ΚΟΣΜΟΣ

Gauteng: Αυτό είναι το «σημείο μηδέν» της μετάλλαξης Όμικρον

Gauteng: Αυτό είναι το «σημείο μηδέν» της μετάλλαξης Όμικρον
Το σημείο «μηδέν» της μετάλλαξης Όμικρον
AP IMAGES

Μετάλλαξη Όμικρον: Μπορεί να είναι γνωστή ως «η μετάλλαξη της Μποτσουάνα», ωστόσο, το νέο (και επικίνδυνο) στέλεχος εμφανίστηκε πρώτη φορά στην πόλη Gauteng της Νότιας Αφρικής.

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή που δείχνει πως θα επικρατήσει στον πλανήτη, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα είναι αυτή η τελευταία παραλλαγή του κορονοϊού, ωστόσο ο χαρακτηρισμός «μετάλλαξη της Μποτσουάνα» είναι λανθασμένος, μιας και το στέλεχος εμφανίστηκε στο Gauteng της Νότιας Αφρικής!

Ποια είναι όμως αυτή η μικρή (για την ακρίβεια η μικρότερη) επαρχία της Νότιας Αφρικής που απειλεί να «τινάξει», άθελά της, όλη την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας;

Υπερπληθυσμός στο... φουλ!

Και αν το Gauteng είναι η μικρότερη επαρχία σε έκταση στη Νότια Αφρική, αυτό δεν ισχύει για τον πληθυσμό της καθώς έχει 15 εκατομμύρια κατοίκους. Πώς γίνεται αυτό; Γιατί σε αυτή την περιφέρεια υπάγεται η Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ. Έτσι, αυτόματα, το Gauteng έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αναφλεγεί η πανδημία.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι νοσηλείες αυξάνονται τώρα στην επαρχία και δεδομένου ότι ώθηση στην αύξηση των κρουσμάτων δίνει η μετάλλαξη Όμικρον, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι προκαλεί αύξηση και στις νοσηλείες.

Το Γιοχάνεσμπουργκ

Ιδρύθηκε το 1994!

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το Gauteng, θα διαπιστώσει κανείς πως μετράει 27 χρόνια ζωής, οπότε και έγινε η ίδρυσή του. Για την ακρίβεια, τον Δεκέμβριο του 1994 η επαρχία πήρε το όνομά της. Ετοιμολογικά, το Gauteng προέχεται από την λέξη gauta που σημαίνει «χρυσάφι» στην τοπική διάλεκτο των αυτόχθονων.

Φυσικά, η Πρετόρια έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία καθώς από το 1855 οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν τα πλούσια υπεδάφη της και δεν έχασαν την ευκαιρία να καπηλευτούν τα πλούτη της «μαύρης ηπείρου», όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και δεκάδες χρόνια (βλέπε Σαχέλ).

H Πρετόρια

Ήταν τόσο πλούσια τα εδάφη της Πρετόρια που μετά την εξαγωγή του χρυσού ιδρύθηκε το Γιοχάνεσμπουργκ, ως νέα και πάμπλουτη πόλη.

Η μάχη με το Απαρτχάιντ

Το σημείο «μηδέν» της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο, έζησε και μαύρες ιστορικές στιγμές όχι μόνο για την Νότια Αφρική αλλά και για όλη την ανθρωπότητα. Το Απαρτχάιντ, δηλαδή η φυλετική διάκριση ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς, έγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την ιστορία του Gauteng.

H σφαγή του Sharpenville είναι η χαρακτηριστικότερη, όπου συνολικά 69 μαύροι δολοφονήθηκαν από την αστυνομία όταν διαμαρτυρήθηκαν για το πάσο που έπρεπε να χρησιμοποιούν, μόνο εκείνοι, για να μετακινηθούν εντός της χώρας.

Φυσικά, κορυφαίο ιστορικό γεγονός είναι η δίκη της Rivonia, η οποία το 1964 έστειλε τον εμβληματικό ηγέτη του κινήματος των μαύρων, Νέλσον Μαντέλα, στη φυλακή μέχρι το 1988 οπότε και μπήκε σε κατ' οίκον περιορισμό και στη συνέχεια, το 1990, αφέθηκε πλήρως ελεύθερος.

H κατοικία του Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το προσδόκιμο ζωής είναι για τις γυναίκες στα 69 χρόνια και για τους άντρες τα 62, κάτι που εντείνει περισσότερο την ανησυχία για μια εφιαλτική τροπή της πανδημίας στην επαρχία του Gauteng...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με την εξαφάνιση επιχειρηματία στου Ζωγράφου - Του έστησαν παγίδα μέσα σε γκαράζ

Τρίτη δόση: Στους τρεις μήνες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον – Τα σενάρια για επέκταση υποχρεωτικότητας

Κύκλωμα αστυνομικών: Η άγνωστη ιστορία του «επιχειρηματία» που έχασε την ταυτότητά του