίας, αλλά απέσυρε την πρόταση όταν η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη ζήτησε την εξέτασή του απο ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Θα παραβίαζε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» λέει ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χόρχε Ροντρίγκες Θαπάτα . Η Ισπανία δεν έχει τη «νομική ομπρέλα» για να θέσει άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί σε lockdown ή να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, εξηγεί.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλόκαρε χθες (30/11) την εντολή Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Ομοσπονδιακός δικαστής στο Μιζούρι αποφάσισε να μπλοκάρει την ενεργοποίηση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα κέντρα υγείας των ΗΠΑ.

Η πρώτη αυτή απόφαση αφορούσε 10 αμερικανικές πολιτείες. Λίγες ώρες αργότερα, ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Λουιζιάνα αποφάσισε κατά της ενεργοποίησης των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους υγειονομικούς σε εθνικό επίπεδο.

Ο δικαστής αιτιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας πως η εντολή Μπάιντεν παραβιάζει βασικές αρχές του Συντάγματος. Σύμφωνα με την εντολή που είχε δώσει ο Μπάιντεν, οι υγειονομικοί ήταν υποχρεωμένοι να έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση έως τις 6 Δεκεμβρίου και να έχουν κάνει τη 2η δόση έως τις 4 Ιανουαρίου.

Το παράδειγμα της Αυστρίας

Η Αυστρία έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα στην ΕΕ που επανέφερε το καθολικό lockdown, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός στη χώρα θα είναι υποχρεωτικός. Όσοι αντιστέκονται στον εμβολιασμό στην ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν αυστηρές τιμωρίες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του λεγόμενου νόμου περί προστασίας του εμβολιασμού που διέρρευσε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Εάν ψηφιστεί, η νομοθεσία, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα ισχύει τόσο για τους πολίτες της Αυστρίας όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της. Όσοι δε συμμορφωθούν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 7 χιλιάδες ευρώ ή και αρκετές εβδομάδες φυλάκιση.

Πιο συγκεκριμένα εάν ένα άτομο αποτύχει να εμφανιστεί, τότε θα κληθεί άλλη μια φορά μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Εάν αγνοηθεί και το δεύτερο επίσημο αίτημα, το άτομο θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 3.600 ευρώ (ή φυλάκιση τεσσάρων εβδομάδων). Το πρόστιμο θα αυξηθεί σε 7.200 ευρώ για όσους είχαν ήδη λάβει δύο φορές πρόστιμο για παραβίαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κύκλωμα: Το «βαθύ λαρύγγι» και ο φάκελος που έκαψε τους αστυνομικούς – Τα «ριχτάδικα» και ο κηπουρός

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτός είναι ο «ασθενής μηδέν» στην Ελλάδα – «Είμαι σε ένα δωμάτιο μόνος μου»

Άγριες Μέλισσες Spoiler: Το Διαφάνι θα αιματοκυλιστεί – Ο Λάμπρος μπροστά στο μεγάλο δίλημμα